Урушени регулатори финансијског система

Сва три регулатора финансијског система Републике Српске – Агенција за осигурање Републике Српске, Агенција за банкарство и Комисија за хартије од вриједности (КХОВ) раде у непотпуном саставу што може довести у питање законитост њихових одлука те додатно погоршати већ пољуљано повјерење у овај сектор.

Република Српска 10.08.2016 | 15:47
Урушени регулатори финансијског система
Министарство финансија Републике Српске избјегава расписивање конкурса за чланове УО Агенције и КХОВ те предлагање листе кандидата Народној скупштини Српске којој ова три регулатора подносе извјештај о раду.

Финансијски систем Републике Српске, посебно банкарски сектор, у посљедње вријеме потресле су бројне афере. Пропаст двије банке, хапшење директорица Агенције за банкарство Републике Српске Славице Ињац и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Снежане Вујнић, истраге у вези са кредитима, само су неки од проблема са којима се суочава банкарски сектор Републике Српске у задње двије године.

Турбулентно је у посљедње вријеме и на тржишту осигурања, посебно у „Крајина осигурању“ у којем је недавно уведена привремена управа.

Ови проблеми, непотпун састав регулаторних органа и потпуно пасиван однос Владе Републике Српске према томе, како истичу саговорници ЦАПИТАЛ-а, шаљу веома лошу поруку о цјелокупном финансијском систему Српске. Осим тога, како наводе, веома је упитна законитост одлука које они доносе.

Ињац у протвору, УО АЗОРС-а без три члана, КХОВ без једног

Директорица Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац ухапшена је са још девет особа 31. марта због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор БиХ за око 123 милиона КМ. Ухапшенима су одређене мјере забране и они се од тада налазе у кућном притвору. Од тада послове директора Агенције обавља њен замјеник Драган Сердар.

С друге стране, у Агенцији за осигурање Републике Српске не функционише Управни одбор који тренутно од пет има само два члана.

Мјесто предсједника УО Агенције остало је упражњено након смрти Бранке Бодроже, а Борису Дмитрашиновићу директору „Гласа Српске“ петогодишњи мандат је истекао у септембру прошле године.

У међувремену је УО остао без још једног члана јер је Срђан Шупут именован за директора „Wиенер осигурања“ и морао је да напусти Агенцију, тако да се сада поставља питање легалности свих одлука које УО са само два члана донесе.

УО Агенције тренутно чине Дарко Радић и Никола Војводић којима мандат истиче у септембру 2018. године.

Иако је Министарство финансија Српске још крајем прошле године расписало конкурс за избор предсједника и једног члана УО Агенције они нису изабрани јер предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић и Ранко Мијић нису добили довољан број гласова посланика за те функције.

У пуном капацитету не ради ни КХОВ која треба да има четири члана и предсједника, али је због смрти Бранке Бодроже, која је била и у УО Агенције за осигурање, остала са три члана и предсједником.

Комисија је и у претходном мандату имала проблема са функционисањем, јер више од годину дана након истека мандата старим члановима, нови нису били изабрани, а одлуке које су тада донисили су падале на суду.

Дурмић: Нејасно зашто Влада не расписује конкурсе

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Републике Српске Миломир Дурмић рекао је за ЦАПИТАЛ да је УО Агенције одласком Срђана Шупута остао без кворума за доношење одлука.

Истакао је да је надлежност УО, између осталог, да доноси одлуке и подзаконске акте на приједлог Агенције и да је потпуно сулудо да једна оваква институција нема УО.

„Изненађујући су потези Владе Републике Српске. Нејасно је зашто није расписала конкурсе за све институције које немају све чланове. Познато је да ти поступци трају дуго, тако да је јасно да ће и Агенција за осигурање и КХОВ још неко вријеме бити у оваквом саставу. Наравно да овакво стање даје потпуно негативну слику финансијског сектора, а што се тиче конкретно Агенције за осигурање, нама УО који није у пуном капацитету апсолутно не улијева повјерење“, истакао је Дурмић.

Члан Скупштине Удружења банка БиХ и директор НЛБ банке Радован Бајић каже да се хапшење директорице Агенције за банкарство није негативно одразио на рад ове институције и да су банке под свакодневним надзором.

„Замјеник директора Агенције има овлашћења директора и он у пуном капацитету обавља функцију руководиоца те институције. Колико ја знам нема неких препрека за нормално функционисање Агенције, нити смо ми у банци осјетили неку промјену у том смислу. Међутим, када су у питању остали регулатори финансијског сектора, мислим да би Министарство финансија требало што прије да покрене активности у вези са комплетирањем КХОВ која има значајну улогу на тржишту капитала“, истакао је Бајић.

Сајић: Тренутно стање уноси огрмону нестабилност

Адвокат Александар Сајић, који има дугогодишње искуство у раду са клијентима на које су се односиле одлуке регулатора, каже за ЦАПИТАЛ  да ситуација у Агенцији за осигурање и КХОВ уноси огромну нестабилност на финансијска тржишта и да је невјероватно да Министарство финансија и Влада РС допуштају да такво стање траје већ дужи период.

„Када је ријеч о КХОВ видјели смо да су у ранијем периоду неке одлуке које су донесене мимо мандата чланова стављене ван снаге. Што се тиче тржишта осигурања ту је стање хаотично и сматрам да Агенција веома мало ради на томе да то ријеши, а питање је и колико су компетентни људи који тамо раде. С друге стране, у Агенцији за банкарство је ситуација нешто другачија. Када је ријеч о кадровима мислим да су квалитетнији него у Агенцији за осигурање, а да ли су неки пропусти рађени свјесно или несвјесно то је друго питање“, казао је Сајић.

Он је истакао да Влада мора хитно да омогући да се органи који не функционишу у пуном капацитету попуне, а онда да се и пооштре услови које морају да испуњавају директори ових агенција.

(Цапитал.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Апорт

11.08.2016 12:24

Нема везе,..свакако це ускоро моцнији преузети...

ОДГОВОРИТЕ