Температуре ће расти и до 77 степени?!

У деценијама која долазе Блиски исток ће погодити екстремне несташице воде и температуре које ће бити готово немогуће преживјети.

Србија 11.08.2016 | 20:17
Температуре ће расти и до 77 степени?!
Рекордне температуре забиљежене ове године у земљама од Марока до Саудијске Арабије могле би бити само најава правог "пакла на земљи" који тек долази, упозоравају стручњаци за климатологију.

Како пише Вашингтон Пост, у деценијама које долазе Блиски исток ће погодити екстремне несташице воде и температуре које ће бити готово немогуће преживјети, као и остале посљедице глобалног загријавања, преноси Тањуг.

"Наставе ли температуре расти, услиједиће далеко већи сукоби и избјегличке кризе у односу на ове којима данас имамо", упозорио је виши савјетник УН-а за арапске земље Адел Абделатиф, који годинама проучава утицај климатских промјена на Блиски исток.

Рекордни топлотни индекси

У Уједињеним Арапским Емиратима и Ираку су овог љета забиљежени рекордни топлотни индекси (величина израчуната на темељу температуре ваздуха и његове релативне влажности), док су и у околини утврђене досад невиђене температуре од када трају мјерења.

У Џеди (Саудијска Арабија) су измјерена 52 степена, у Басри (Ирак) 54, колико и у кувајтском Митрибаху.

Та је мјерења потврдила и Свјетска метеоролошка организација, чиме су службено оборени рекорди у источној хемисфери. До 2090. у Персијском заливу ће бити превруће за живот.

Локалне владе већ су сада прогласиле обвезне службене празнике због врућина. Упркос томе, бројни радници одлазе на посао јер једино тамо имају клима уређаје.

Симулације предвиђају температуре и до 77 степени.

Током дана улице главних градова су потпуно празне, а због врућина становници сатима немају струје.

У часопису "Натуре Цлимате Цханге" недавно је објављено да би Персијски залив могао до краја вијека остати потпуно пуст јер су симулације на рачунарима откриле да би се дневне температуре могле почети пењати и до 77 °Ц.

Уједињени народи предвиђају да би укупан број становника у 22 арапске земље до 2050. године могао порасти на чак 600 милиона, што ће додатно отежати ионако претешку ситуацију, преноси Тањуг портал Индеx.хр.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ста убудуце

14.08.2016 09:04

Па,вец је толико "вруце" и неподносљиво је за зивот да народ масовно бези из одредјених дрзава.

ОДГОВОРИТЕ