Тајланд: Двоје мртвих, десетине повријеђених

Најмање двоје људи је погинуло док је неколико десетина рањено у серији експлозија које су потресле тајландски туристички град Сурат Тани у ноћи између четвртка и петка. Нешто раније терористи су ударили на град Хуа Хин, а мете су биле страни туристи. Експлозије су се чуле и у градовима Пукет, Транг и Сурат Тани.

Свијет 12.08.2016 | 10:50
Тајланд: Двоје мртвих, десетине повријеђених
Једна од експлозија у Сурат Танију догодила се испред полицијске станице, и то током припрема за церемонију прославе Дана мајки (уједно и краљичиног рођендана), преноси "Раша тудеј".
 
Вонгсири Промчана, гувернер провинције у коју спада Сурат Тани, изјавио је за АФП да је експлозивна направа била постављена у једној од малих округлих жардињера са цвећем. У тој експлозији погинула је једна особа која је радила у општини.

"Убеђен сам да је овај напад повезан са експлозијама у Хуа Хину", рекао је гувернер.

Друга експлозија погодила је област Лома Парка, који се налази на острву Пукет, изузетно популарној туристичкој дестинацији. Бомба је експлодирала близу пута крај плаже Патонг, такође недалеко од тамошње полицијске станице.

Затим је Хуа Хин поново био мета напада. Локални медији преносе да је у експлозији погинула једна особа док је најмање пет рањено. Ово је друга експлозија у том граду, с обзиром да су у четвртак експлодирале две бомбе које су убиле једну жену и повредиле најмање 20 особа.

Полиција је саопштила да је ухапшено неколико особа за које се сумња да су повезане са нападима.

Међу повређенима има и 10 страних туриста из Аустрије, Велике Британије, Холандије, Немачке и Италије.

"Све жртве налазе се у три болнице у Хуа Хину, где им се пружа адекватна нега", рекао је портпарол полиције.



У четвртак су експлодирале још две импровизоване направе, и то у области Транг, на југу Тајланда.

Услед шест бомбашких напада на Тајланду за мање од 48 сати, огласио се и премијер те земље Прајут Чан-о-ча, који је наредио подизање безбедносних мера у највећим туристичким местима.

"Премијер је издао наредбу одговарајућим службама да учине све што је у њиховој моћи како би спречили да се бомбашки напади понове. Такође, наређено је подизање безбедносних мера у областима у којима се креће велики број људи", саопштио је портпарол владе Тајланда генерал Сансерн Каевкамнерд, преноси тајландски лист "Натион".

Портпарол је додао да је за сада исувише рано говорити о томе ко би могао да стоји иза напада, и позвао грађане да полицији пријаве било какве сумњиве околности.

Полиција: Напади на Тајланду нису повезани с тероризмом, они су саботажа

Тајландска полиција саопштила је данас да бомбашки напади у којима је погинуло неколико људи, а рањено више десетина, нису повезани с исламским тероризмом, преноси АП. Полиција је рекла да су експлозије "чинови саботаже".

Полицијски званичник Крисана Патаначарен изјавио је да је прерано рећи ко је одговоран за нападе, али да су сигурни да "нису повезани с тероризмом".

АП наводи да време и обим напада сугеришу да су их извели противници владајуће хунте, која је прошлог викенда организовала успешан референдум о уставу за који критичари кажу да ће ојачати власт војске наредних година.

Хунта тврди да је одбрана монархије највиши приоритет, а војска и њени савезници желе да обезбеде мирну сукцесију 88-годишњег краља Пумипуна Адуњедета.

Тајланд је погођен политичким насиљем од када је милијардер Таксин Шинаватра збачен са чела владе у војном пучу 2006, пошто су га демонстранти оптужили за корупцију, злоупотребу власти и вређање краља.

Уследила је борба за власт између његових присталица и противника, а влада његове сестре Јинглук Шинаватра, која је постала премијер 2011, збачена је у пучу 2014.



Извор: Агенције
Фото: Реутерс/АП

Коментари / 0

Оставите коментар