Analiza: Ferguson gleda i ne vjeruje - potrošiše 604 miliona!

Direktori sa "Old Traforda" objasniće vam kako će prodaja dresova (ako titula već nema) isplatiti svaku kupovinu, ali jedno je jasno - Mančester junajted danas nije klub kakav je posle dve i po decenije rada ostavio čuveni Škot.

Fudbal 20.08.2016 | 15:00
Analiza: Ferguson gleda i ne vjeruje - potrošiše 604 miliona!
Ser Aleks Ferguson, koji je umeo da pobedi Arsenal 2:0 s postavom: Van der Sar – Braun, Smoling, Vidić, Fabio, Rafael, O'Šej, Gibson – Runi, Čičarito, povukao se sa mesta menadžera Mančester junajteda leta 2013. godine.

Posle skoro 26 godina na tom mestu, s kojeg je mogao samo on da ode, ne i da bude drugačije...

Iza sebe ostavio je 13 titula prvaka Engleske, nakon što je Junajted u prvih 100 i kusur godina svog postojanja osvojio sedam, dve titule prvaka Evrope, nakon što su "đavoli" jednom uspeli to da urade pre njega, itd, itd, ali jedna od najvažnijih tekovina njegove strahovlade na "Teatru snova" bila je transfer politika u kombinaciji sa uvođenjem klinaca sa Akademije u prvi tim.

Ferguson je 1986. u Mančesteru zatekao pijanu družinu koja je jedva izborila opstanak, a 2013. išetao iz kancelarije spokojan, za sobom ostavivši jedan od tri najmoćnija fudbalska kluba na svetu, pravu kompaniju, čiji se obrt novca merio stotinama miliona funti.

Ono što se potom dogodilo neki su očekivali, neki ne.

Na današnji dan, trojica Fergusonovih naslednika potrošila su najmanje 604 miliona evra na nove fudbalere tokom tri pune sezone i, evo, ovo malo prelaznog roka pred start četvrte, osvojili svi zajedno nula titula, jedan FA kup i jednom izborili Ligu šampiona. U tom periodu, Dejvid Mojes, Luj van Gal (radio dve godine) i nedavno postavljeni Žoze Murinjo, napravili su minus na kupovini i prodaji igrača od 452 miliona evra.

Mojes je tokom sezone 2013/14 zaradio 1,8, a potrošio 78 miliona evra, Van Gal u naredne dve sezone zaradio 151, a potrošio 341 milion evra (a možda i dodatnih 30, u zavisnosti od toga kako se bude razvijala karijera Antonija Marsijala), da bi Murinjo za nekoliko nedelja u Mančesteru spiskao 185 miliona evra i zaradio nula.

Za sada.

Poređenja radi, Fergusonov Junajted bio je svetski rekorder kao klub koji je prodao Kristijana Ronalda za 94 miliona evra, a Murinjov Junajted postao svetski rekorer kao klub koji je platio Pola Pogbu 105 miliona evra (mada mnogi tvrde da je ta cifra znatno veća).

Pored toga što je bio neuporedivo uspešniji od svojih naslednika na sportskom planu, mada će za poređenje s Murinjom morati da se sačeka bar neko vreme, Ferguson je beležio i pristojnije rezultate na tržištu igrača, pa je u poslednje četiri godine svoje vladavine na "Old Trafordu" potrošio ukupno 194 miliona evra (naspram njihovih 604) i napravio minus na prodaji i kupovini od 44 miliona evra (naspram njihovih 452).

Koliko je bilo potrebno godina Fergusonu da "probije" sumu od 600 miliona evra na dovođenje igrača? Iako nam je jasno da su cene fudbalera skočile u poslednje vreme i da je na toj vremenskoj distanci teško praviti ovakva poređenja, nije beskoristan podatak da je Škotu za ovu sumu bilo potrebno 12 sezona, tokom kojih je osvojio sve što je moglo, ali i da je u istom periodu zaradio 355 miliona evra. Njegova trojica naslednika za nepuna četiri letnja prelazna roka i tri zimska zaradila su 153 miliona evra.

