Analiza: Partizan pali motore, a budućnost je neizvesna!

Crno-beli još bez tačne informacije da li će igrati neko evropsko takmičenje ili će kao i prošle godine fokus biti na dva domaća i jednom regionalnom.

Košarka 11.08.2016 | 23:15
Analiza: Partizan pali motore, a budućnost je neizvesna!
Košarkaški klub Partizan u petak počinje pripreme za novu sezonu u koju prvi put posle mnogo vremena ulazi sa gotovo kompletiranim sastavom, ali paradoksalno, još bez tačne informacije da li će igrati neko evropsko takmičenje ili će kao i prošle godine fokus biti na dva domaća i jednom regionalnom. Trener Aleksandar Džikić na početku priprema u novobeogradskoj Hali sportova neće moći da računa na Stefana Birčevića i Adina Vrabca. Birčević ima obaveze sa reprezentacijom Srbije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, dok Vrabca očekuje nastup za selekciju Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2017. godine.

Sastav Partizana biće umnogome promenjen u odnosu na onaj koji je u junu završio sezonu porazom od Crvene zvezde u finalu plej-ofa Superlige Srbije. Od igrača iz tog tima ostali su kapiten Vanja Marinković, Mihajlo Andrić i Miloš Koprivica, a prvoj ekipi biće priključen i talentovani junior Slobodan Jovanović. Ekipu su napustili Kevin Džouns, Džamar Vilson, Darel Vilijams, Aleksandar Cvetković, Petar Aranitović, Božo Đumić, Čedomir Vitkovac, Andrija Milutinović i Novica Veličković.

Kada je u pitanju nekadašnji reprezentativac Srbije, tu postoji šansa, doduše ne toliko velika, da i u novoj sezoni nosi crno-beli dres, ali je realnije da se Veličković još jednom oproba u inostranstvu.

Istovremeno, do početka priprema Partizan je doveo već sedmoricu igrača – Amerikance kombo-bekove Vilijama Hačera i Frenka Robinsona, visoke igrače Stefana Birčevića, Đorđa Majstorovića, Kenana Karahodžića i Uroša Lukovića, odnosno plejmejkeraBranislava Ratkovicu. I dalje je otvoreno pitanje krilnog igrača Metalca Petra Rakićevićakoji bi u avgustu trebalo da dobije čiste papire i konačno odluči gde će nastaviti karijeru.

Dobra stvar za trenera Džikića je ta što će, za razliku od prošle, ove sezone proći kompletne pripreme sa ekipom koju je imao priliku sam da selektira, doduše ograničen skromnim finansijskim mogućnostima posrnulog velikana iz Humske. Letimičnim pogledom na spisak igrača stiče sa jasan utisak da će ova ekipa predstavljati spoj mlađih igrača koji bi trebalo uz pomoć iskusnih Amerikanaca da pokušaju da naprave što bolji plasman pre svega u Jadranskoj ligi gde je prošle sezone Partizan bio peti.

Kada je u pitanju Evrope, već i vrapci na grani znaju za sukob na relaciji FIBA – Evroliga, kao i za opredeljenje Partizana od juna meseca da igra Evrokup. Usledila je suspenzija KSS i dok se ona ne ukine crno-beli neće moći da registruju nove igrače. I tu leži najveća „kvaka“. Sva je prilika da će, ako ta suspenzija ostanena snazi, Partizan da odustane od Evrokupa, što će predstavljati novi ozbiljan udarac za klub, a donekle bi moglo da bude amortizovano nastupom u FIBA Ligi šampiona, što se sve češće pominje kao opcija.

Džikić i njegov stručni štab imaće otprilike mesec dana da pripreme ekipu za novu sezonu, mada nije svejedno da li će ekipa na kraju učestvovati u tri ili četiri takmičenja i koliko će da joj bude zgusnut kalendar, pogotovo u jesenjem periodu.

Za Partizan bi svakako najvažnije bilo da što pre imaju jasnu i čistu situaciju kako bi fokus sa kancelarija i kuloara bio prebačen na teren, a Džikić i igrači dobili priliku da rade ono što najbolje umeju – igraju košarku.

Takmičarska sezona u Jadranskoj ligi počinje 1. oktobra, kada Partizan gostuje debitantu, Mornaru iz Bara, tri dana kasnije idu u Skoplje MZT-u, a prvi meč kao domaćin u hali Pionir igra 7. oktobra protiv Cibone. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar