Cijene: Smještaj za učenike i studente

Veliki broj studenata i srednjoškolaca iz Republike Srpske krenuo je u potragu za smještajem, da bi spremni dočeli početak nastave i predavanja, ali i zbog povoljnijih cijena od onih koje će ih dočekati u septembru.

Republika Srpska 10.08.2016 | 18:49
Cijene: Smještaj za učenike i studente
Najpristupačnije cijene podstanarskih kvadrata su u Prijedoru, gdje je stanarina u prosjeku oko 150 maraka, dok su najviše u Banjaluci, gdje za mjesec stanovanja uglavnom treba iskeširati od 300 do 400 maraka.

Cijenu stanova diktira lokacija, ali i druge karakteristike, poput vrste grijanja, spratnosti, uređenosti stana i slično. Ipak, izbor privremenog krova nad glavom zavisi prvenstveno od budžeta kojim raspolažu roditelji đaka i studenata.

Tako studenti u Banjaluci mogu da iznajme skromnu sobu za 80 maraka, dok oni sa dubljim džepom za stanarinu ne žale da daju i po 600 maraka, ali i više.

U većini oglasa u kojima se nude stanovi navodi se da se iznajmljuju isključivo za studente i đake, da imaju internet i kablovsku televiziju, a u nekima od njih uslov je da su budući podstanari nepušači.

Kako se bliži početak nove školske i akademske godine, stanodavci ističu da tako i raste interesovanje za iznajmljivanje stanova i soba.

Banjalučanka Jadranka Ristić za studente i đake smještaj izdaje na dvije lokacije, jedna je u Boriku, dok je druga na Starčevici.

"Roditelji srednjoškolaca i studenti svakodnevno zovu, dolaze i raspituju se za smještaj. Upravo sam juče dogovarala sa roditeljima iz Kneževa za smještaj dvoje djece u jednosobnom stanu u Boriku. Zadovoljni su cijenom i uslovima, zbog čega su odmah dali avans", rekla je Ristićeva i dodala da ovaj stan inače izdaje za 300 KM, ali s obzirom na to da se radi o bratu i sestri, izdala ga je za 250 KM plus režije.

Na Starčevici Ristićeva u okviru kuće u kojoj živi iznajmljuje i tri sobe, koje po osobi iznose 120 KM plus struja.

I u Prijedoru je, kako je nastupio avgust, pojačano interesovanje za privatni smještaj. U ponudi su uglavnom jednosobni i dvosobni stanovi, kao i dijelovi kuća.

Potražnja za stanovima u odnosu na prošli mjesec prilično je velika i u Bijeljini. Kako su nam objasnili u jednoj bijeljinskoj agenciji za nekretnine, uglavnom se traže jednosobni stanovi i to najviše u centru grada.

"U zavisnosti od toga kako su opremljeni, cijene se kreću od 200 do 250 KM. Već za 300 KM može se naći veći stan, odnosno sa dnevnim boravkom i dvije do tri sobe", rekli su u ovoj agenciji.

Interesovanjem za iznajmljivanje stanova i soba mogu se pohvaliti i stanodavci u Trebinju, Palama i Doboju.

Jelica P. iz Šipova, majka učenice trećeg razreda Medicinske škole u Banjaluci, kaže da zajedno sa kćerkom ove sedmice kreće u potragu za stanom.

"Gledala sam po oglasima i čini mi se da je cijena stanova za iznajmljivanje nešto viša u odnosu na prošlu godinu, ali šta da se radi, dijete mora negdje stanovati dok ide u školu. Naporno bi joj bilo da svaki dan putuje, a u suštini, i mjesečna karta bi je iznosila kao i kirija", kaže Jelica P.

Dodala je da će sa njenom kćerkom najvjerovatnije zajedno stanovati i jedna komšinica, što će olakšati izmirivanje troškova.

Domovi

U “Srednjoškolskom domu” u Banjaluci ove godine zagarantovan je smještaj za 240 učenika, a postoji mogućnost da se taj broj poveća za još njih 70.



Kako je istakao direktor ove ustanove Branislav Vidić, za proširenje liste stanara nedavno su zatražili odobrenje od Ministarstva prosvjete i kulture i još čekaju na odgovor.

"Međutim, pojedine roditelje zbunjuje način na koji smo bodovali buduće stanare. Riječ je posebnoj rang-listi u kojoj prednost imaju djeca sa posebnim potrebama, bez obzira na to koliko nose bodova", rekao je Vidić.

Konkurs za prijem učenika

U narednom periodu biće raspisan i konkurs za smještaj studenata u Studentski dom “Nikola Tesla” u Banjaluci, čiji će četvrti paviljon ove akademske godine imati prve stanare.

Cijene

Banjaluka



OD 80 DO 200 KM – SOBE

OD 200 DO 600 KM – STANOVI

Prijedor



OD 50 DO 100 KM – SOBE

OD 100 DO 300 KM – STANOVI

Bijeljina



OD 100 DO 180 KM – SOBE

OD 150 DO 300 KM – STANOVI

Trebinje



OD 50 DO 100 KM – SOBE

OD 150 DO 400 KM – STANOVI

Pale



OD 80 DO 150 KM – SOBE

OD 150 DO 250 KM – STANOVI

Doboj



OD 100 DO 170 KM – SOBE

OD 150 DO 300 KM – STANOVI

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar