Обама је оснивач Исламске државе

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп оптужио је америчког председника Барака Обаму да је оснивач терористичке организације Исламска држава која оставља пустош од Блиског истока до европских градова.

Свијет 11.08.2016 | 08:40
Обама је оснивач Исламске државе
Трамп је непосредно пре тога, говорећи о другој теми, назвао председника САД његовим пуним именом, Барак Хусеин Обама.

"У многим аспектима, знате, они одају поштовање председнику Обами. Он је оснивач ИСИС-а (Исламске државе)", рекао је Трамп на једном скупу у околини града Форт Лодердејл на Флориди.

Агенција АП наводи да је Трамп у три наврата поновио оптужбе.



Републикански председнички кандидат је раније оптужио ривалку, кандидаткињу демократа Хилари Клинтон, такође да је оснивач те екстремистичке организације.

Пошто је сада пребацио кривицу на Обаму, Трамп је рекао да је Клинтонова уз њега суоснивач Исламске државе.

Трамп је дуго оптуживао Обаму и његову некадашњу државну секретарку Хилари Клинтон да су водили политику према Блиском истоку која је створила вакуум моћи у Ираку који је искористила Исламска држава.



Он је такође критиковао Обаму јер је саопштио да ће повући америчке трупе из Ирака.

Бела кућа је одбила да коментарише Трампове оптужбе.

Екстремистичка група Исламска држава је почела да делује као ирачки огранак Ал Каиде, терористичке организације која је извела терористичке нападе 11. септембра 2001. године у САД, што је изазвало интервенције САД у Авганистану, а потом у Ираку.

Исламска држава је протеклих година заузела велике делове Ирака и Сирије, а и данас, и поред акција медјународних снага и власти у Багдаду и Дамаску, држи под контролом знатне делове њихове територије.

Извор: АП

Фото: Реутерс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

МАК

11.08.2016 07:18

И С Т И Н А ТЕРОРИСТА КО ОНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

11.08.2016 07:49

Коме ваља овај Трамп и његове приче нек га себи кући води

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

11.08.2016 08:17

Нека дође у комшилук !

Name

Молан

11.08.2016 10:43

Сто посто је у праву. Америка је направила и Алкаиду и ИСИС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.08.2016 14:47

Као и Муџахедине и Талибане пре тога. Америка подржава разне режиме, почев од оног у С. Арабији који не поштује елементатна људска права, па до оног на Косову којег чине припадници нарко мафије, трговци људима и људским органима. Америка свесно ствара такве енклаве и дестабилизује земље ради властитог интереса. Но сваки злочин има свој крај, осуду и казну. Па и амерички...