Коме сметају Срби и Српска у експозеу?

Вучиц́ев експозе је прилично напредан за ово време, и вероватно ц́е националисти из свих околних држава у њему пронац́и нешто што могу оспорити. Судбина Срба у региону Србију мора занимати, као што и Хрватску занима судбина Хрвата у БиХ.

Србија 11.08.2016 | 07:51
Коме сметају Срби и Српска у експозеу?
У Дому Народног парламента Србије још није ни утихнуо ехо јуче изговорених речи из експозеа мандатара за састав нове владе Србије Александра Вучиц́а, а „душебрижници“ из комшилука Србије вец́ су дигли глас због „претераног србовања“.

Помињање Републике Српске, и сарадње са њом у складу са Дејтонским споразумом, нису се допали некима у Сарајеву. Ни Вучиц́ево излагање о добрим односима са лидерима свих Срба из региона, није прошло ништа боље, иако је мандатар у више наврата подвукао да будуц́а влада има за циљ „добросуседске односе са свима из региона“.

Политиколог Драгомир Анђелковиц́ подсец́а да су западни ментори, у сарадњи са нашим комшијама у прошлости, више пута покушали да Србији наметну перцепцију да не би требало да гледа шта се дешава у нашем окружењу, поготову у деловима где су Срби, дакле, да се бави само собом.

„Ту се, међутим, доста тога променило и Србија је знатно активирала своју политику сарадње са Републиком Српском, на шта има и право јер је гарант Дејтона. Република Српска је у суштини, по том споразуму, држава. Дакле, држава у босанско-херцеговачкој заједници, али Србија има право на блиске везе.

Срамота је што у претходним експозеима бивших влада није посвец́ена дужна пажња односима са Републиком Српском, односно заштити Срба у региону. Мислим да је овај пут премијер ставио акцента на то, и то је врло битно“, сматра Анђелковиц́, напомињуц́и да је мање битно шта о томе мисле разни пиони у региону.

Он истиче да Србија не може да гради регионалну сарадњу одричуц́и се својих интереса, јер сарадња, како истиче, има смисла само ако обе стране уважавају и своје и туђе интересе и покушавају да нађу компромис.

Део експозеа српског премијера који је „засметао“ регионалним политичарима, пре свега онима у Босни и Херцеговини, тиче се најаве Влада Републике Србије да ц́е наставити да се ангажује на очувању права и интереса српског народа у региону, у складу с нормама међународног права, као и да ц́е, у том контексту, наставити да развија најближе односе с Републиком Српском, у складу с Дејтонским споразумом.

Вучиц́ је у току излагања истакао да „односи између политичких лидера српског народа никада нису били бољи, као и да су засновани на међусобном уважавању, поштовању и заједничком деловању у очувању српских националних интереса“.

"По први пут у савременој српској историји направили смо неписано политичко правило да ни лидери у Републици Српској од председника па до опозиционих лидера… да лидери Срба из региону никад о Србији, ни ми о њима нисмо, нити ц́емо рец́и иједну лошу реч. Ако се око нечега не слажемо, ми се састанемо и расправимо, али увек ц́емо изађи са заједничким ставом.

Јединственим ставом у интересу целокупног српског народа. Никада нисте, нити ц́ете од мене чути да јавно изговорим било коју лошу реч ни о Милораду Додику, али ни о Босиц́у, Иваниц́у, Пуповцу, нити ц́ете њих чути иједну лошу реч о Србији“, рекао је Вучиц́.  

Наши саговорници су јединствени у закључку да је суседима Србије више засметала чињеница да Србија намерава да се брине и да „уз себе чврсто држи српске мањине у државама у окружењу“, од саме чињенице да је име Републике Српске поменуто у експозеу.

Извор: Спутник

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

боле

11.08.2016 06:01

Наравно да је РС дрзава само сто су нас сви признали као ентитет а не дрзаву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болан боле

11.08.2016 07:01

Болан боле не брини туђу бригу , гледај гдје и од чега живиш ...

Name

истина

11.08.2016 08:14

Немаш ти појма шта је држава, заслијепио вас Додик. Колика ти је плата колко младих не ради, колико младих је напустило РС, колико је дужна итд....

Name

Мујо фром Мостар

11.08.2016 06:07

То, да су Србија и Хрватска некакви гаранти Дејтонског споразума, окачите мачку о реп.......Србија и Хрватска су се обавезале да неће вршити агресију на Босну и Херцеговину. И, на вашу жалост, РС је само један од ентитета у БиХ и ништа више.......Захваљујем на пажњи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мујо Мостар

11.08.2016 08:09

Ви не можете да уједините Мостар, а пишеш о некаквој тзв. бих. Република Српска је, ако Бог да скоро држава, па се то теби и сличним теби свидјело или не. Захваљујем на пажњи....

Name

бањалука

11.08.2016 08:13

Мујо па код тебе Мостар подијељен на муслимански и хрватски а ти паламудис...ццццц,размисли мало ста писес.

Name

Ре.ре. Мујо Мостар

12.08.2016 00:41

Пацицу, ускоро идес у БАНКРОТ. Ако знас ста то знаци. За Мују ти не брини.....

Name

Јоја с Козаре

11.08.2016 06:16

Фала Богу да се коначно и Срби једном опамете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Книн

11.08.2016 11:06

Хахаха цуј дрзава ако Америма буде у интересу ни србија неце бити дрзава а камоли рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

тики

12.08.2016 00:33

Ма циркусанти, а пасос бих, идемо

Name

Дејтонац

11.08.2016 14:19

Није истина, како вучић и други тврде да је србија и хрватска гаранти дејтонског споразума, они су само СВЈЕДОЦИ а гаранти су пет великх сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поле

12.08.2016 00:29

Да. Али пусти их, лозе ове левате,...они то воле цути, небитно сто није истина

Name

Дон

11.08.2016 15:59

Све саме државе, само Косово није држава, хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

12.08.2016 00:23

Хахаха,...митови и предања на дјелу. Реалност - банкрот

Name

Трла баба лан

11.08.2016 16:09

Не смета ником сто он дрзи експозе по 6 сати иако нормалне премијере у нормалним дрзавама краси та одлика сто све сто казу могу да објасне у мало рјјеци а експозе за сат ил сат и по излозе. Све иза је губљење времена јер то нико не мозе да слуса посто губи концентрацију. Не смета ником ни то сто све ради сам прима градјане устаје прије него легне ради посо техницара слузбеника па до диригента у оркестру. То сто људима у БиХ смета сто је у експозеу Додик којег јавно хвали и стити не би ли оне у Србији који се на Додика ко великог водју и политицара пале придобио на своју страну кад нови ницим изазвани избори додју. Смета им и то сто не спомену а требао би да се Додик друзи са пар кумова а исте је такодје споменуо у експозеу као стетоцине и тајкуне криминалце против којих се дрзава треба борити и са којима се најострије треба обрацунати. Е како сад да он ваља а они којим је он кум и пословни партнер не ваљају. Та логика пролази само код њега у експозеу јер све је оцитије да прецједник ентитета са једином преосталом квалитетом да анимира људе под саторима на весељима а и то ради лосе висе ником не треба. Ако се доказе веза Дјаковица Салиховица и Додика неце требат ни њему. Сад га воли и дрзи на поводцу јер му доноси гласове а сутра цим га суд оптузи мораце да промјени политику

ОДГОВОРИТЕ