ОИ: Српкиње немоћне, +26 за Американке!

Пуче стотка: Трећи пораз Србије, за четвртфинале морамо да добијемо Кину и Сенегал! Сједињене Америчке Државе нанале убедљив пораз нашим кошаркашицама у Рију! 

Кошарка 10.08.2016 | 23:00
ОИ: Српкиње немоћне, +26 за Американке!
Кошаркашице Србије доживеле су трећи пораз на Олимпијским играма, нису имале шансе против првог фаворита САД који је славио 110:84.

Американке су меч решиле средином другог периода када су серијом 20:4 стекле недостижних 22 поена предности.

Тим САД је у серијама повећавао предност против Србије, Американке су кренуле са 11:2, потом су стигле до 31:21, али су Српкиње одличним шутем за три поена успевале да се врате у егал, прво су прекренуле на 17:16, а а онда стигле на 36:30.

Међутим, фантастична Дијана Таурази, уз подршку искусне Маје Мур, те доминантне у рекету Тина Чарлс и у једном тренутку незаустављиве Бреана Стјуарт, лако су сломиле тим Марине Маљковић и стигле до трећег убедљивог тријумфа у Рију.

Најбоље у нашем тиму биле су Данијел Пејџ, Соња Петровић и Јелена Миловановић са по 15 поена, док је 10 убацила Дајана Бутулија. Код Американки надмоћна је била Таурази са 25 (6/10 тројке) уз 6 асистенција, а пратиле су је Стјуарт са 17, Чарлс са 15 (8 скокова), Мекатри са 13 и Мур са 10 поена (6ск).

У првом мечу трећег кола Групе Б ОИ у Рију, Шпанија је савладала Кину, док се каснине састају Канада и Сенегал.

Србија у следећем колу игра са Кином коју мора да победи, јер би се тако изједначила на четвртом месту са ривалкама, а онда очекиваним тријумфом над последњепласираним Сенегалом обезбедила наставак такмичења.

Американке лако два пута поентирају из рекета на отварању меча, али им одговара земљакиња у српском дресу Данијел Пејџ. Међутим, она и Миловановићева улазе у серију промашаја, па САД преко доминантне Таурази, Гринер и Мур брзо беже на 11:2.

Ипак, Српкиње лако хватају прикључак - Миловановић, Петровић и Чађо "вежу" три тројке, а након две добре одбране Петровићева погађа и скок-шут те наше девојке стижу на само поен заостатка (14:13).

Селектори два тима нису деловали задовољно на првом тајм-ауту, Маљковићева пре свега одбраном, Американке не успевају да се опет разиграју, поентирају тек са пенала, Пејџ погађа четврту тројку за Србију, да би после добре одбране Миловановићева била половична са пенала за преокрет на 17:16 и прво вођство Србије.

Међутим, у последња три минута разгоропадила се Таурази, погодила две тројке и постигла 11 од 13 поена САД, за 31:21 после првог периода.

Након серије грешака и промашаја у прва два минута наредног квартала, Пејџ и Бутулија погађају тројке у низу, Стјуарт одговара истом мером и одржава Американке на дистанци, након чега је Петровићева фаулирана иза линије па са три пенала смањује на 36:30, за САД.

Међутим, све се срушило врло брзо, чим су Српкиње везале неколико промашаја, Американке улазе у моћан ритам и повећавају разлику. Разиграла се Стјуарт са седам поена у низу, а на све су се надовезале Таурази и Мур новим тројкама за великих 46:30, пет минута пре полувремена.

Српкиње су до краја полувремена тешко долазиле до поена, стао је и шут за три који их је одржавао у игри, док Американке спуштају лопту у рекет на високу Чарлс која такође стиже до двоцифреног броја поена и одводи своју селекцију на 56:34 после првих 20 минута.

Наше кошаркашице добро отварају друго полувреме, Миловановић погађа нову тројку после доста времена, осим ње поентирају Петровић и Пејџ, али ривалке предвођене искусном Мур одржавају стечену разлику (64:45).

Било је јасно да је овај меч решен, па су обе селекције играле са знатно мање страсти, а селекторка Маљковић је то искористила и да шансу пружи играчицама са мањом минутажом, пре свега младима надама Црвендакић и Станковић.

Шут за два је и даље био очајан, али су тројке наставиле да служе наше кошаркашице, међутим, ривалке нису дозвољавале да се разлика смањи, Чарлс је и даље доминирала у рекету, па је предност и додатно расла до краја трећег периода (84:61).

Црвенкадић је добро искористила указану шансу, везала је неколико кошева и једина поентирала за Србију у првих неколико минута последње четвртине, док је с друге стране први пут од почетка другог полувремена и серије од седам поена којима је дефинизивно преломљен меч, кошеве за САД постигла је Стјуарт (92:68). 

До краја меча ништа се значајно није променило, Американке су наставиле у свом ритму да повећавају предност, па су на крају славиле са убедљивих 110:84. 

ОИ, треће коло:
Шпанија – Кина 89:68
Србија – САД 84:110
22:45 Канада – Сенегал

Група Б:
1. САД 3 0 0 334:203
2. Шпанија 2 0 1 217:230
3. Канада 2 0 0 161:135
4. Кина 1 0 2 237:243
5. Србија 0 0 3 210:246
6. Сенегал 0 0 2 120:222

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар