Tajland: Dvoje mrtvih, desetine povrijeđenih

Najmanje dvoje ljudi je poginulo dok je nekoliko desetina ranjeno u seriji eksplozija koje su potresle tajlandski turistički grad Surat Tani u noći između četvrtka i petka. Nešto ranije teroristi su udarili na grad Hua Hin, a mete su bile strani turisti. Eksplozije su se čule i u gradovima Puket, Trang i Surat Tani.

Svijet 12.08.2016 | 10:50
Tajland: Dvoje mrtvih, desetine povrijeđenih
Jedna od eksplozija u Surat Taniju dogodila se ispred policijske stanice, i to tokom priprema za ceremoniju proslave Dana majki (ujedno i kraljičinog rođendana), prenosi "Raša tudej".
 
Vongsiri Promčana, guverner provincije u koju spada Surat Tani, izjavio je za AFP da je eksplozivna naprava bila postavljena u jednoj od malih okruglih žardinjera sa cvećem. U toj eksploziji poginula je jedna osoba koja je radila u opštini.

"Ubeđen sam da je ovaj napad povezan sa eksplozijama u Hua Hinu", rekao je guverner.

Druga eksplozija pogodila je oblast Loma Parka, koji se nalazi na ostrvu Puket, izuzetno popularnoj turističkoj destinaciji. Bomba je eksplodirala blizu puta kraj plaže Patong, takođe nedaleko od tamošnje policijske stanice.

Zatim je Hua Hin ponovo bio meta napada. Lokalni mediji prenose da je u eksploziji poginula jedna osoba dok je najmanje pet ranjeno. Ovo je druga eksplozija u tom gradu, s obzirom da su u četvrtak eksplodirale dve bombe koje su ubile jednu ženu i povredile najmanje 20 osoba.

Policija je saopštila da je uhapšeno nekoliko osoba za koje se sumnja da su povezane sa napadima.

Među povređenima ima i 10 stranih turista iz Austrije, Velike Britanije, Holandije, Nemačke i Italije.

"Sve žrtve nalaze se u tri bolnice u Hua Hinu, gde im se pruža adekvatna nega", rekao je portparol policije.



U četvrtak su eksplodirale još dve improvizovane naprave, i to u oblasti Trang, na jugu Tajlanda.

Usled šest bombaških napada na Tajlandu za manje od 48 sati, oglasio se i premijer te zemlje Prajut Čan-o-ča, koji je naredio podizanje bezbednosnih mera u najvećim turističkim mestima.

"Premijer je izdao naredbu odgovarajućim službama da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili da se bombaški napadi ponove. Takođe, naređeno je podizanje bezbednosnih mera u oblastima u kojima se kreće veliki broj ljudi", saopštio je portparol vlade Tajlanda general Sansern Kaevkamnerd, prenosi tajlandski list "Nation".

Portparol je dodao da je za sada isuviše rano govoriti o tome ko bi mogao da stoji iza napada, i pozvao građane da policiji prijave bilo kakve sumnjive okolnosti.

Policija: Napadi na Tajlandu nisu povezani s terorizmom, oni su sabotaža

Tajlandska policija saopštila je danas da bombaški napadi u kojima je poginulo nekoliko ljudi, a ranjeno više desetina, nisu povezani s islamskim terorizmom, prenosi AP. Policija je rekla da su eksplozije "činovi sabotaže".

Policijski zvaničnik Krisana Patanačaren izjavio je da je prerano reći ko je odgovoran za napade, ali da su sigurni da "nisu povezani s terorizmom".

AP navodi da vreme i obim napada sugerišu da su ih izveli protivnici vladajuće hunte, koja je prošlog vikenda organizovala uspešan referendum o ustavu za koji kritičari kažu da će ojačati vlast vojske narednih godina.

Hunta tvrdi da je odbrana monarhije najviši prioritet, a vojska i njeni saveznici žele da obezbede mirnu sukcesiju 88-godišnjeg kralja Pumipuna Adunjedeta.

Tajland je pogođen političkim nasiljem od kada je milijarder Taksin Šinavatra zbačen sa čela vlade u vojnom puču 2006, pošto su ga demonstranti optužili za korupciju, zloupotrebu vlasti i vređanje kralja.

Usledila je borba za vlast između njegovih pristalica i protivnika, a vlada njegove sestre Jingluk Šinavatra, koja je postala premijer 2011, zbačena je u puču 2014.



Izvor: Agencije
Foto: Reuters/AP

Komentari / 0

Ostavite komentar