Цијене: Смјештај за ученике и студенте

Велики број студената и средњошколаца из Републике Српске кренуо је у потрагу за смјештајем, да би спремни дочели почетак наставе и предавања, али и због повољнијих цијена од оних које ће их дочекати у септембру.

Република Српска 10.08.2016 | 18:49
Цијене: Смјештај за ученике и студенте
Најприступачније цијене подстанарских квадрата су у Приједору, гдје је станарина у просјеку око 150 марака, док су највише у Бањалуци, гдје за мјесец становања углавном треба искеширати од 300 до 400 марака.

Цијену станова диктира локација, али и друге карактеристике, попут врсте гријања, спратности, уређености стана и слично. Ипак, избор привременог крова над главом зависи првенствено од буџета којим располажу родитељи ђака и студената.

Тако студенти у Бањалуци могу да изнајме скромну собу за 80 марака, док они са дубљим џепом за станарину не жале да дају и по 600 марака, али и више.

У већини огласа у којима се нуде станови наводи се да се изнајмљују искључиво за студенте и ђаке, да имају интернет и кабловску телевизију, а у некима од њих услов је да су будући подстанари непушачи.

Како се ближи почетак нове школске и академске године, станодавци истичу да тако и расте интересовање за изнајмљивање станова и соба.

Бањалучанка Јадранка Ристић за студенте и ђаке смјештај издаје на двије локације, једна је у Борику, док је друга на Старчевици.

"Родитељи средњошколаца и студенти свакодневно зову, долазе и распитују се за смјештај. Управо сам јуче договарала са родитељима из Кнежева за смјештај двоје дјеце у једнособном стану у Борику. Задовољни су цијеном и условима, због чега су одмах дали аванс", рекла је Ристићева и додала да овај стан иначе издаје за 300 КМ, али с обзиром на то да се ради о брату и сестри, издала га је за 250 КМ плус режије.

На Старчевици Ристићева у оквиру куће у којој живи изнајмљује и три собе, које по особи износе 120 КМ плус струја.

И у Приједору је, како је наступио август, појачано интересовање за приватни смјештај. У понуди су углавном једнособни и двособни станови, као и дијелови кућа.

Потражња за становима у односу на прошли мјесец прилично је велика и у Бијељини. Како су нам објаснили у једној бијељинској агенцији за некретнине, углавном се траже једнособни станови и то највише у центру града.

"У зависности од тога како су опремљени, цијене се крећу од 200 до 250 КМ. Већ за 300 КМ може се наћи већи стан, односно са дневним боравком и двије до три собе", рекли су у овој агенцији.

Интересовањем за изнајмљивање станова и соба могу се похвалити и станодавци у Требињу, Палама и Добоју.

Јелица П. из Шипова, мајка ученице трећег разреда Медицинске школе у Бањалуци, каже да заједно са кћерком ове седмице креће у потрагу за станом.

"Гледала сам по огласима и чини ми се да је цијена станова за изнајмљивање нешто виша у односу на прошлу годину, али шта да се ради, дијете мора негдје становати док иде у школу. Напорно би јој било да сваки дан путује, а у суштини, и мјесечна карта би је износила као и кирија", каже Јелица П.

Додала је да ће са њеном кћерком највјероватније заједно становати и једна комшиница, што ће олакшати измиривање трошкова.

Домови

У “Средњошколском дому” у Бањалуци ове године загарантован је смјештај за 240 ученика, а постоји могућност да се тај број повећа за још њих 70.



Како је истакао директор ове установе Бранислав Видић, за проширење листе станара недавно су затражили одобрење од Министарства просвјете и културе и још чекају на одговор.

"Међутим, поједине родитеље збуњује начин на који смо бодовали будуће станаре. Ријеч је посебној ранг-листи у којој предност имају дјеца са посебним потребама, без обзира на то колико носе бодова", рекао је Видић.

Конкурс за пријем ученика

У наредном периоду биће расписан и конкурс за смјештај студената у Студентски дом “Никола Тесла” у Бањалуци, чији ће четврти павиљон ове академске године имати прве станаре.

Цијене

Бањалука



ОД 80 ДО 200 КМ – СОБЕ

ОД 200 ДО 600 КМ – СТАНОВИ

Приједор



ОД 50 ДО 100 КМ – СОБЕ

ОД 100 ДО 300 КМ – СТАНОВИ

Бијељина



ОД 100 ДО 180 КМ – СОБЕ

ОД 150 ДО 300 КМ – СТАНОВИ

Требиње



ОД 50 ДО 100 КМ – СОБЕ

ОД 150 ДО 400 КМ – СТАНОВИ

Пале



ОД 80 ДО 150 КМ – СОБЕ

ОД 150 ДО 250 КМ – СТАНОВИ

Добој



ОД 100 ДО 170 КМ – СОБЕ

ОД 150 ДО 300 КМ – СТАНОВИ

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар