Kakav je rad pod vanrednom upravom?!

„Krajina osiguranje“ je nakon uvođenja vanredne uprave nastavila sa normalnim radom i vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Dugovanja klijentima biće isplaćena, a sa većinskim vlasnikom u ovom periodu nisam imao nikakav kontakt, rekao je za poslovni portal CAPITAL.ba vanredni upravnik ovog društva Miroslav Lezendić.

Republika Srpska 11.08.2016 | 13:00
Kakav je rad pod vanrednom upravom?!
Agencija za osiguranje Republike Srpske uvela je 20. jula vanrednu upravu u „Krajina osiguranje“ zbog niza nezakonitosti koje su novi vlasnici Naveen Aggarwal i Gupta Neete počinili od momenta kada su početkom godine preuzeli ovo društvo.

Lazendić, čijim imenovanjem su prestale sve nadležnosti i ovlašćenja dosadašnje uprave, kao i nadležnosti Skupštine akcionara, rekao je za CAPITAL da „sa sigurnošću može da kaže jedino da „Krjiana“ trenutno normalno posluje“.

„Svega ima, nisam još uspio da sagledam kompletnu sliku, izuzev toga da „Krajina osiguranje“ trenutno normalno funkcioniše. Ono što mogu reći iz ovoga što sam do sada vidio je da će društvo nastaviti sa redovnim poslovanjem, ali ćemo detaljnije informacije, ipak, imati do kraja mjeseca“, istakao je Lazendić.

Tvrdi i da će klijentima biti plaćeno sve što im „Krajina“ duguje.

„Svi klijenti će biti namireni, ali još uvijek nemam tačan iznos dugovanja jer je to promjenjiva kategorija“, rekao je Lazendić.

S obzirom na to da je ovom društvu račun blokiran, zbog straha da bi Aggarwal i Gupta Neete mogli da zatraže izvršenje kontroverzne presude Okružnog privrednog suda u Trebinju i podignu sa računa društva 5,8 miliona KM, Lazendić kaže da će nakon pauze od suda tražiti odobrenje za isplate klijenata, a da im je deblokiran transakcioni račun putem kojeg izmiruju režijske troškove.

On nije želio da kaže da li je nakon ulaska u „Krajina osiguranje“ otkrio neke radnje zbog kojih je bilo potrebno obavijestiti nadležne istražne organe.

„O tome ćemo detaljnije moći da govorimo nakon 20. avgusta“, istakao je Lazendić.

Kaže i da nije imao kontakta sa većinskim vlasnikom društva Indijcem Naveenom Aggarwalom.

„Nisam imao kontakta sa većinskim vlasnikom, a mislim da ni bilo ko drugi u društvu nije kontaktirao sa njim od uvođenja vanredne uprave“, rekao je on.

Agencija za osiguranje Republike Srpske imenovala je Lazendića za vanrednog upravnika na tri mjeseca sa mogućnošću produženja mandata, a on kaže da ne zna da li će svi problemi biti riješeni u tom periodu.

„Ne znam šta ćemo uspjeti da uradimo za ova tri mjeseca. U svakom slučaju dužni smo da Agenciji podnesemo izvještaj u tom periodu“, istakao je Lazendić.

Agencija za osiguranje Republike Srpske proteklih mjeseci je budno pratila rad „Krajina osiguranja“ te je često izdavala naloge koje većinski vlasnik Aggarwal nije poštovao.

Agencija je u zapisniku o kontroli „Krajina osiguranja“ od 8. jula navela da je Aggarwal koji je bio i predsjednik Upravnog odbora društva zabranio radnicima da komuniciraju i održavaju bilo kakve sastanke sa trećim licima te čestim smjenama direktora doveo u pitanje normalan rad društva.

Agencija je konstatovala i da Aggarwal nije postupao u skladu sa nalozima koje mu je ranije u više navrata izdala, da je sakrio informacije o tužbi koje je podnio protiv ovog društva pred sudom u Trebinju i da odlukama koje je donio kao predsjednik UO nezakonito upravlja ovim društvom jer nema status lica sa izvršnim ovlaštenjima.

Aggarwal je nezakonito dijelio i otkaze radnicima, a rješenja o otkazima inspekcija je juče poništila.
Pripadnici Ministararstva unutrašnjih poslova takođe su kontrolisali ovo društvo iz kojeg su izuzeli obimnu dokumentaciju.

Naveen Aggarwal i Gupta Neete kupili su krajem prošle godine emisiju akcija „Krajina osiguranja“ za blizu sedam miliona KM.

Izvor: Capital

Komentari / 0

Ostavite komentar