Све више неквалитетне увозне хране у продаји

Инспектори за храну у Републици Српској су и ове године налазили прехрамбене производе из увоза који су били неисправни па чак и трули.

Република Српска 12.08.2016 | 08:09
Све више неквалитетне увозне хране у продаји
Највише пропуста утврђено је код слаткиша пореклом из Албаније, Хрватске, Мађарске, Италије, Пољске и Турске те освежавајућих пића пореклом из Пољске. Сумњиви су били разни адитиви из Аустрије и Белгије, као о воћни сокови из Србије.

"Због повишених температура и начина транспорта одређених роба, као што је флаширана вода, пиво, освежавајућа пића и сокови, на граничним прелазима оба ентитета су појачане контроле здравствене исправности и квалитета хране", каже Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

У десет случајева утврђена је микробиолошка или хемијска неисправност или труљење, те су инспектори забранили промет и наложили уништавање или поврат добављачу спорних пошиљки. У 55 случајева пропусти  су се односили на непотпуне декларације. У исто време са тржишта је због неисправности повучено 207 килограма зачина из Хрватске који су завршили на полицама трговина у Српској.

"Контроле на границама нису довољне"

У Удружењима потрошача кажу да ово показује како контроле на границама нису ни изблиза довољне и да велика количина сумњиве хране доспе на наше тржиште.

"Ми смо недавно нашли у тржним центрима мед који није био безбедан за потрошњу и о томе обавестили надлежне, али нико није реаговао. Сумњамо да велики број слаткиша, сокова, сухомеснатих производа из увоза који су опасни по здравље заврше на наши трпезама", каже Недељка Илијић, извршна директорка удружења „Оаза“ из Требиња.

Она истиче да потрошачи не могу да се ослоне на рад инспекција већ да сами морају да бирају од кога ће да купују и шта.

Домаћи произвођачи кажу да је због недовољне контроле домаће тржиште засуто јефтином храном из иностранства која је сумњивог квалитета и која представља нелојалну конкуренцију домаћим производима.

Сумјиви сокови

Жарко Микић, директора фабрике “Витаминка” из Бањалуке каже да декларација на соковима из увоза често не одговара саставу производа.

"Код нас се продају воћни сокови из увоза на којима пише да имају 50 одсто воћа, или су сто одсто воћни што у већини случајева није тачно него су ти сокови пуни конзерванса и разних додатака. Тиме страни произвођачи не плаћају акцизу на воћне сокове и наносе штету држави, али и угрожавају здравље потрошача", истиче Микић.

Провере на основу процене

У Инспекцији за храну кажу да сваку пошиљку хране која се увози мора да прати уверење о здравственој исправности и сертификат који издаје надлежни орган земље извознице, којим се потврђује да је пошиљка исправна.

"Пошиљке се прегледају и на основу процене ризика узимају се узорци за лабораторијску анализу како би се утврдиле потенцијалне неправилности и спречио увоз неисправне хране", истакла је Макивићева.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

з

12.08.2016 07:00

Стока једе шта јој газда стави у јасле . Соли се само пред изборе . " Испричам му о комадима соли из Тузле који се на Пештери зову крушци, а које чобани носе у торбама, па онда њима дисциплинују овце: навабе их, па чим осјете мирис соли, сјаргају се према руци која држи крушац. Он пружи једној па другој, па кад га неколико њих лизне, крене за чобаном цијело стадо, као сумануто, и као конопцем увезано . " Пријатно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

цињеница

12.08.2016 07:10

Је да су наси производи 10 пута гори од увозних, тако да додје да ипак нисмо остецени. Погледајте само паковања из насих творница. Поцев од дизајна, квалитета амбалазе, нејасних текстова садрзаја итд. Сто се цудите да смо друга најјаднија земља на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста

12.08.2016 11:51

Ма хајде прасцима све ваља, навикли су

ОДГОВОРИТЕ