ММФ пријети Кини

Кина мора да предузме хитне акције како би реформисала сопствену економију или ће се у супротном суочити са трајно нижим привредним растом, наводи се у данас објављеном извјештају Међународног монетарног фонда (ММФ).

Свијет 12.08.2016 | 21:05
ММФ пријети Кини
Иако су краткорочне перспективе раста још увијек добре, неуспјех званичног Пекинга у имплементацији дуго обећаваних реформи повећава шансу за средњорочним "тврдим приземљењем" друге највеће свјетске економије, оцјењује та међународна институција, а преноси агенција Франс прес.

"Економска транзиција Кине ће наставити да буде комплексна, изазовна и потенцијално труцкава, у контексту повишених ризика и смањења одбрамбеног штита", наводи се у извјештају.

Неправилна расподјела финансијских ресурса, корпоративни дуг, вишак капацитета и финансијска нетранспарентност су кључни проблеми који морају да буду ријешени, поручује ММФ.

Посебну забринутост, како се наводи у извјештају, изазива растући корпоративни дуг у Кини.

Наиме, када се изузме финансијски сектор, дуг је износио око 120 одсто БДП-а у 2015. години, процјењује се у ММФ-овом документу, и упозорава на могућност његовог раста.

Званични Пекинг настоји да реструктурира сопствену економију како би куповна моћ скоро 1,4 милијарде људи постала кључни покретач привредног раста умјесто огромних државних инвестиција и јефтиног извоза, наводи француска агенција.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ха ха ха

12.08.2016 20:10

Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

12.08.2016 20:48

Заболе Кинезе она ствар за ММФ. Нису то Вучић и Додик да моле за кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ммф

13.08.2016 12:09

Могу тамо некој Кини, нека пробају Мили Баји

ОДГОВОРИТЕ