MMF prijeti Kini

Kina mora da preduzme hitne akcije kako bi reformisala sopstvenu ekonomiju ili će se u suprotnom suočiti sa trajno nižim privrednim rastom, navodi se u danas objavljenom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Svijet 12.08.2016 | 21:05
MMF prijeti Kini
Iako su kratkoročne perspektive rasta još uvijek dobre, neuspjeh zvaničnog Pekinga u implementaciji dugo obećavanih reformi povećava šansu za srednjoročnim "tvrdim prizemljenjem" druge najveće svjetske ekonomije, ocjenjuje ta međunarodna institucija, a prenosi agencija Frans pres.

"Ekonomska tranzicija Kine će nastaviti da bude kompleksna, izazovna i potencijalno truckava, u kontekstu povišenih rizika i smanjenja odbrambenog štita", navodi se u izvještaju.

Nepravilna raspodjela finansijskih resursa, korporativni dug, višak kapaciteta i finansijska netransparentnost su ključni problemi koji moraju da budu riješeni, poručuje MMF.

Posebnu zabrinutost, kako se navodi u izvještaju, izaziva rastući korporativni dug u Kini.

Naime, kada se izuzme finansijski sektor, dug je iznosio oko 120 odsto BDP-a u 2015. godini, procjenjuje se u MMF-ovom dokumentu, i upozorava na mogućnost njegovog rasta.

Zvanični Peking nastoji da restrukturira sopstvenu ekonomiju kako bi kupovna moć skoro 1,4 milijarde ljudi postala ključni pokretač privrednog rasta umjesto ogromnih državnih investicija i jeftinog izvoza, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

12.08.2016 20:10

Ha ha ha.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

12.08.2016 20:48

Zabole Kineze ona stvar za MMF. Nisu to Vučić i Dodik da mole za kredit.

ODGOVORITE
Name

mmf

13.08.2016 12:09

Mogu tamo nekoj Kini, neka probaju Mili Baji

ODGOVORITE