Nezakonita prodaja lož-ulja u BiH

Inspektori su zbog nezakonito prodaje lož-ulja za samo mesec i po dana nekoliko pumpi u Srpskoj kaznili sa 44.000 KM.

Bosna i Hercegovina 11.08.2016 | 07:30
Nezakonita prodaja lož-ulja u BiH
Reč je o kaznama izrečenim nakon što je resorno ministarstvo, kako bi sprečilo zloupotrebe, donelo pravilnik koji strogo zabranjuje točenje ovog goriva u automobile.

Međutim, činjenica je da pojedine pumpe, kako bi zaradile, ne poštuju pomenuti pravilnik, a da vozači, kako bi uštedeli, u svoje četvorotočkaše umesto dizela koji košta oko 1,8 KM i dalje sipaju lož -ulje po ceni od 1,37 KM.

U nastojanju da što jeftinije prođu, vozači se ne bave puno kaznama koje se, u slučaju korištenja ovog goriva za pogon motornih vozila, za fizička lica kreću od 1.000 do 3.000 KM.

Šteta procenjena na 2,4 miliona KM

S druge strane, država na razlici u akcizama između dizela i lož-ulja, trpi ogromne gubitke, što potvrđuje i podatak da je zbog nelegalnog prometa ovog goriva, u periodu od 2009. do 2012. godine Tužilaštvu BiH podneseno devet izveštaja, sa štetom procenjenom na 2,4 miliona KM.

Ipak, da se u BiH uvozi sve više lož-ulja, svedoči i zvanična statistika prema kojoj smo u junu uvezli 3,4 miliona KM, što je u odnosu na maj više za 700.000 KM.

S druge strane, 2014. godine u BiH je ušlo 26.500 tona, a za samo šest meseci ove godine čak 28.500 tona ovog goriva.

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH objašnjavaju da je lož-ulje akcizni proizvod koji se, u skladu sa zakonskom legislativom, može koristiti isključivo u određene svrhe.

"Međutim, mi nemamo nadležnost da zaustavljamo automobile i proveravamo koje se pogonsko gorivo nalazi u njihovim rezervarima. Ovde svakako treba uključiti nadležne inspektorate, koji imaju nadležnost za kontrolu potrošnje lož ulja na benzinskim pumpama", kažu za naš list u ovoj upravi.

Neophodna auto-cisterna

U Inspektoratu Republike Srpske podsećaju da je Pravilnik o uslovima za obavljanje trgovine na malo lož-uljem na snagu stupio 17. maja ove godine.

"U skladu sa njim, lož-ulje se može prodavati samo iz rezervoara izdvojenog od mesta predviđenog za snabdevanje pogonskim motornim gorivom. Benzinske pumpe koje prodaju lož-ulje moraju imati auto-cisternu u vlasništvu ili zakupu, koja je vidno obeležena i isključivo služi za dostavljanje ulja za loženje", kaže glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov.

Izvor: Blic

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

rob

11.08.2016 07:04

Treba zabraniti i na plin da vozi narod i on je jeftin

ODGOVORITE
Name

re rob

11.08.2016 07:49

Treba zabraniti Golf 1 i Golf 2 da se i dalje prodaju, vec ako trebas prodati onda na otpad. Isto tako, i sva AUDI, OPEL-e i druga vozila na dizel. A prije svega zabraniti im registraciju. Mene cudi kako samo prodju one sve silne testove na tehnickom pregledu kod registracije...

Name

Misko

11.08.2016 08:56

Ti sto voze na lozu su nepokolebljivi glasaci rezimskih stranaka. Stranke im se oduzuju na taj nacin sto im dopustaju da prezive. Tako je hljeb jeftin, cigare, alkohol, loz ulje. Sve drugo za cim sirotinja ne mari je skuplje nego u Njemackoj.

ODGOVORITE
Name

Cica

11.08.2016 10:09

Ajde mi navedite pet stvari sta se radi na zakoniti nacin u ovoj drzavi.Ovo je pocetak kraja nazalost.Jadni smo ga mi sa ovakvim politicarima.

Name

Mercedes

11.08.2016 09:56

Gdje ima loze da odem i ja nasuti

ODGOVORITE