Глобално загријавање открива давно погинуле

Отапање снијега и леда у швајцарским Алпина усљед глобалног загријавања открива посмртне остатке оних који су у тим високим планинама настрадали прије више десетина година, а посљедњи такав случај био је проналазак њемачког скијаша који је нестао скијајући 30. августа 1963, кад је имао 36 година.

Свијет 10.08.2016 | 13:47
Глобално загријавање открива давно погинуле
Дијелове његовог тијела које је дуго прекривао снијег и лед пронашли су планинари на глечеру Мортератсћ у кантону Граубуенден, а идентитет умрлог потврђен је и ДНК анализом, објавила је кантонална полиција, пренијела је Хина.

Смањивање ледењака Мортератсћ који клизи све ниже редовно открива остатке људских тијела, жртава планина.

Само у подручју Бернина, највишег дијела источних Алпа у Швајцарској чији врхови прелазе 4000 метара надморске висине, још увијек се тражи четрдесетак планинара и скијаша који су тамо нестали протеклих деценија.

Оним планинарима који открију остатке умрлих полиција препоруча да их означе и забиљеже координате, али да ништа не дирају прије доласка за то оспособљених стручњака.

Такви случајеви у Швајцарској више нису сасвим ријетки због отапања и клизања ледњака услед климатских промјена.

Тако су прошлог љета, на примјер, на падинама Матерхорна нађени остаци двојице јапанских пењача на тај врх који су нестали 1970. а годину прије тога и тијело чешког алпинисте који се на Матерхорн пењао 1974.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

али

10.08.2016 12:14

Јос увијек постоје неки "паметњаковици" (и дзабалебаре по високосколским установама), а идиотски тврде како је глобално отопљавање само спиновање и да није истина.

ОДГОВОРИТЕ