Анализа: Партизан пали моторе, а будућност је неизвесна!

Црно-бели још без тачне информације да ли ће играти неко европско такмичење или ће као и прошле године фокус бити на два домаћа и једном регионалном.

Кошарка 11.08.2016 | 23:15
Анализа: Партизан пали моторе, а будућност је неизвесна!
Кошаркашки клуб Партизан у петак почиње припреме за нову сезону у коју први пут после много времена улази са готово комплетираним саставом, али парадоксално, још без тачне информације да ли ће играти неко европско такмичење или ће као и прошле године фокус бити на два домаћа и једном регионалном. Тренер Александар Џикић на почетку припрема у новобеоградској Хали спортова неће моћи да рачуна на Стефана Бирчевића и Адина Врабца. Бирчевић има обавезе са репрезентацијом Србије на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, док Врабца очекује наступ за селекцију Босне и Херцеговине у квалификацијама за првенство Европе 2017. године.

Састав Партизана биће умногоме промењен у односу на онај који је у јуну завршио сезону поразом од Црвене звезде у финалу плеј-офа Суперлиге Србије. Од играча из тог тима остали су капитен Вања Маринковић, Михајло Андрић и Милош Копривица, а првој екипи биће прикључен и талентовани јуниор Слободан Јовановић. Екипу су напустили Кевин Џоунс, Џамар Вилсон, Дарел Вилијамс, Александар Цветковић, Петар Аранитовић, Божо Ђумић, Чедомир Витковац, Андрија Милутиновић и Новица Величковић.

Када је у питању некадашњи репрезентативац Србије, ту постоји шанса, додуше не толико велика, да и у новој сезони носи црно-бели дрес, али је реалније да се Величковић још једном опроба у иностранству.

Истовремено, до почетка припрема Партизан је довео већ седморицу играча – Американце комбо-бекове Вилијама Хачера и Френка Робинсона, високе играче Стефана Бирчевића, Ђорђа Мајсторовића, Кенана Карахоџића и Уроша Луковића, односно плејмејкераБранислава Ратковицу. И даље је отворено питање крилног играча Металца Петра Ракићевићакоји би у августу требало да добије чисте папире и коначно одлучи где ће наставити каријеру.

Добра ствар за тренера Џикића је та што ће, за разлику од прошле, ове сезоне проћи комплетне припреме са екипом коју је имао прилику сам да селектира, додуше ограничен скромним финансијским могућностима посрнулог великана из Хумске. Летимичним погледом на списак играча стиче са јасан утисак да ће ова екипа представљати спој млађих играча који би требало уз помоћ искусних Американаца да покушају да направе што бољи пласман пре свега у Јадранској лиги где је прошле сезоне Партизан био пети.

Када је у питању Европе, већ и врапци на грани знају за сукоб на релацији ФИБА – Евролига, као и за опредељење Партизана од јуна месеца да игра Еврокуп. Уследила је суспензија КСС и док се она не укине црно-бели неће моћи да региструју нове играче. И ту лежи највећа „квака“. Сва је прилика да ће, ако та суспензија останена снази, Партизан да одустане од Еврокупа, што ће представљати нови озбиљан ударац за клуб, а донекле би могло да буде амортизовано наступом у ФИБА Лиги шампиона, што се све чешће помиње као опција.

Џикић и његов стручни штаб имаће отприлике месец дана да припреме екипу за нову сезону, мада није свеједно да ли ће екипа на крају учествовати у три или четири такмичења и колико ће да јој буде згуснут календар, поготово у јесењем периоду.

За Партизан би свакако најважније било да што пре имају јасну и чисту ситуацију како би фокус са канцеларија и кулоара био пребачен на терен, а Џикић и играчи добили прилику да раде оно што најбоље умеју – играју кошарку.

Такмичарска сезона у Јадранској лиги почиње 1. октобра, када Партизан гостује дебитанту, Морнару из Бара, три дана касније иду у Скопље МЗТ-у, а први меч као домаћин у хали Пионир игра 7. октобра против Цибоне. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар