ОИ - Пливање: Сва финала, рекорди и медаље!

У ноћи између четвртка и петка на програму велики број занимљивијих трка, а свакако је пажњу највише привукла она у којој је Мајкл Фелпс дошао до 22. злата на Олимпијским играма.

Остали спортови 12.08.2016 | 15:45
ОИ - Пливање: Сва финала, рекорди и медаље!
Пливачка такмичења се приближавају крају, штавише, остала су још само два дана такмичења, па је стога ноћ између четвртка и петка била резервисана за неке од најзанимљивијих дисциплина у којима смо претежно гледали полуфинала и финала.

Кренимо редом...

Када су у питању мушкарци прво смо гледали финале трке на 200м леђно где је Рајан Марфи наставио доминацију Американаца у овој дисциплини и донео им 21. медаљу у овој дисциплини.

Он је трку завршио за време 1:53.62, док му је тек у финишу трке парирао сјајни Аустралијанац Мичел Ларкин који је био спорији 34 стотинке. Руси су се овде окитили бронзом пошто је млади Евгени Рилов само једну стотинку био спорији од Ларкина, а 35 од Марфија.

А онда - трка коју су сви чекали, финале на 200 метара мешовито за мушкарце.

Једна од најтежих и најзахтевнијих пливачких дисциплина оправдала је очекивања - негде до пред сам крај трке. Тијаго Переира, Мајкл Фелпс и Рајан Лохти држали су невероватан ритам у прве две дисциплине, а кључну предност у односу на сународника и Бразилца Фелпс је стекао у 50м прсно.

У последњој деоници "краул" много тога се променило, па су Лохти и Переира пали на пето и седмо место, па је Јапанац Хагино стигао до сребра, а Кинез Шун Ванг је изненадио и стигао до бронзе.

Изненађења није било када је победник у питању, па је Мајкл Фелпс стигао до свог 22. злата на Олимпијским играма, а четвртог узастопног у овој дисциплини. Није оборио рекорд, али је отпливао феноменални 1:54.66.

Неприкосновен...

За крај су остављена полуфинала на 100 метара "делфин стилом".

Само неколико минута након "позирања" са новом златном медаљом Мајкл Фелпс је морао да жури на нову трку, а свежина му је недостајала на самом почетку. Био је далеко од конкуренције, али је добрим финиширањем завршио другопласирани у својој групи у којој је најбржи био Ласло Чех.

Друга полуфинална група је била далеко бржа, па је најбоље време остварио Џозеф Скулинг из Сингапура са временом 50.83, а конкуренцију је оставио далеко иза себе. Сјајни Чад ле Кло је био спорији за 60 стотинки, трећепласирани је Кинез Ли Жухао, док су финале изборили и Том Шилдс (САД), Александар Садовников (Русија) и Мехди Метела (Француска).

А, код дама је ситуација била следећа...

Прво смо гледали трку на 200м прсно у којој смо гледали доминацију Јапанке Рије Кането која је до златног одличја стигла временом 2:20.30, док је до још једног сребра дошла Рускиња Јулија Јефимова, која је раније имала "инцидент" са Лили Кинг, а до бронзе је допливала Кинескиња Ши Ђинглин.

Потом су уследила полуфинала на 200 метара леђно

У првој полуфиналној групи победила је Канађанка Хилари Колдвел с временом 2:07.17, што је било довољно за укупно друго место, пошто је најбржа била сјајна Мађарица Катика Хосу – 2:06.03.

Осим њих опасну конкуренцију у финалу правиће и Меделајн Дирадо (САД), Лиу Јасин (Кина), Белинда Хокинг (Аустралија), Кирсти Лај Ковентри (Зимбабве),Ејгло Густафсдотир (Исланд) и Дарија Јустинова (Русија).

А, онда - посластица дана у којој је оборен олимпијски рекорд - 100 метара слободно! И то не, једном, него два пута!

Како је то могуће? Овако....

У фантастичној трци су "срушене" сестре Кембел, а две пливачице Сајмон Мануел (САД) и Пени Олексијак (Канада), која је рођена 2000. године, су обориле олимпијски рекорд и освојиле златне медаље.

Оне су трку завршиле за 52.70 секунди, а у бриљантном финишу до трећег места стигла је Сара Стјестрем из Шведске. Бронте Кембел је стигла тек четврта (52.04), док је Кејт Кембел била тек шеста (53.24).

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар