Први случај болести квргаве коже у Гацку

Болест квргаве коже говеда, која је евидентирана у Србији и Црној Гори, озбиљно пријети сточарима у БиХ и Републици Српској, а посебно у пограничаним просторима. Сумња да је од ове веома опасна болести заражено и једно грло на подручју Гацка, а уколико се потврде те сумње, Босни и Херцеговини биће уведен ембарго на извоз говеда, меса и млијечних производа.

Република Српска 10.08.2016 | 18:11
Први случај болести квргаве коже у Гацку
Због сумње да је на подручје Гацка из Црне Горе пренесена заразна болест квргаве коже говеда, надлежне инстутиције сазвале су у Требињу хитан састанак са узгајивачима крупне стоке, ветеринираима и инспекторина с циљем спријечавања њеног ширења. Уколико се установи да је то говодо у Гацку оболило, БиХ пријете озбиљни економски губици, јер се земљама у којим се појави болест аутоматски уводи ембарго на извоз говода, меса и млијека, а заражене животње се убијају, као и све оне које се налази у истој штали са обољелом.

Главни ветеринарски инпектор Републике Српске Љиљана Гојић сумња у једно грло на том пограничном дијелу и додаје:

"Предузете су све мјере у случају, узета је крв, тако да чекамо резултате лабароторијских анализа, након чега ћемо поступати у складу са резултатима. На власницима животиња је да на вријеме попишу своје животиње и обиљеже, то је један хитан поступак, све животње морају да буду обиљежене и у том слуачају имају право на надокнаду штете уколико су провели све мјере које су обавезани."

Болест шире инсекти, а комарци је преносе и са раздаљина од 100 километара, док се у крпљима преноси и вертиклано, па се дешава да се лијечи по некелико година вакцинисањем. Сточари са подручја Херцеговине кажу да су веома забринути.

Уобичајени симптоми који се јављају код говеда су чворићи који се послије неколико дана претварају у красте или ране на кожи, отицање ногу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница. Животиња која оболи од ове болести је исцрпљена, одбија да једе и мршави. Болест није опасна по људе.



(БН телевизија)
(Фото: Илустрација)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кобац

10.08.2016 16:31

Која је то политика и хињавост способни су заразити и животиње само да се не извози у Турску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццввв

10.08.2016 16:58

Добра влада па прсце против комараца а тога се накотило да немозес оци отворит

ОДГОВОРИТЕ