Sve više nekvalitetne uvozne hrane u prodaji

Inspektori za hranu u Republici Srpskoj su i ove godine nalazili prehrambene proizvode iz uvoza koji su bili neispravni pa čak i truli.

Republika Srpska 12.08.2016 | 08:09
Sve više nekvalitetne uvozne hrane u prodaji
Najviše propusta utvrđeno je kod slatkiša poreklom iz Albanije, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske te osvežavajućih pića poreklom iz Poljske. Sumnjivi su bili razni aditivi iz Austrije i Belgije, kao o voćni sokovi iz Srbije.

"Zbog povišenih temperatura i načina transporta određenih roba, kao što je flaširana voda, pivo, osvežavajuća pića i sokovi, na graničnim prelazima oba entiteta su pojačane kontrole zdravstvene ispravnosti i kvaliteta hrane", kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

U deset slučajeva utvrđena je mikrobiološka ili hemijska neispravnost ili truljenje, te su inspektori zabranili promet i naložili uništavanje ili povrat dobavljaču spornih pošiljki. U 55 slučajeva propusti  su se odnosili na nepotpune deklaracije. U isto vreme sa tržišta je zbog neispravnosti povučeno 207 kilograma začina iz Hrvatske koji su završili na policama trgovina u Srpskoj.

"Kontrole na granicama nisu dovoljne"

U Udruženjima potrošača kažu da ovo pokazuje kako kontrole na granicama nisu ni izbliza dovoljne i da velika količina sumnjive hrane dospe na naše tržište.

"Mi smo nedavno našli u tržnim centrima med koji nije bio bezbedan za potrošnju i o tome obavestili nadležne, ali niko nije reagovao. Sumnjamo da veliki broj slatkiša, sokova, suhomesnatih proizvoda iz uvoza koji su opasni po zdravlje završe na naši trpezama", kaže Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka udruženja „Oaza“ iz Trebinja.

Ona ističe da potrošači ne mogu da se oslone na rad inspekcija već da sami moraju da biraju od koga će da kupuju i šta.

Domaći proizvođači kažu da je zbog nedovoljne kontrole domaće tržište zasuto jeftinom hranom iz inostranstva koja je sumnjivog kvaliteta i koja predstavlja nelojalnu konkurenciju domaćim proizvodima.

Sumjivi sokovi

Žarko Mikić, direktora fabrike “Vitaminka” iz Banjaluke kaže da deklaracija na sokovima iz uvoza često ne odgovara sastavu proizvoda.

"Kod nas se prodaju voćni sokovi iz uvoza na kojima piše da imaju 50 odsto voća, ili su sto odsto voćni što u većini slučajeva nije tačno nego su ti sokovi puni konzervansa i raznih dodataka. Time strani proizvođači ne plaćaju akcizu na voćne sokove i nanose štetu državi, ali i ugrožavaju zdravlje potrošača", ističe Mikić.

Provere na osnovu procene

U Inspekciji za hranu kažu da svaku pošiljku hrane koja se uvozi mora da prati uverenje o zdravstvenoj ispravnosti i sertifikat koji izdaje nadležni organ zemlje izvoznice, kojim se potvrđuje da je pošiljka ispravna.

"Pošiljke se pregledaju i na osnovu procene rizika uzimaju se uzorci za laboratorijsku analizu kako bi se utvrdile potencijalne nepravilnosti i sprečio uvoz neispravne hrane", istakla je Makivićeva.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

z

12.08.2016 07:00

Stoka jede šta joj gazda stavi u jasle . Soli se samo pred izbore . " Ispričam mu o komadima soli iz Tuzle koji se na Pešteri zovu krušci, a koje čobani nose u torbama, pa onda njima disciplinuju ovce: navabe ih, pa čim osjete miris soli, sjargaju se prema ruci koja drži krušac. On pruži jednoj pa drugoj, pa kad ga nekoliko njih lizne, krene za čobanom cijelo stado, kao sumanuto, i kao konopcem uvezano . " Prijatno !

ODGOVORITE
Name

cinjenica

12.08.2016 07:10

Je da su nasi proizvodi 10 puta gori od uvoznih, tako da dodje da ipak nismo osteceni. Pogledajte samo pakovanja iz nasih tvornica. Pocev od dizajna, kvaliteta ambalaze, nejasnih tekstova sadrzaja itd. Sto se cudite da smo druga najjadnija zemlja na svijetu.

ODGOVORITE
Name

sta

12.08.2016 11:51

Ma hajde prascima sve valja, navikli su

ODGOVORITE