Mala scena i problemi: Degradiranje glumaca

Danas burno u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Nije u pitanju predstava, već pokušaj umanjenja radničkih prava.

Republika Srpska 10.08.2016 | 22:57
Mala scena i problemi: Degradiranje glumaca
Na adresu Narodnog pozorišta sa Trga Republike stigla je instrukcija da se glumcima umanje plate, odnosno da se za tri platne grupe ukinu koeficijenti na osnovnu platu i da se svim glumcima izjednače plate.

Mala scena – veliki problemi. Glumci u Republici Srpskoj odigrali su danas možda i najvažniju predstavu. Digli su glas i spriječili Vladu, odnosno resorno ministarstvo da im drastično umanji primanja.

Plan izvršne vlasti bio je smanjenje plata i do 30 odsto. Vlada je pokušala da iskoristi vakuum koji je nastao zbog nepotpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora i to dok su glumci na godišnjim odmorima. Jutros je u kabinetu resornog ministra palo obećanje da ipak neće biti nikakvih umanjenja. Glumci u datu riječ ne vjeruju sve dok obećanja ne budu potpisana, a to bi trebalo da se desi u petak.

Postoje tri platne grupe. Koeficijent na osnovnu platu je od 10 do 30 odsto sve u zavisnosti od broja nagrada, odigranih predstava i zalaganja. Cilj Vlade je bio da ukine koeficijente i izjednaČi plate. Glumci traže da to pitanje bude riješeno kroz Zakon o platama.

Glumci poručuju da je situacija u oblasti kulture sve teža. Kulturna dešavanja iz godine u godinu se gase.

Radnička prava glumaca danas su branili i u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture. U posebnom kolektivnom ugovoru koji će biti postpisan u petak ima određenih umanjenja, ali i poboljšanja.

Kakva je situacija u kulturi najbolje svjedoči cinjenica da se za tu oblast izdvaja sve manje novca. Koliko je izvršna, ali i zakonodavna vlast upućena u kulturna desavanja najbolje je pokazao prilog BN televizije u kojem većina poslanika nije znala da nabroji nijednu predstavu, a odgovori na pitanja kada su poslednji put bili u pozoristu glasili su - nikada.



(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Србиста

10.08.2016 21:54

Не схватам откуд им право да се називају Позориштем Републике Српске када нису макли из Бања Луке. Сматрам да им треба укинути све привилегије и да требају добити плату паланачких глумаца јер више од тога не заслужују.

ODGOVORITE
Name

riva

11.08.2016 03:24

Srbista,ne lupaj ko maksim po diviziju,niti pratis niti znas rad NPRS!

ODGOVORITE
Name

Apis

11.08.2016 20:10

Ne zasluzuje ovaj narod ni pozoriste ni kulturu! Nama je dosta borba bikova, Oskar popularnosti i Ceca ispred Boske. Nek' niko ne glumi majku ti....!!!!

ODGOVORITE
Name

soma

11.08.2016 20:13

Jace pozoriste..

ODGOVORITE