ОИ: Европске првакиње пред четвртфиналом!

Кошаркашице Србије победиле Кину и практично обезбедиле пласман у четвртфинале Олимпијских игара. За коначну оверу пласмана међу осам потребан тријумф против Сенегала у последњем колу. Савладана је Кина резултатом 80:72.

Кошарка 12.08.2016 | 19:15
ОИ: Европске првакиње пред четвртфиналом!
Велика победа када је била најпотребнија!

Кошаркашице Србије налазе се пред остварењем циља зацртаним пред пут у Рио де Жанеиру, а то је пласман у четвртфинале. Европске првакиње уписале су први тријумф на Олимпијским играма, пошто су у 4. колу Групе Б победиле Кину 80:72 (24:14, 16:20, 26:9, 14:29). Победа против Сенегала, који има све поразе, у последњем колу доноси сигуран пут ка осам најбољих селекција.

Много тога може да радује селекторку Марину Маљковић, посебно игра у трећој четвртини и пред крај друге. Али и да брине...

Поново смо видели велики пад, као против Канаде, али чак 15 поена предности које су Кинескиње направиле у последњих десет минута није било довољно за преокрет.

Ана Дабовић је била одлична, поготово у првом делу, када је убацила 17 од укупно 23 поена. Соња Петровић је можда била и најбоља у редовима актуелног првака Европе. Она је постигла 20 поена, уз осам скокова. Није много заостала ни Данијел Пејџ. Американка са српским пасошем је меч завршила са 12 кошева и осам ухваћених лопти. Јелена Миловановић је убацила 10 поена...

Код Кинескиња Менгран Сун је била једина двоцифрена са 16 поена.

Србија би у случају освајања четвртог места, што ће бити познато за два дана, у четвртфиналу требало да игра са Аустралијом, другим фаворитом турнира.

Изабранице Марине Маљковић претпреле су три пораза од Шпаније, Канаде и Сједињених Држава на старту, па су против Кинескиња биле под императивом победе.

После нешто слабијег првог полувремена у којем су се противнице држале, Српкиње су трећу деоницу одиграле фантастично.

Биле су веома агресивне у одбрани, разноврсне у нападу и тај део игре добиле резултатом 26:9. Водиле су и 24 разлике и решиле веома важан меч, али су Кинескиње у последњој четвртини успеле да избегну убедљивији пораз.

Најефикаснија у победничком тиму била је Ана Дабовић са 23 поена, док је Соња Петровић завршила меч са 20 поена и осам скокова. Данијел Пејџ је уз осам ухваћених лопти додала 12 поена, два више од Јелене Миловановић. Кину је предводила Менгран Сун са 16 поена.

У последњем колу наш тим играће управо против Сенегалки, док ће Кина на мегдан Американкама.

Ток меча:

Српске кошаркашице одлично су отвориле утакмицу – Ана Дабовић је постигла пет поена, по два су додале Чађо и Пејџ, али су се и Кинескиње добро држале. Играле су брзо, па су Шао и Лу кажњавале нешто спорији повратак Србије у одбрану. Ипак, после далеке тројке Соње Петровић било је 12:6.

Ушло се у нешто конфузнији део меча – обе екипе су више грешиле, а Србија се ослањала на Ану Дабовић и Соњу Петровић. Њих две су завршавале већину напада, па је Дабовићева већ после девет минута имала 11 поена. Џао је погодила са дистанце, прецизна је била и Хуанг Сиђинг, али је Соња одлично проиграла Петровићеву за 22:14.

У следећем нападу Милица Дабовић је изборила два слободна бацања, била је сигурна и донела 24:14 на крају прве четвртине.

Кинескиње су много боље кренуле у другу деоницу – уз мало среће Менгран Сун је положила, да би потом била најбржа у контри за шести узастопни поен. После више од три минута без коша, Ана Дабовић је поново наскочила на пеналу и погодила за 26:20.

Данијел Пејџ наставила је серију Србије, али је ту био крај, пошто су Српкиње проблеме из одбране пренеле и у напад. Неколико минута нису могле да организују праву акцију што су ривалке казниле – двојка, па две (Џао и Чен) тројке за 28:28.

Покушавале су наше играчице игром 1 на 1, док су противнице више шутирале са дистанце. Соња је лепо положила, али је Вен Лу везала шест поена за потпуни преокрет. Србију је у игри одржавала Дабовићева која је изједначила на 34:34.

Иста играчица сигурно је реализовала слободна бацања, баш као и Јелена Миловановић. У последњем нападу Кинескиње су биле неуспешне, Ана је промашила шут за три, али је Пејџ одлично скочила и уз звук сирене погодила за 40:34 на полувремену.

Баш као и на старту меча, изабранице Марине Маљковић фуриозно су кренуле, али пауза није пријала њиховим противницама. Соња Петровић је погодила са дистанце, пре него што су Кинескиње пропустиле три напада. Пејџ је лагано положила у контри, а потом и Миловановићева била прецизна за 46:34.

Девојке у црвеним дресовима скоро четири минута нису поентирале, захваљујући сјајној одбрани Србије. У тим тренуцима Соња Петровић је преузела диригентску палицу. Неколико пута је снажно пробила, па је после лепог коша Пејџ у контри тренер Кине морао да затражи тајм аут – 50:36.

Укључила се и Миловановићева, док су се Кинескиње потпуно погубиле у нападу. Покушавале су нерезонским шутевима, што су Српкиње кажњавале на другој половини. Милица Дабовић је унела непоходну живост у одбрану, у нападу је све функционисало, па смо видели неколико сјајних напада.

Петровићева, Дабовићева и Чађо ’избомбардовале’ су противничку одбрану за великих 63:39. Чађо је погодила нову тројку, пре него што је Сун у последњој секунди поставила коначних 66:43 пред последњу деоницу.

Међутим, опет се поновила ситуација из меча са Канадом, када су наше репрезентативке дозволиле противницама да се распуцају. Маљковићева је у паузи наглашавала играчицама да не дозвољавају шут за три поена, али су Кинескиње поентирале баш на тај начин.

Покренуле су серију шутевима са дистанце, али је срећом Ана Дабовић одговорила идентично и зауставила налет. Њена сестра Милица имала је одличну ролу у одбрани, док је Соња Петровић покупила неколико важних скокова у нападу.

Средином последње четвртине одбијен је и последњи налет Кинескиња, па је било јасно да времена за повратак нема. Ипак, играчице које води Томас Махер нису се предавале и тројкама су успеле да избегну убедљив пораз.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар