Незаконита продаја лож-уља у БиХ

Инспектори су због незаконито продаје лож-уља за само месец и по дана неколико пумпи у Српској казнили са 44.000 КМ.

Босна и Херцеговина 11.08.2016 | 07:30
Незаконита продаја лож-уља у БиХ
Реч је о казнама изреченим након што је ресорно министарство, како би спречило злоупотребе, донело правилник који строго забрањује точење овог горива у аутомобиле.

Међутим, чињеница је да поједине пумпе, како би зарадиле, не поштују поменути правилник, а да возачи, како би уштедели, у своје четвороточкаше уместо дизела који кошта око 1,8 КМ и даље сипају лож -уље по цени од 1,37 КМ.

У настојању да што јефтиније прођу, возачи се не баве пуно казнама које се, у случају кориштења овог горива за погон моторних возила, за физичка лица крећу од 1.000 до 3.000 КМ.

Штета процењена на 2,4 милиона КМ

С друге стране, држава на разлици у акцизама између дизела и лож-уља, трпи огромне губитке, што потврђује и податак да је због нелегалног промета овог горива, у периоду од 2009. до 2012. године Тужилаштву БиХ поднесено девет извештаја, са штетом процењеном на 2,4 милиона КМ.

Ипак, да се у БиХ увози све више лож-уља, сведочи и званична статистика према којој смо у јуну увезли 3,4 милиона КМ, што је у односу на мај више за 700.000 КМ.

С друге стране, 2014. године у БиХ је ушло 26.500 тона, а за само шест месеци ове године чак 28.500 тона овог горива.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ објашњавају да је лож-уље акцизни производ који се, у складу са законском легислативом, може користити искључиво у одређене сврхе.

"Међутим, ми немамо надлежност да заустављамо аутомобиле и проверавамо које се погонско гориво налази у њиховим резерварима. Овде свакако треба укључити надлежне инспекторате, који имају надлежност за контролу потрошње лож уља на бензинским пумпама", кажу за наш лист у овој управи.

Неопходна ауто-цистерна

У Инспекторату Републике Српске подсећају да је Правилник о условима за обављање трговине на мало лож-уљем на снагу ступио 17. маја ове године.

"У складу са њим, лож-уље се може продавати само из резервоара издвојеног од места предвиђеног за снабдевање погонским моторним горивом. Бензинске пумпе које продају лож-уље морају имати ауто-цистерну у власништву или закупу, која је видно обележена и искључиво служи за достављање уља за ложење", каже главни републички тржишни инспектор Борка Суртов.

Извор: Блиц

Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

роб

11.08.2016 07:04

Треба забранити и на плин да вози народ и он је јефтин

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре роб

11.08.2016 07:49

Треба забранити Голф 1 и Голф 2 да се и даље продају, вец ако требас продати онда на отпад. Исто тако, и сва АУДИ, ОПЕЛ-е и друга возила на дизел. А прије свега забранити им регистрацију. Мене цуди како само продју оне све силне тестове на техницком прегледу код регистрације...

Name

Миско

11.08.2016 08:56

Ти сто возе на лозу су непоколебљиви гласаци резимских странака. Странке им се одузују на тај нацин сто им допустају да презиве. Тако је хљеб јефтин, цигаре, алкохол, лоз уље. Све друго за цим сиротиња не мари је скупље него у Њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

11.08.2016 10:09

Ајде ми наведите пет ствари ста се ради на законити нацин у овој дрзави.Ово је поцетак краја назалост.Јадни смо га ми са оваквим политицарима.

Name

Мерцедес

11.08.2016 09:56

Гдје има лозе да одем и ја насути

ОДГОВОРИТЕ