Fetulah Gulen: Vratiću se u Tursku ako...

Turski sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u SAD, poručio je u tekstu koji je objavio "Mond" da traži nezavisnu međunarodnu istragu o pokušaju puča u Turskoj.

Svijet 12.08.2016 | 15:00
Fetulah Gulen: Vratiću se u Tursku ako...
Gulen, koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužuje da stoji iza propalog pokušaja pokuča izvedenog 15. jula u Ankari, porekao je bilo kakvu umešanost u zaveru i pozvao na formiranje međunarodne komisije za istragu o pokušaju puča, prenosi "Mond".

"Ukoliko se ustanovi da je makar deseti deo optužbi protiv mene opravdan, obećavam da ću se vratiti u Tursku i izdržavati najtežu kaznu", poručio je Gulen u tekstu, obećavši punu saradnju sa turskim vlastima.

Turski sveštenik, koji živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999, u tekstu za francuski list osuđuje autoritarna skretanja turskih vlasti i traži povratak demokratiji.

Osvrnuvši se na optužbe Ankare u vezi sa planiranjem puča koje su usmerene protiv njegovog pokreta Hizmet, Gulen kaže da, ako su pojedini simpatizeri tog pokreta i bili pod uticajem intervencionističkih tendencija vojske, u šta on sumnja, njihove greške se ne mogu pripisati celom pokretu.

"Niko, ni ja niti bilo ko drugi, nije iznad prava. Želim da svi krivci, kog god da su opredeljenja, budu osuđeni na kazne koje zaslužuju u okviru pravednog procesa. Međutim, od oktobra 2014. pravosudni sistem je pod kontrolom vlasti i verovatnoća da proces bude pravedan je skoro nulta. Zato pozivam na osnivanje međunarodne komisije i najavljujem da ću prihvatiti njene zaključke", istakao je Gulen.

On primećuje da žrtve "lova na veštice" u Turskoj, stotine hiljada pojedinaca koji su smenjeni sa radnih mesta zbog sumnji vlasti u vezi sa organizovanjem puča, proživljavaju pravu humanitarnu dramu.

"Šta hoće vlada? Da izgladni te ljude koji više ne mogu da se bave svojim poslom i ne mogu da napuste teritoriju na kojoj žive? Kakva je uopšte razlika u odnosu na predgenocidne mere evropske istorije?", pita se Gulen u tekstu za francuski list.

Turska traži od SAD da izruče Gulena, a šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je danas na konferenciji za novinare u Ankari rekao da je dobio "pozitivne signale" od SAD u vezi sa tim zahtevom.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kobac

12.08.2016 13:57

Erdogan da nema nikakvih dokaza nebi te ni optuživao a ti misliš da si toliko mudar da si se prikrijo zajebosi se duboko

ODGOVORITE
Name

E moj ti

12.08.2016 16:18

Nauci pisati prvo.

Name

Miško

14.08.2016 14:37

Ej Moj Ti Jesi Pismem Došao Negdje Sa Brdovitim Šumama , da Nisi Mozda u Gradu Sad