Urušeni regulatori finansijskog sistema

Sva tri regulatora finansijskog sistema Republike Srpske – Agencija za osiguranje Republike Srpske, Agencija za bankarstvo i Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) rade u nepotpunom sastavu što može dovesti u pitanje zakonitost njihovih odluka te dodatno pogoršati već poljuljano povjerenje u ovaj sektor.

Republika Srpska 10.08.2016 | 15:47
Urušeni regulatori finansijskog sistema
Ministarstvo finansija Republike Srpske izbjegava raspisivanje konkursa za članove UO Agencije i KHOV te predlaganje liste kandidata Narodnoj skupštini Srpske kojoj ova tri regulatora podnose izvještaj o radu.

Finansijski sistem Republike Srpske, posebno bankarski sektor, u posljednje vrijeme potresle su brojne afere. Propast dvije banke, hapšenje direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavice Injac i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežane Vujnić, istrage u vezi sa kreditima, samo su neki od problema sa kojima se suočava bankarski sektor Republike Srpske u zadnje dvije godine.

Turbulentno je u posljednje vrijeme i na tržištu osiguranja, posebno u „Krajina osiguranju“ u kojem je nedavno uvedena privremena uprava.

Ovi problemi, nepotpun sastav regulatornih organa i potpuno pasivan odnos Vlade Republike Srpske prema tome, kako ističu sagovornici CAPITAL-a, šalju veoma lošu poruku o cjelokupnom finansijskom sistemu Srpske. Osim toga, kako navode, veoma je upitna zakonitost odluka koje oni donose.

Injac u protvoru, UO AZORS-a bez tri člana, KHOV bez jednog

Direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac uhapšena je sa još devet osoba 31. marta zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 miliona KM. Uhapšenima su određene mjere zabrane i oni se od tada nalaze u kućnom pritvoru. Od tada poslove direktora Agencije obavlja njen zamjenik Dragan Serdar.

S druge strane, u Agenciji za osiguranje Republike Srpske ne funkcioniše Upravni odbor koji trenutno od pet ima samo dva člana.

Mjesto predsjednika UO Agencije ostalo je upražnjeno nakon smrti Branke Bodrože, a Borisu Dmitrašinoviću direktoru „Glasa Srpske“ petogodišnji mandat je istekao u septembru prošle godine.

U međuvremenu je UO ostao bez još jednog člana jer je Srđan Šuput imenovan za direktora „Wiener osiguranja“ i morao je da napusti Agenciju, tako da se sada postavlja pitanje legalnosti svih odluka koje UO sa samo dva člana donese.

UO Agencije trenutno čine Darko Radić i Nikola Vojvodić kojima mandat ističe u septembru 2018. godine.

Iako je Ministarstvo finansija Srpske još krajem prošle godine raspisalo konkurs za izbor predsjednika i jednog člana UO Agencije oni nisu izabrani jer predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i Ranko Mijić nisu dobili dovoljan broj glasova poslanika za te funkcije.

U punom kapacitetu ne radi ni KHOV koja treba da ima četiri člana i predsjednika, ali je zbog smrti Branke Bodrože, koja je bila i u UO Agencije za osiguranje, ostala sa tri člana i predsjednikom.

Komisija je i u prethodnom mandatu imala problema sa funkcionisanjem, jer više od godinu dana nakon isteka mandata starim članovima, novi nisu bili izabrani, a odluke koje su tada donisili su padale na sudu.

Durmić: Nejasno zašto Vlada ne raspisuje konkurse

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske Milomir Durmić rekao je za CAPITAL da je UO Agencije odlaskom Srđana Šuputa ostao bez kvoruma za donošenje odluka.

Istakao je da je nadležnost UO, između ostalog, da donosi odluke i podzakonske akte na prijedlog Agencije i da je potpuno suludo da jedna ovakva institucija nema UO.

„Iznenađujući su potezi Vlade Republike Srpske. Nejasno je zašto nije raspisala konkurse za sve institucije koje nemaju sve članove. Poznato je da ti postupci traju dugo, tako da je jasno da će i Agencija za osiguranje i KHOV još neko vrijeme biti u ovakvom sastavu. Naravno da ovakvo stanje daje potpuno negativnu sliku finansijskog sektora, a što se tiče konkretno Agencije za osiguranje, nama UO koji nije u punom kapacitetu apsolutno ne ulijeva povjerenje“, istakao je Durmić.

Član Skupštine Udruženja banka BiH i direktor NLB banke Radovan Bajić kaže da se hapšenje direktorice Agencije za bankarstvo nije negativno odrazio na rad ove institucije i da su banke pod svakodnevnim nadzorom.

„Zamjenik direktora Agencije ima ovlašćenja direktora i on u punom kapacitetu obavlja funkciju rukovodioca te institucije. Koliko ja znam nema nekih prepreka za normalno funkcionisanje Agencije, niti smo mi u banci osjetili neku promjenu u tom smislu. Međutim, kada su u pitanju ostali regulatori finansijskog sektora, mislim da bi Ministarstvo finansija trebalo što prije da pokrene aktivnosti u vezi sa kompletiranjem KHOV koja ima značajnu ulogu na tržištu kapitala“, istakao je Bajić.

Sajić: Trenutno stanje unosi ogrmonu nestabilnost

Advokat Aleksandar Sajić, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu sa klijentima na koje su se odnosile odluke regulatora, kaže za CAPITAL  da situacija u Agenciji za osiguranje i KHOV unosi ogromnu nestabilnost na finansijska tržišta i da je nevjerovatno da Ministarstvo finansija i Vlada RS dopuštaju da takvo stanje traje već duži period.

„Kada je riječ o KHOV vidjeli smo da su u ranijem periodu neke odluke koje su donesene mimo mandata članova stavljene van snage. Što se tiče tržišta osiguranja tu je stanje haotično i smatram da Agencija veoma malo radi na tome da to riješi, a pitanje je i koliko su kompetentni ljudi koji tamo rade. S druge strane, u Agenciji za bankarstvo je situacija nešto drugačija. Kada je riječ o kadrovima mislim da su kvalitetniji nego u Agenciji za osiguranje, a da li su neki propusti rađeni svjesno ili nesvjesno to je drugo pitanje“, kazao je Sajić.

On je istakao da Vlada mora hitno da omogući da se organi koji ne funkcionišu u punom kapacitetu popune, a onda da se i pooštre uslovi koje moraju da ispunjavaju direktori ovih agencija.

(Capital.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Aport

11.08.2016 12:24

Nema veze,..svakako ce uskoro mocniji preuzeti...

ODGOVORITE