Анализа: Фергусон гледа и не вјерује - потрошише 604 милиона!

Директори са "Олд Трафорда" објасниће вам како ће продаја дресова (ако титула већ нема) исплатити сваку куповину, али једно је јасно - Манчестер јунајтед данас није клуб какав је после две и по деценије рада оставио чувени Шкот.

Фудбал 20.08.2016 | 15:00
Анализа: Фергусон гледа и не вјерује - потрошише 604 милиона!
Сер Алекс Фергусон, који је умео да победи Арсенал 2:0 с поставом: Ван дер Сар – Браун, Смолинг, Видић, Фабио, Рафаел, О'Шеј, Гибсон – Руни, Чичарито, повукао се са места менаџера Манчестер јунајтеда лета 2013. године.

После скоро 26 година на том месту, с којег је могао само он да оде, не и да буде другачије...

Иза себе оставио је 13 титула првака Енглеске, након што је Јунајтед у првих 100 и кусур година свог постојања освојио седам, две титуле првака Европе, након што су "ђаволи" једном успели то да ураде пре њега, итд, итд, али једна од најважнијих тековина његове страховладе на "Театру снова" била је трансфер политика у комбинацији са увођењем клинаца са Академије у први тим.

Фергусон је 1986. у Манчестеру затекао пијану дружину која је једва изборила опстанак, а 2013. ишетао из канцеларије спокојан, за собом оставивши један од три најмоћнија фудбалска клуба на свету, праву компанију, чији се обрт новца мерио стотинама милиона фунти.

Оно што се потом догодило неки су очекивали, неки не.

На данашњи дан, тројица Фергусонових наследника потрошила су најмање 604 милиона евра на нове фудбалере током три пуне сезоне и, ево, ово мало прелазног рока пред старт четврте, освојили сви заједно нула титула, један ФА куп и једном изборили Лигу шампиона. У том периоду, Дејвид Мојес, Луј ван Гал (радио две године) и недавно постављени Жозе Мурињо, направили су минус на куповини и продаји играча од 452 милиона евра.

Мојес је током сезоне 2013/14 зарадио 1,8, а потрошио 78 милиона евра, Ван Гал у наредне две сезоне зарадио 151, а потрошио 341 милион евра (а можда и додатних 30, у зависности од тога како се буде развијала каријера Антонија Марсијала), да би Мурињо за неколико недеља у Манчестеру спискао 185 милиона евра и зарадио нула.

За сада.

Поређења ради, Фергусонов Јунајтед био је светски рекордер као клуб који је продао Кристијана Роналда за 94 милиона евра, а Мурињов Јунајтед постао светски рекорер као клуб који је платио Пола Погбу 105 милиона евра (мада многи тврде да је та цифра знатно већа).

Поред тога што је био неупоредиво успешнији од својих наследника на спортском плану, мада ће за поређење с Мурињом морати да се сачека бар неко време, Фергусон је бележио и пристојније резултате на тржишту играча, па је у последње четири године своје владавине на "Олд Трафорду" потрошио укупно 194 милиона евра (наспрам њихових 604) и направио минус на продаји и куповини од 44 милиона евра (наспрам њихових 452).

Колико је било потребно година Фергусону да "пробије" суму од 600 милиона евра на довођење играча? Иако нам је јасно да су цене фудбалера скочиле у последње време и да је на тој временској дистанци тешко правити оваква поређења, није бескористан податак да је Шкоту за ову суму било потребно 12 сезона, током којих је освојио све што је могло, али и да је у истом периоду зарадио 355 милиона евра. Његова тројица наследника за непуна четири летња прелазна рока и три зимска зарадила су 153 милиона евра.

После свих ових рачуница, могло би се набројати xy објективних олакшавајућих и отежавајућих околности које су пратиле и Фергусонову еру, као и два неуспела покушаја после њега, али једна ствар је неспорна – Јунајтед се од клуба који је био гордо окренут себи, верујући искључиво извештајима Фергијевих скаута и његовој интуицији, претворио у компанију претерано свесну своје финансијске моћи, чија величина баца сенку на фудбалске врлине и менаџерске доктрине за којима је времешни Шкот трагао две и по деценије.

Титуле ће наравно све то оправдати, ако не буде титула, оправдање ће бити профит од продаје дресова и осталих сувенира, али чак и најзагриженији фанови славног клуба интимно ће вам признати да им недостају времена када је Јунајтед правио зреле људе од играча, а не преплаћивао фудбалере.

Фергусон је у две-три књиге које је објавио током и по завршетку каријере, између осталог, говорио да с типовима какав је менаџер Мино Рајола никада није желео да седи за истим столом, док је Жоржеа Мендеша много поштовао. Плашио се утицаја који менаџери имају на играче, па самим тим и екипу, што је један од разлога због којих неке од звезда европског фудбала никад није разматрао за могућа појачања. Случајно или не, Рајола је овог лета одвео тројицу у Манчестер - Погбу, Ибрахимовића и Мхитарјана. Није тајна ни да је Погба био повод за размирице с Рајолом пред крај Фергијеве ере у клубу, па све што се десило овог лета појединци сматрају као свесно Јунајтедово "склањање" од Алексове заоставштине у клубу. Видећемо ко је био у праву...

Када је почео да губи конце у Челсију прошле сезоне, а самим тим и титулу, Мурињо је оптужио конкуренцију да "купује титуле" и то поновио више пута. "Куповина титула", нагласио је. Овог лета постао је први менаџер у историји фудбала који је на нове играче потрошио више од МИЛИЈАРДУ евра.

2013/14, Дејвид Мојес (-76)

Дошли

Хуан Мата (Челси) 45 милиона евра
Маруан Фелаини (Евертон) 32,5
итд

Отишао

Вилфред Заха (Кристал Палас) 1,8 милиона, позајмица

2014/15, Луј ван Гал (-146)

Дошли

Анхел Ди Марија (Реал Мадрид) 75
Лук Шо (Саутемптон) 37,5
Андер Ерера (Атлетик Билбао) 36
Маркос Рохо (Спортинг Лисабон) 20
Дали Блинд (Ајакс) 17,5
Фалкао (Монако) 7,6, позајмица
итд

Отишли

Дани Велбек (Арсенал) 20
Шинђи Кагава (Дортмунд) 8
итд

2015/16, Луј ван Гал (-45)

Дошли

Антони Марсијал (Монако) 50+30
Морган Шнидерлан (Саутемптон) 35
Мемфис Депај (ПСВ) 34
Матео Дармијан (Торино) 18
Бастијан Швајнштајгер (Бајерн) 8
итд

Отишли

Анхел Ди Марија (ПСЖ) 63
Чичарито Ернандез (Бајер) 12
итд

2016/17, Жозе Мурињо (-185)

Дошли

Пол Погба (Јувентус) 105+
Хенрик Мхитарјан (Дортмунд) 42
Ерик Баји (Виљареал) 38
Златан Ибрахимовић (ПСЖ) 0

Отишли

-

*напомена: у ове суме нису унете плате играча, бонуси за потписе уговора, голове, асистенције, победе, обезбеђену Лигу шампиона, титуле, итд.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар