Prvi slučaj bolesti kvrgave kože u Gacku

Bolest kvrgave kože goveda, koja je evidentirana u Srbiji i Crnoj Gori, ozbiljno prijeti stočarima u BiH i Republici Srpskoj, a posebno u pograničanim prostorima. Sumnja da je od ove veoma opasna bolesti zaraženo i jedno grlo na području Gacka, a ukoliko se potvrde te sumnje, Bosni i Hercegovini biće uveden embargo na izvoz goveda, mesa i mliječnih proizvoda.

Republika Srpska 10.08.2016 | 18:11
Prvi slučaj bolesti kvrgave kože u Gacku
Zbog sumnje da je na područje Gacka iz Crne Gore prenesena zarazna bolest kvrgave kože goveda, nadležne instuticije sazvale su u Trebinju hitan sastanak sa uzgajivačima krupne stoke, veteriniraima i inspektorina s ciljem spriječavanja njenog širenja. Ukoliko se ustanovi da je to govodo u Gacku obolilo, BiH prijete ozbiljni ekonomski gubici, jer se zemljama u kojim se pojavi bolest automatski uvodi embargo na izvoz govoda, mesa i mlijeka, a zaražene životnje se ubijaju, kao i sve one koje se nalazi u istoj štali sa oboljelom.

Glavni veterinarski inpektor Republike Srpske Ljiljana Gojić sumnja u jedno grlo na tom pograničnom dijelu i dodaje:

"Preduzete su sve mjere u slučaju, uzeta je krv, tako da čekamo rezultate labarotorijskih analiza, nakon čega ćemo postupati u skladu sa rezultatima. Na vlasnicima životinja je da na vrijeme popišu svoje životinje i obilježe, to je jedan hitan postupak, sve životnje moraju da budu obilježene i u tom sluačaju imaju pravo na nadoknadu štete ukoliko su proveli sve mjere koje su obavezani."

Bolest šire insekti, a komarci je prenose i sa razdaljina od 100 kilometara, dok se u krpljima prenosi i vertiklano, pa se dešava da se liječi po nekeliko godina vakcinisanjem. Stočari sa područja Hercegovine kažu da su veoma zabrinuti.

Uobičajeni simptomi koji se javljaju kod goveda su čvorići koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica. Životinja koja oboli od ove bolesti je iscrpljena, odbija da jede i mršavi. Bolest nije opasna po ljude.



(BN televizija)
(Foto: Ilustracija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kobac

10.08.2016 16:31

Koja je to politika i hinjavost sposobni su zaraziti i životinje samo da se ne izvozi u Tursku

ODGOVORITE
Name

Ccvvv

10.08.2016 16:58

Dobra vlada pa prsce protiv komaraca a toga se nakotilo da nemozes oci otvorit

ODGOVORITE