Фетулах Гулен: Вратићу се у Турску ако...

Турски свештеник Фетулах Гулен, који живи у САД, поручио је у тексту који је објавио "Монд" да тражи независну међународну истрагу о покушају пуча у Турској.

Свијет 12.08.2016 | 15:00
Фетулах Гулен: Вратићу се у Турску ако...
Гулен, кога турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужује да стоји иза пропалог покушаја покуча изведеног 15. јула у Анкари, порекао је било какву умешаност у заверу и позвао на формирање међународне комисије за истрагу о покушају пуча, преноси "Монд".

"Уколико се установи да је макар десети део оптужби против мене оправдан, обећавам да ћу се вратити у Турску и издржавати најтежу казну", поручио је Гулен у тексту, обећавши пуну сарадњу са турским властима.

Турски свештеник, који живи у самонаметнутом егзилу у Пенсилванији од 1999, у тексту за француски лист осуђује ауторитарна скретања турских власти и тражи повратак демократији.

Осврнувши се на оптужбе Анкаре у вези са планирањем пуча које су усмерене против његовог покрета Хизмет, Гулен каже да, ако су поједини симпатизери тог покрета и били под утицајем интервенционистичких тенденција војске, у шта он сумња, њихове грешке се не могу приписати целом покрету.

"Нико, ни ја нити било ко други, није изнад права. Желим да сви кривци, ког год да су опредељења, буду осуђени на казне које заслужују у оквиру праведног процеса. Међутим, од октобра 2014. правосудни систем је под контролом власти и вероватноћа да процес буде праведан је скоро нулта. Зато позивам на оснивање међународне комисије и најављујем да ћу прихватити њене закључке", истакао је Гулен.

Он примећује да жртве "лова на вештице" у Турској, стотине хиљада појединаца који су смењени са радних места због сумњи власти у вези са организовањем пуча, проживљавају праву хуманитарну драму.

"Шта хоће влада? Да изгладни те људе који више не могу да се баве својим послом и не могу да напусте територију на којој живе? Каква је уопште разлика у односу на предгеноцидне мере европске историје?", пита се Гулен у тексту за француски лист.

Турска тражи од САД да изруче Гулена, а шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу је данас на конференцији за новинаре у Анкари рекао да је добио "позитивне сигнале" од САД у вези са тим захтевом.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кобац

12.08.2016 13:57

Ердоган да нема никаквих доказа неби те ни оптуживао а ти мислиш да си толико мудар да си се прикријо зајебоси се дубоко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој ти

12.08.2016 16:18

Науци писати прво.

Name

Мишко

14.08.2016 14:37

Еј Мој Ти Јеси Писмем Дошао Негдје Са Брдовитим Шумама , да Ниси Мозда у Граду Сад