Мала сцена и проблеми: Деградирање глумаца

Данас бурно у Народном позоришту Републике Српске. Није у питању представа, већ покушај умањења радничких права.

Република Српска 10.08.2016 | 22:57
Мала сцена и проблеми: Деградирање глумаца
На адресу Народног позоришта са Трга Републике стигла је инструкција да се глумцима умање плате, односно да се за три платне групе укину коефицијенти на основну плату и да се свим глумцима изједначе плате.

Мала сцена – велики проблеми. Глумци у Републици Српској одиграли су данас можда и најважнију представу. Дигли су глас и спријечили Владу, односно ресорно министарство да им драстично умањи примања.

План извршне власти био је смањење плата и до 30 одсто. Влада је покушала да искористи вакуум који је настао због непотписивања Посебног колективног уговора и то док су глумци на годишњим одморима. Јутрос је у кабинету ресорног министра пало обећање да ипак неће бити никаквих умањења. Глумци у дату ријеч не вјерују све док обећања не буду потписана, а то би требало да се деси у петак.

Постоје три платне групе. Коефицијент на основну плату је од 10 до 30 одсто све у зависности од броја награда, одиграних представа и залагања. Циљ Владе је био да укине коефицијенте и изједнаЧи плате. Глумци траже да то питање буде ријешено кроз Закон о платама.

Глумци поручују да је ситуација у области културе све тежа. Културна дешавања из године у годину се гасе.

Радничка права глумаца данас су бранили и у Синдикату образовања, науке и културе. У посебном колективном уговору који ће бити постписан у петак има одређених умањења, али и побољшања.

Каква је ситуација у култури најбоље свједочи цињеница да се за ту област издваја све мање новца. Колико је извршна, али и законодавна власт упућена у културна десавања најбоље је показао прилог БН телевизије у којем већина посланика није знала да наброји ниједну представу, а одговори на питања када су последњи пут били у позористу гласили су - никада.



(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србиста

10.08.2016 21:54

Не схватам откуд им право да се називају Позориштем Републике Српске када нису макли из Бања Луке. Сматрам да им треба укинути све привилегије и да требају добити плату паланачких глумаца јер више од тога не заслужују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рива

11.08.2016 03:24

Србиста,не лупај ко максим по дивизију,нити пратис нити знас рад НПРС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апис

11.08.2016 20:10

Не заслузује овај народ ни позористе ни културу! Нама је доста борба бикова, Оскар популарности и Цеца испред Боске. Нек' нико не глуми мајку ти....!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сома

11.08.2016 20:13

Јаце позористе..

ОДГОВОРИТЕ