OI - Plivanje: Sva finala, rekordi i medalje!

U noći između četvrtka i petka na programu veliki broj zanimljivijih trka, a svakako je pažnju najviše privukla ona u kojoj je Majkl Felps došao do 22. zlata na Olimpijskim igrama.

Ostali sportovi 12.08.2016 | 15:45
OI - Plivanje: Sva finala, rekordi i medalje!
Plivačka takmičenja se približavaju kraju, štaviše, ostala su još samo dva dana takmičenja, pa je stoga noć između četvrtka i petka bila rezervisana za neke od najzanimljivijih disciplina u kojima smo pretežno gledali polufinala i finala.

Krenimo redom...

Kada su u pitanju muškarci prvo smo gledali finale trke na 200m leđno gde je Rajan Marfi nastavio dominaciju Amerikanaca u ovoj disciplini i doneo im 21. medalju u ovoj disciplini.

On je trku završio za vreme 1:53.62, dok mu je tek u finišu trke parirao sjajni Australijanac Mičel Larkin koji je bio sporiji 34 stotinke. Rusi su se ovde okitili bronzom pošto je mladi Evgeni Rilov samo jednu stotinku bio sporiji od Larkina, a 35 od Marfija.

A onda - trka koju su svi čekali, finale na 200 metara mešovito za muškarce.

Jedna od najtežih i najzahtevnijih plivačkih disciplina opravdala je očekivanja - negde do pred sam kraj trke. Tijago Pereira, Majkl Felps i Rajan Lohti držali su neverovatan ritam u prve dve discipline, a ključnu prednost u odnosu na sunarodnika i Brazilca Felps je stekao u 50m prsno.

U poslednjoj deonici "kraul" mnogo toga se promenilo, pa su Lohti i Pereira pali na peto i sedmo mesto, pa je Japanac Hagino stigao do srebra, a Kinez Šun Vang je iznenadio i stigao do bronze.

Iznenađenja nije bilo kada je pobednik u pitanju, pa je Majkl Felps stigao do svog 22. zlata na Olimpijskim igrama, a četvrtog uzastopnog u ovoj disciplini. Nije oborio rekord, ali je otplivao fenomenalni 1:54.66.

Neprikosnoven...

Za kraj su ostavljena polufinala na 100 metara "delfin stilom".

Samo nekoliko minuta nakon "poziranja" sa novom zlatnom medaljom Majkl Felps je morao da žuri na novu trku, a svežina mu je nedostajala na samom početku. Bio je daleko od konkurencije, ali je dobrim finiširanjem završio drugoplasirani u svojoj grupi u kojoj je najbrži bio Laslo Čeh.

Druga polufinalna grupa je bila daleko brža, pa je najbolje vreme ostvario Džozef Skuling iz Singapura sa vremenom 50.83, a konkurenciju je ostavio daleko iza sebe. Sjajni Čad le Klo je bio sporiji za 60 stotinki, trećeplasirani je Kinez Li Žuhao, dok su finale izborili i Tom Šilds (SAD), Aleksandar Sadovnikov (Rusija) i Mehdi Metela (Francuska).

A, kod dama je situacija bila sledeća...

Prvo smo gledali trku na 200m prsno u kojoj smo gledali dominaciju Japanke Rije Kaneto koja je do zlatnog odličja stigla vremenom 2:20.30, dok je do još jednog srebra došla Ruskinja Julija Jefimova, koja je ranije imala "incident" sa Lili King, a do bronze je doplivala Kineskinja Ši Đinglin.

Potom su usledila polufinala na 200 metara leđno

U prvoj polufinalnoj grupi pobedila je Kanađanka Hilari Koldvel s vremenom 2:07.17, što je bilo dovoljno za ukupno drugo mesto, pošto je najbrža bila sjajna Mađarica Katika Hosu – 2:06.03.

Osim njih opasnu konkurenciju u finalu praviće i Medelajn Dirado (SAD), Liu Jasin (Kina), Belinda Hoking (Australija), Kirsti Laj Koventri (Zimbabve),Ejglo Gustafsdotir (Island) i Darija Justinova (Rusija).

A, onda - poslastica dana u kojoj je oboren olimpijski rekord - 100 metara slobodno! I to ne, jednom, nego dva puta!

Kako je to moguće? Ovako....

U fantastičnoj trci su "srušene" sestre Kembel, a dve plivačice Sajmon Manuel (SAD) i Peni Oleksijak (Kanada), koja je rođena 2000. godine, su oborile olimpijski rekord i osvojile zlatne medalje.

One su trku završile za 52.70 sekundi, a u briljantnom finišu do trećeg mesta stigla je Sara Stjestrem iz Švedske. Bronte Kembel je stigla tek četvrta (52.04), dok je Kejt Kembel bila tek šesta (53.24).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar