Obama je osnivač Islamske države

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp optužio je američkog predsednika Baraka Obamu da je osnivač terorističke organizacije Islamska država koja ostavlja pustoš od Bliskog istoka do evropskih gradova.

Svijet 11.08.2016 | 08:40
Obama je osnivač Islamske države
Tramp je neposredno pre toga, govoreći o drugoj temi, nazvao predsednika SAD njegovim punim imenom, Barak Husein Obama.

"U mnogim aspektima, znate, oni odaju poštovanje predsedniku Obami. On je osnivač ISIS-a (Islamske države)", rekao je Tramp na jednom skupu u okolini grada Fort Loderdejl na Floridi.

Agencija AP navodi da je Tramp u tri navrata ponovio optužbe.



Republikanski predsednički kandidat je ranije optužio rivalku, kandidatkinju demokrata Hilari Klinton, takođe da je osnivač te ekstremističke organizacije.

Pošto je sada prebacio krivicu na Obamu, Tramp je rekao da je Klintonova uz njega suosnivač Islamske države.

Tramp je dugo optuživao Obamu i njegovu nekadašnju državnu sekretarku Hilari Klinton da su vodili politiku prema Bliskom istoku koja je stvorila vakuum moći u Iraku koji je iskoristila Islamska država.



On je takođe kritikovao Obamu jer je saopštio da će povući američke trupe iz Iraka.

Bela kuća je odbila da komentariše Trampove optužbe.

Ekstremistička grupa Islamska država je počela da deluje kao irački ogranak Al Kaide, terorističke organizacije koja je izvela terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD, što je izazvalo intervencije SAD u Avganistanu, a potom u Iraku.

Islamska država je proteklih godina zauzela velike delove Iraka i Sirije, a i danas, i pored akcija medjunarodnih snaga i vlasti u Bagdadu i Damasku, drži pod kontrolom znatne delove njihove teritorije.

Izvor: AP

Foto: Reuters

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

MAK

11.08.2016 07:18

I S T I N A TERORISTA KO ONI

ODGOVORITE
Name

Kobac

11.08.2016 07:49

Kome valja ovaj Tramp i njegove priče nek ga sebi kući vodi

ODGOVORITE
Name

z

11.08.2016 08:17

Neka dođe u komšiluk !

Name

Molan

11.08.2016 10:43

Sto posto je u pravu. Amerika je napravila i Alkaidu i ISIS.

ODGOVORITE
Name

Dragan

11.08.2016 14:47

Kao i Mudžahedine i Talibane pre toga. Amerika podržava razne režime, počev od onog u S. Arabiji koji ne poštuje elementatna ljudska prava, pa do onog na Kosovu kojeg čine pripadnici narko mafije, trgovci ljudima i ljudskim organima. Amerika svesno stvara takve enklave i destabilizuje zemlje radi vlastitog interesa. No svaki zločin ima svoj kraj, osudu i kaznu. Pa i američki...