Какав је рад под ванредном управом?!

„Крајина осигурање“ је након увођења ванредне управе наставила са нормалним радом и вјерујем да ће тако бити и у будућности. Дуговања клијентима биће исплаћена, а са већинским власником у овом периоду нисам имао никакав контакт, рекао је за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба ванредни управник овог друштва Мирослав Лезендић.

Република Српска 11.08.2016 | 13:00
Какав је рад под ванредном управом?!
Агенција за осигурање Републике Српске увела је 20. јула ванредну управу у „Крајина осигурање“ због низа незаконитости које су нови власници Навеен Аггарwал и Гупта Неете починили од момента када су почетком године преузели ово друштво.

Лазендић, чијим именовањем су престале све надлежности и овлашћења досадашње управе, као и надлежности Скупштине акционара, рекао је за ЦАПИТАЛ да „са сигурношћу може да каже једино да „Крјиана“ тренутно нормално послује“.

„Свега има, нисам још успио да сагледам комплетну слику, изузев тога да „Крајина осигурање“ тренутно нормално функционише. Оно што могу рећи из овога што сам до сада видио је да ће друштво наставити са редовним пословањем, али ћемо детаљније информације, ипак, имати до краја мјесеца“, истакао је Лазендић.

Тврди и да ће клијентима бити плаћено све што им „Крајина“ дугује.

„Сви клијенти ће бити намирени, али још увијек немам тачан износ дуговања јер је то промјењива категорија“, рекао је Лазендић.

С обзиром на то да је овом друштву рачун блокиран, због страха да би Аггарwал и Гупта Неете могли да затраже извршење контроверзне пресуде Окружног привредног суда у Требињу и подигну са рачуна друштва 5,8 милиона КМ, Лазендић каже да ће након паузе од суда тражити одобрење за исплате клијената, а да им је деблокиран трансакциони рачун путем којег измирују режијске трошкове.

Он није желио да каже да ли је након уласка у „Крајина осигурање“ открио неке радње због којих је било потребно обавијестити надлежне истражне органе.

„О томе ћемо детаљније моћи да говоримо након 20. августа“, истакао је Лазендић.

Каже и да није имао контакта са већинским власником друштва Индијцем Навееном Аггарwалом.

„Нисам имао контакта са већинским власником, а мислим да ни било ко други у друштву није контактирао са њим од увођења ванредне управе“, рекао је он.

Агенција за осигурање Републике Српске именовала је Лазендића за ванредног управника на три мјесеца са могућношћу продужења мандата, а он каже да не зна да ли ће сви проблеми бити ријешени у том периоду.

„Не знам шта ћемо успјети да урадимо за ова три мјесеца. У сваком случају дужни смо да Агенцији поднесемо извјештај у том периоду“, истакао је Лазендић.

Агенција за осигурање Републике Српске протеклих мјесеци је будно пратила рад „Крајина осигурања“ те је често издавала налоге које већински власник Аггарwал није поштовао.

Агенција је у записнику о контроли „Крајина осигурања“ од 8. јула навела да је Аггарwал који је био и предсједник Управног одбора друштва забранио радницима да комуницирају и одржавају било какве састанке са трећим лицима те честим смјенама директора довео у питање нормалан рад друштва.

Агенција је констатовала и да Аггарwал није поступао у складу са налозима које му је раније у више наврата издала, да је сакрио информације о тужби које је поднио против овог друштва пред судом у Требињу и да одлукама које је донио као предсједник УО незаконито управља овим друштвом јер нема статус лица са извршним овлаштењима.

Аггарwал је незаконито дијелио и отказе радницима, а рјешења о отказима инспекција је јуче поништила.
Припадници Министарарства унутрашњих послова такође су контролисали ово друштво из којег су изузели обимну документацију.

Навеен Аггарwал и Гупта Неете купили су крајем прошле године емисију акција „Крајина осигурања“ за близу седам милиона КМ.

Извор: Цапитал

Коментари / 0

Оставите коментар