ОИ - Египћанка с хиџабом: Поштујем ривалке у бикинију!

Олимпијске игре у Рио де Жанеиру обиљежила је и фотографија одбојкашица на пијеску, на којој су се такмичиле спортискиње обучене према исламским прописима на једној и дјевојке у бикинијима на другој страни мреже.

Остали спортови 14.08.2016 | 09:15
ОИ - Египћанка с хиџабом: Поштујем ривалке у бикинију!
Египатска одбојкашица Доа Елгобаши, која се на Олимпијским играма у бразилском Рију такмичи у одбојци на пијеску, а посебну популарност је стекла због фотографије с хиџабом на спортском терену изјавила је да поштује своје противнице "које играју у бикинију, а и оне поштују њену мараму".

Олимпијске игре у Рио де Жанеиру обиљежила је и фотографија одбојкашица на пијеску, на којој је с лијеве стране спортисткиња обучена према исламским прописима, док је на другој страни мреже била одбојкашица у бикинију.

Доа Елгобаши жели да промијени генерално мишљење о исламу, које се посебно посљедњих година формирало на Западу.

"Жене муслиманке требају бити представљане у свакој прилици и ја се за то борим. Није исправно схватање мога облачења као неке врсте сукоба култура. Са својом марамом на Олимпијским играма нисам имала никаквих проблема јер се овдје спортисти такмиче у складу са својим талентом. Мислим да због тога ни у олимпијском селу нити током надметања, мени није приступано с предрасудама. Ја поштујем противнице које играју у бикинију, а и оне поштују моју мараму", казала је Египћанка.

Подсјећајући да су жене у исламском свијету једнако активне као и мушкарци, али то на Западу није довољно познато, Елгобаши је рекла како су у њеној земљи жене активне у сваком сегменту живота.

"Пет хиљада жена се бави одбојком. Четири стотине Египћанки игра одбојку на пијеску, не аматерски. Добила сам велики број позитивних порука из исламског свијета путем друштвених мрежа. Жене ми шаљу поруке да их охрабрујем и инспиришем. Женама с хиџабом сам отворила једна врата и због тога су ми захвалне".

Напоменула је и да је колеге спортисти често питају о њеном начину облачења.

"Већ десет година носим хиџаб. То је мој лични избор. Овдје спортисти питају из знатижеље и када им кажем да ми моја вјера налаже да се тако облачим то прихватају с разумијевањем".

Она је казала и да је поносна што представља своју земљу на Олимпијским играма те да жели бити све познатија по спортским резултатима, а не по томе што носи хиџаб.

"Вјерујем да ће се публика убрзо навићи на мој начин одијевања. Циљ ми је да о мени причају због мојих резултата, јер је ово прва олимпијада за мене и мој тим".

Подсјетила је и да се упознала са Американком Ибтихај Мухамед, која такође наступа с хиџабом. Додала је како на Олимпијским играма у Рију има велики број спортиста муслимана и да су јој сви пружили велику подршку.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар