Kome smetaju Srbi i Srpska u ekspozeu?

Vučićev ekspoze je prilično napredan za ovo vreme, i verovatno će nacionalisti iz svih okolnih država u njemu pronaći nešto što mogu osporiti. Sudbina Srba u regionu Srbiju mora zanimati, kao što i Hrvatsku zanima sudbina Hrvata u BiH.

Srbija 11.08.2016 | 07:51
Kome smetaju Srbi i Srpska u ekspozeu?
U Domu Narodnog parlamenta Srbije još nije ni utihnuo eho juče izgovorenih reči iz ekspozea mandatara za sastav nove vlade Srbije Aleksandra Vučića, a „dušebrižnici“ iz komšiluka Srbije već su digli glas zbog „preteranog srbovanja“.

Pominjanje Republike Srpske, i saradnje sa njom u skladu sa Dejtonskim sporazumom, nisu se dopali nekima u Sarajevu. Ni Vučićevo izlaganje o dobrim odnosima sa liderima svih Srba iz regiona, nije prošlo ništa bolje, iako je mandatar u više navrata podvukao da buduća vlada ima za cilj „dobrosusedske odnose sa svima iz regiona“.

Politikolog Dragomir Anđelković podseća da su zapadni mentori, u saradnji sa našim komšijama u prošlosti, više puta pokušali da Srbiji nametnu percepciju da ne bi trebalo da gleda šta se dešava u našem okruženju, pogotovu u delovima gde su Srbi, dakle, da se bavi samo sobom.

„Tu se, međutim, dosta toga promenilo i Srbija je znatno aktivirala svoju politiku saradnje sa Republikom Srpskom, na šta ima i pravo jer je garant Dejtona. Republika Srpska je u suštini, po tom sporazumu, država. Dakle, država u bosansko-hercegovačkoj zajednici, ali Srbija ima pravo na bliske veze.

Sramota je što u prethodnim ekspozeima bivših vlada nije posvećena dužna pažnja odnosima sa Republikom Srpskom, odnosno zaštiti Srba u regionu. Mislim da je ovaj put premijer stavio akcenta na to, i to je vrlo bitno“, smatra Anđelković, napominjući da je manje bitno šta o tome misle razni pioni u regionu.

On ističe da Srbija ne može da gradi regionalnu saradnju odričući se svojih interesa, jer saradnja, kako ističe, ima smisla samo ako obe strane uvažavaju i svoje i tuđe interese i pokušavaju da nađu kompromis.

Deo ekspozea srpskog premijera koji je „zasmetao“ regionalnim političarima, pre svega onima u Bosni i Hercegovini, tiče se najave Vlada Republike Srbije da će nastaviti da se angažuje na očuvanju prava i interesa srpskog naroda u regionu, u skladu s normama međunarodnog prava, kao i da će, u tom kontekstu, nastaviti da razvija najbliže odnose s Republikom Srpskom, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Vučić je u toku izlaganja istakao da „odnosi između političkih lidera srpskog naroda nikada nisu bili bolji, kao i da su zasnovani na međusobnom uvažavanju, poštovanju i zajedničkom delovanju u očuvanju srpskih nacionalnih interesa“.

"Po prvi put u savremenoj srpskoj istoriji napravili smo nepisano političko pravilo da ni lideri u Republici Srpskoj od predsednika pa do opozicionih lidera… da lideri Srba iz regionu nikad o Srbiji, ni mi o njima nismo, niti ćemo reći ijednu lošu reč. Ako se oko nečega ne slažemo, mi se sastanemo i raspravimo, ali uvek ćemo izađi sa zajedničkim stavom.

Jedinstvenim stavom u interesu celokupnog srpskog naroda. Nikada niste, niti ćete od mene čuti da javno izgovorim bilo koju lošu reč ni o Miloradu Dodiku, ali ni o Bosiću, Ivaniću, Pupovcu, niti ćete njih čuti ijednu lošu reč o Srbiji“, rekao je Vučić.  

Naši sagovornici su jedinstveni u zaključku da je susedima Srbije više zasmetala činjenica da Srbija namerava da se brine i da „uz sebe čvrsto drži srpske manjine u državama u okruženju“, od same činjenice da je ime Republike Srpske pomenuto u ekspozeu.

Izvor: Sputnik

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

bole

11.08.2016 06:01

Naravno da je RS drzava samo sto su nas svi priznali kao entitet a ne drzavu!

ODGOVORITE
Name

Bolan bole

11.08.2016 07:01

Bolan bole ne brini tuđu brigu , gledaj gdje i od čega živiš ...

Name

istina

11.08.2016 08:14

Nemaš ti pojma šta je država, zaslijepio vas Dodik. Kolika ti je plata kolko mladih ne radi, koliko mladih je napustilo RS, koliko je dužna itd....

Name

Mujo from Mostar

11.08.2016 06:07

To, da su Srbija i Hrvatska nekakvi garanti Dejtonskog sporazuma, okačite mačku o rep.......Srbija i Hrvatska su se obavezale da neće vršiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu. I, na vašu žalost, RS je samo jedan od entiteta u BiH i ništa više.......Zahvaljujem na pažnji!

ODGOVORITE
Name

ре мујо Мостар

11.08.2016 08:09

Ви не можете да уједините Мостар, а пишеш о некаквој тзв. бих. Република Српска је, ако Бог да скоро држава, па се то теби и сличним теби свидјело или не. Захваљујем на пажњи....

Name

banjaluka

11.08.2016 08:13

Mujo pa kod tebe Mostar podijeljen na muslimanski i hrvatski a ti palamudis...ccccc,razmisli malo sta pises.

Name

Re.re. Mujo Mostar

12.08.2016 00:41

Pacicu, uskoro ides u BANKROT. Ako znas sta to znaci. Za Muju ti ne brini.....

Name

Јоја с Козаре

11.08.2016 06:16

Фала Богу да се коначно и Срби једном опамете.

ODGOVORITE
Name

Knin

11.08.2016 11:06

Hahaha cuj drzava ako Amerima bude u interesu ni srbija nece biti drzava a kamoli rs

ODGOVORITE
Name

tiki

12.08.2016 00:33

Ma cirkusanti, a pasos bih, idemo

Name

Dejtonac

11.08.2016 14:19

Nije istina, kako vučić i drugi tvrde da je srbija i hrvatska garanti dejtonskog sporazuma, oni su samo SVJEDOCI a garanti su pet velikh sila.

ODGOVORITE
Name

pole

12.08.2016 00:29

Da. Ali pusti ih, loze ove levate,...oni to vole cuti, nebitno sto nije istina

Name

Don

11.08.2016 15:59

Sve same države, samo Kosovo nije država, hahaha.

ODGOVORITE
Name

re.

12.08.2016 00:23

Hahaha,...mitovi i predanja na djelu. Realnost - bankrot

Name

Trla baba lan

11.08.2016 16:09

Ne smeta nikom sto on drzi ekspoze po 6 sati iako normalne premijere u normalnim drzavama krasi ta odlika sto sve sto kazu mogu da objasne u malo rjjeci a ekspoze za sat il sat i po izloze. Sve iza je gubljenje vremena jer to niko ne moze da slusa posto gubi koncentraciju. Ne smeta nikom ni to sto sve radi sam prima gradjane ustaje prije nego legne radi poso tehnicara sluzbenika pa do dirigenta u orkestru. To sto ljudima u BiH smeta sto je u ekspozeu Dodik kojeg javno hvali i stiti ne bi li one u Srbiji koji se na Dodika ko velikog vodju i politicara pale pridobio na svoju stranu kad novi nicim izazvani izbori dodju. Smeta im i to sto ne spomenu a trebao bi da se Dodik druzi sa par kumova a iste je takodje spomenuo u ekspozeu kao stetocine i tajkune kriminalce protiv kojih se drzava treba boriti i sa kojima se najostrije treba obracunati. E kako sad da on valja a oni kojim je on kum i poslovni partner ne valjaju. Ta logika prolazi samo kod njega u ekspozeu jer sve je ocitije da precjednik entiteta sa jedinom preostalom kvalitetom da animira ljude pod satorima na veseljima a i to radi lose vise nikom ne treba. Ako se dokaze veza Djakovica Salihovica i Dodika nece trebat ni njemu. Sad ga voli i drzi na povodcu jer mu donosi glasove a sutra cim ga sud optuzi morace da promjeni politiku

ODGOVORITE