Posle svih ovih računica, moglo bi se nabrojati xy objektivnih olakšavajućih i otežavajućih okolnosti koje su pratile i Fergusonovu eru, kao i dva neuspela pokušaja posle njega, ali jedna stvar je nesporna – Junajted se od kluba koji je bio gordo okrenut sebi, verujući isključivo izveštajima Fergijevih skauta i njegovoj intuiciji, pretvorio u kompaniju preterano svesnu svoje finansijske moći, čija veličina baca senku na fudbalske vrline i menadžerske doktrine za kojima je vremešni Škot tragao dve i po decenije.

Titule će naravno sve to opravdati, ako ne bude titula, opravdanje će biti profit od prodaje dresova i ostalih suvenira, ali čak i najzagriženiji fanovi slavnog kluba intimno će vam priznati da im nedostaju vremena kada je Junajted pravio zrele ljude od igrača, a ne preplaćivao fudbalere.

Ferguson je u dve-tri knjige koje je objavio tokom i po završetku karijere, između ostalog, govorio da s tipovima kakav je menadžer Mino Rajola nikada nije želeo da sedi za istim stolom, dok je Žoržea Mendeša mnogo poštovao. Plašio se uticaja koji menadžeri imaju na igrače, pa samim tim i ekipu, što je jedan od razloga zbog kojih neke od zvezda evropskog fudbala nikad nije razmatrao za moguća pojačanja. Slučajno ili ne, Rajola je ovog leta odveo trojicu u Mančester - Pogbu, Ibrahimovića i Mhitarjana. Nije tajna ni da je Pogba bio povod za razmirice s Rajolom pred kraj Fergijeve ere u klubu, pa sve što se desilo ovog leta pojedinci smatraju kao svesno Junajtedovo "sklanjanje" od Aleksove zaostavštine u klubu. Videćemo ko je bio u pravu...

Kada je počeo da gubi konce u Čelsiju prošle sezone, a samim tim i titulu, Murinjo je optužio konkurenciju da "kupuje titule" i to ponovio više puta. "Kupovina titula", naglasio je. Ovog leta postao je prvi menadžer u istoriji fudbala koji je na nove igrače potrošio više od MILIJARDU evra.

2013/14, Dejvid Mojes (-76)

Došli

Huan Mata (Čelsi) 45 miliona evra
Maruan Felaini (Everton) 32,5
itd

Otišao

Vilfred Zaha (Kristal Palas) 1,8 miliona, pozajmica

2014/15, Luj van Gal (-146)

Došli

Anhel Di Marija (Real Madrid) 75
Luk Šo (Sautempton) 37,5
Ander Erera (Atletik Bilbao) 36
Markos Roho (Sporting Lisabon) 20
Dali Blind (Ajaks) 17,5
Falkao (Monako) 7,6, pozajmica
itd

Otišli

Dani Velbek (Arsenal) 20
Šinđi Kagava (Dortmund) 8
itd

2015/16, Luj van Gal (-45)

Došli

Antoni Marsijal (Monako) 50+30
Morgan Šniderlan (Sautempton) 35
Memfis Depaj (PSV) 34
Mateo Darmijan (Torino) 18
Bastijan Švajnštajger (Bajern) 8
itd

Otišli

Anhel Di Marija (PSŽ) 63
Čičarito Ernandez (Bajer) 12
itd

2016/17, Žoze Murinjo (-185)

Došli

Pol Pogba (Juventus) 105+
Henrik Mhitarjan (Dortmund) 42
Erik Baji (Viljareal) 38
Zlatan Ibrahimović (PSŽ) 0

Otišli

-

*napomena: u ove sume nisu unete plate igrača, bonusi za potpise ugovora, golove, asistencije, pobede, obezbeđenu Ligu šampiona, titule, itd.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar