OI: Evropske prvakinje pred četvrtfinalom!

Košarkašice Srbije pobedile Kinu i praktično obezbedile plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara. Za konačnu overu plasmana među osam potreban trijumf protiv Senegala u poslednjem kolu. Savladana je Kina rezultatom 80:72.

Košarka 12.08.2016 | 19:15
OI: Evropske prvakinje pred četvrtfinalom!
Velika pobeda kada je bila najpotrebnija!

Košarkašice Srbije nalaze se pred ostvarenjem cilja zacrtanim pred put u Rio de Žaneiru, a to je plasman u četvrtfinale. Evropske prvakinje upisale su prvi trijumf na Olimpijskim igrama, pošto su u 4. kolu Grupe B pobedile Kinu 80:72 (24:14, 16:20, 26:9, 14:29). Pobeda protiv Senegala, koji ima sve poraze, u poslednjem kolu donosi siguran put ka osam najboljih selekcija.

Mnogo toga može da raduje selektorku Marinu Maljković, posebno igra u trećoj četvrtini i pred kraj druge. Ali i da brine...

Ponovo smo videli veliki pad, kao protiv Kanade, ali čak 15 poena prednosti koje su Kineskinje napravile u poslednjih deset minuta nije bilo dovoljno za preokret.

Ana Dabović je bila odlična, pogotovo u prvom delu, kada je ubacila 17 od ukupno 23 poena. Sonja Petrović je možda bila i najbolja u redovima aktuelnog prvaka Evrope. Ona je postigla 20 poena, uz osam skokova. Nije mnogo zaostala ni Danijel Pejdž. Amerikanka sa srpskim pasošem je meč završila sa 12 koševa i osam uhvaćenih lopti. Jelena Milovanović je ubacila 10 poena...

Kod Kineskinja Mengran Sun je bila jedina dvocifrena sa 16 poena.

Srbija bi u slučaju osvajanja četvrtog mesta, što će biti poznato za dva dana, u četvrtfinalu trebalo da igra sa Australijom, drugim favoritom turnira.

Izabranice Marine Maljković pretprele su tri poraza od Španije, Kanade i Sjedinjenih Država na startu, pa su protiv Kineskinja bile pod imperativom pobede.

Posle nešto slabijeg prvog poluvremena u kojem su se protivnice držale, Srpkinje su treću deonicu odigrale fantastično.

Bile su veoma agresivne u odbrani, raznovrsne u napadu i taj deo igre dobile rezultatom 26:9. Vodile su i 24 razlike i rešile veoma važan meč, ali su Kineskinje u poslednjoj četvrtini uspele da izbegnu ubedljiviji poraz.

Najefikasnija u pobedničkom timu bila je Ana Dabović sa 23 poena, dok je Sonja Petrović završila meč sa 20 poena i osam skokova. Danijel Pejdž je uz osam uhvaćenih lopti dodala 12 poena, dva više od Jelene Milovanović. Kinu je predvodila Mengran Sun sa 16 poena.

U poslednjem kolu naš tim igraće upravo protiv Senegalki, dok će Kina na megdan Amerikankama.

Tok meča:

Srpske košarkašice odlično su otvorile utakmicu – Ana Dabović je postigla pet poena, po dva su dodale Čađo i Pejdž, ali su se i Kineskinje dobro držale. Igrale su brzo, pa su Šao i Lu kažnjavale nešto sporiji povratak Srbije u odbranu. Ipak, posle daleke trojke Sonje Petrović bilo je 12:6.

Ušlo se u nešto konfuzniji deo meča – obe ekipe su više grešile, a Srbija se oslanjala na Anu Dabović i Sonju Petrović. Njih dve su završavale većinu napada, pa je Dabovićeva već posle devet minuta imala 11 poena. Džao je pogodila sa distance, precizna je bila i Huang Siđing, ali je Sonja odlično proigrala Petrovićevu za 22:14.

U sledećem napadu Milica Dabović je izborila dva slobodna bacanja, bila je sigurna i donela 24:14 na kraju prve četvrtine.

Kineskinje su mnogo bolje krenule u drugu deonicu – uz malo sreće Mengran Sun je položila, da bi potom bila najbrža u kontri za šesti uzastopni poen. Posle više od tri minuta bez koša, Ana Dabović je ponovo naskočila na penalu i pogodila za 26:20.

Danijel Pejdž nastavila je seriju Srbije, ali je tu bio kraj, pošto su Srpkinje probleme iz odbrane prenele i u napad. Nekoliko minuta nisu mogle da organizuju pravu akciju što su rivalke kaznile – dvojka, pa dve (Džao i Čen) trojke za 28:28.

Pokušavale su naše igračice igrom 1 na 1, dok su protivnice više šutirale sa distance. Sonja je lepo položila, ali je Ven Lu vezala šest poena za potpuni preokret. Srbiju je u igri održavala Dabovićeva koja je izjednačila na 34:34.

Ista igračica sigurno je realizovala slobodna bacanja, baš kao i Jelena Milovanović. U poslednjem napadu Kineskinje su bile neuspešne, Ana je promašila šut za tri, ali je Pejdž odlično skočila i uz zvuk sirene pogodila za 40:34 na poluvremenu.

Baš kao i na startu meča, izabranice Marine Maljković furiozno su krenule, ali pauza nije prijala njihovim protivnicama. Sonja Petrović je pogodila sa distance, pre nego što su Kineskinje propustile tri napada. Pejdž je lagano položila u kontri, a potom i Milovanovićeva bila precizna za 46:34.

Devojke u crvenim dresovima skoro četiri minuta nisu poentirale, zahvaljujući sjajnoj odbrani Srbije. U tim trenucima Sonja Petrović je preuzela dirigentsku palicu. Nekoliko puta je snažno probila, pa je posle lepog koša Pejdž u kontri trener Kine morao da zatraži tajm aut – 50:36.

Uključila se i Milovanovićeva, dok su se Kineskinje potpuno pogubile u napadu. Pokušavale su nerezonskim šutevima, što su Srpkinje kažnjavale na drugoj polovini. Milica Dabović je unela nepohodnu živost u odbranu, u napadu je sve funkcionisalo, pa smo videli nekoliko sjajnih napada.

Petrovićeva, Dabovićeva i Čađo ’izbombardovale’ su protivničku odbranu za velikih 63:39. Čađo je pogodila novu trojku, pre nego što je Sun u poslednjoj sekundi postavila konačnih 66:43 pred poslednju deonicu.

Međutim, opet se ponovila situacija iz meča sa Kanadom, kada su naše reprezentativke dozvolile protivnicama da se raspucaju. Maljkovićeva je u pauzi naglašavala igračicama da ne dozvoljavaju šut za tri poena, ali su Kineskinje poentirale baš na taj način.

Pokrenule su seriju šutevima sa distance, ali je srećom Ana Dabović odgovorila identično i zaustavila nalet. Njena sestra Milica imala je odličnu rolu u odbrani, dok je Sonja Petrović pokupila nekoliko važnih skokova u napadu.

Sredinom poslednje četvrtine odbijen je i poslednji nalet Kineskinja, pa je bilo jasno da vremena za povratak nema. Ipak, igračice koje vodi Tomas Maher nisu se predavale i trojkama su uspele da izbegnu ubedljiv poraz.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar