Temperature će rasti i do 77 stepeni?!

U decenijama koja dolaze Bliski istok će pogoditi ekstremne nestašice vode i temperature koje će biti gotovo nemoguće preživjeti.

Srbija 11.08.2016 | 20:17
Temperature će rasti i do 77 stepeni?!
Rekordne temperature zabilježene ove godine u zemljama od Maroka do Saudijske Arabije mogle bi biti samo najava pravog "pakla na zemlji" koji tek dolazi, upozoravaju stručnjaci za klimatologiju.

Kako piše Vašington Post, u decenijama koje dolaze Bliski istok će pogoditi ekstremne nestašice vode i temperature koje će biti gotovo nemoguće preživjeti, kao i ostale posljedice globalnog zagrijavanja, prenosi Tanjug.

"Nastave li temperature rasti, uslijediće daleko veći sukobi i izbjegličke krize u odnosu na ove kojima danas imamo", upozorio je viši savjetnik UN-a za arapske zemlje Adel Abdelatif, koji godinama proučava uticaj klimatskih promjena na Bliski istok.

Rekordni toplotni indeksi

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su ovog ljeta zabilježeni rekordni toplotni indeksi (veličina izračunata na temelju temperature vazduha i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolini utvrđene dosad neviđene temperature od kada traju mjerenja.

U Džedi (Saudijska Arabija) su izmjerena 52 stepena, u Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu.

Ta je mjerenja potvrdila i Svjetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi. Do 2090. u Persijskom zalivu će biti prevruće za život.

Lokalne vlade već su sada proglasile obvezne službene praznike zbog vrućina. Uprkos tome, brojni radnici odlaze na posao jer jedino tamo imaju klima uređaje.

Simulacije predviđaju temperature i do 77 stepeni.

Tokom dana ulice glavnih gradova su potpuno prazne, a zbog vrućina stanovnici satima nemaju struje.

U časopisu "Nature Climate Change" nedavno je objavljeno da bi Persijski zaliv mogao do kraja vijeka ostati potpuno pust jer su simulacije na računarima otkrile da bi se dnevne temperature mogle početi penjati i do 77 °C.

Ujedinjeni narodi predviđaju da bi ukupan broj stanovnika u 22 arapske zemlje do 2050. godine mogao porasti na čak 600 miliona, što će dodatno otežati ionako pretešku situaciju, prenosi Tanjug portal Index.hr.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sta ubuduce

14.08.2016 09:04

Pa,vec je toliko "vruce" i nepodnosljivo je za zivot da narod masovno bezi iz odredjenih drzava.

ODGOVORITE