OI: Srpkinje nemoćne, +26 za Amerikanke!

Puče stotka: Treći poraz Srbije, za četvrtfinale moramo da dobijemo Kinu i Senegal! Sjedinjene Američke Države nanale ubedljiv poraz našim košarkašicama u Riju! 

Košarka 10.08.2016 | 23:00
OI: Srpkinje nemoćne, +26 za Amerikanke!
Košarkašice Srbije doživele su treći poraz na Olimpijskim igrama, nisu imale šanse protiv prvog favorita SAD koji je slavio 110:84.

Amerikanke su meč rešile sredinom drugog perioda kada su serijom 20:4 stekle nedostižnih 22 poena prednosti.

Tim SAD je u serijama povećavao prednost protiv Srbije, Amerikanke su krenule sa 11:2, potom su stigle do 31:21, ali su Srpkinje odličnim šutem za tri poena uspevale da se vrate u egal, prvo su prekrenule na 17:16, a a onda stigle na 36:30.

Međutim, fantastična Dijana Taurazi, uz podršku iskusne Maje Mur, te dominantne u reketu Tina Čarls i u jednom trenutku nezaustavljive Breana Stjuart, lako su slomile tim Marine Maljković i stigle do trećeg ubedljivog trijumfa u Riju.

Najbolje u našem timu bile su Danijel Pejdž, Sonja Petrović i Jelena Milovanović sa po 15 poena, dok je 10 ubacila Dajana Butulija. Kod Amerikanki nadmoćna je bila Taurazi sa 25 (6/10 trojke) uz 6 asistencija, a pratile su je Stjuart sa 17, Čarls sa 15 (8 skokova), Mekatri sa 13 i Mur sa 10 poena (6sk).

U prvom meču trećeg kola Grupe B OI u Riju, Španija je savladala Kinu, dok se kasnine sastaju Kanada i Senegal.

Srbija u sledećem kolu igra sa Kinom koju mora da pobedi, jer bi se tako izjednačila na četvrtom mestu sa rivalkama, a onda očekivanim trijumfom nad poslednjeplasiranim Senegalom obezbedila nastavak takmičenja.

Amerikanke lako dva puta poentiraju iz reketa na otvaranju meča, ali im odgovara zemljakinja u srpskom dresu Danijel Pejdž. Međutim, ona i Milovanovićeva ulaze u seriju promašaja, pa SAD preko dominantne Taurazi, Griner i Mur brzo beže na 11:2.

Ipak, Srpkinje lako hvataju priključak - Milovanović, Petrović i Čađo "vežu" tri trojke, a nakon dve dobre odbrane Petrovićeva pogađa i skok-šut te naše devojke stižu na samo poen zaostatka (14:13).

Selektori dva tima nisu delovali zadovoljno na prvom tajm-autu, Maljkovićeva pre svega odbranom, Amerikanke ne uspevaju da se opet razigraju, poentiraju tek sa penala, Pejdž pogađa četvrtu trojku za Srbiju, da bi posle dobre odbrane Milovanovićeva bila polovična sa penala za preokret na 17:16 i prvo vođstvo Srbije.

Međutim, u poslednja tri minuta razgoropadila se Taurazi, pogodila dve trojke i postigla 11 od 13 poena SAD, za 31:21 posle prvog perioda.

Nakon serije grešaka i promašaja u prva dva minuta narednog kvartala, Pejdž i Butulija pogađaju trojke u nizu, Stjuart odgovara istom merom i održava Amerikanke na distanci, nakon čega je Petrovićeva faulirana iza linije pa sa tri penala smanjuje na 36:30, za SAD.

Međutim, sve se srušilo vrlo brzo, čim su Srpkinje vezale nekoliko promašaja, Amerikanke ulaze u moćan ritam i povećavaju razliku. Razigrala se Stjuart sa sedam poena u nizu, a na sve su se nadovezale Taurazi i Mur novim trojkama za velikih 46:30, pet minuta pre poluvremena.

Srpkinje su do kraja poluvremena teško dolazile do poena, stao je i šut za tri koji ih je održavao u igri, dok Amerikanke spuštaju loptu u reket na visoku Čarls koja takođe stiže do dvocifrenog broja poena i odvodi svoju selekciju na 56:34 posle prvih 20 minuta.

Naše košarkašice dobro otvaraju drugo poluvreme, Milovanović pogađa novu trojku posle dosta vremena, osim nje poentiraju Petrović i Pejdž, ali rivalke predvođene iskusnom Mur održavaju stečenu razliku (64:45).

Bilo je jasno da je ovaj meč rešen, pa su obe selekcije igrale sa znatno manje strasti, a selektorka Maljković je to iskoristila i da šansu pruži igračicama sa manjom minutažom, pre svega mladima nadama Crvendakić i Stanković.

Šut za dva je i dalje bio očajan, ali su trojke nastavile da služe naše košarkašice, međutim, rivalke nisu dozvoljavale da se razlika smanji, Čarls je i dalje dominirala u reketu, pa je prednost i dodatno rasla do kraja trećeg perioda (84:61).

Crvenkadić je dobro iskoristila ukazanu šansu, vezala je nekoliko koševa i jedina poentirala za Srbiju u prvih nekoliko minuta poslednje četvrtine, dok je s druge strane prvi put od početka drugog poluvremena i serije od sedam poena kojima je definizivno prelomljen meč, koševe za SAD postigla je Stjuart (92:68). 

Do kraja meča ništa se značajno nije promenilo, Amerikanke su nastavile u svom ritmu da povećavaju prednost, pa su na kraju slavile sa ubedljivih 110:84. 

OI, treće kolo:
Španija – Kina 89:68
Srbija – SAD 84:110
22:45 Kanada – Senegal

Grupa B:
1. SAD 3 0 0 334:203
2. Španija 2 0 1 217:230
3. Kanada 2 0 0 161:135
4. Kina 1 0 2 237:243
5. Srbija 0 0 3 210:246
6. Senegal 0 0 2 120:222

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar