Globalno zagrijavanje otkriva davno poginule

Otapanje snijega i leda u švajcarskim Alpina usljed globalnog zagrijavanja otkriva posmrtne ostatke onih koji su u tim visokim planinama nastradali prije više desetina godina, a posljednji takav slučaj bio je pronalazak njemačkog skijaša koji je nestao skijajući 30. avgusta 1963, kad je imao 36 godina.

Svijet 10.08.2016 | 13:47
Globalno zagrijavanje otkriva davno poginule
Dijelove njegovog tijela koje je dugo prekrivao snijeg i led pronašli su planinari na glečeru Morteratsć u kantonu Graubuenden, a identitet umrlog potvrđen je i DNK analizom, objavila je kantonalna policija, prenijela je Hina.

Smanjivanje ledenjaka Morteratsć koji klizi sve niže redovno otkriva ostatke ljudskih tijela, žrtava planina.

Samo u području Bernina, najvišeg dijela istočnih Alpa u Švajcarskoj čiji vrhovi prelaze 4000 metara nadmorske visine, još uvijek se traži četrdesetak planinara i skijaša koji su tamo nestali proteklih decenija.

Onim planinarima koji otkriju ostatke umrlih policija preporuča da ih označe i zabilježe koordinate, ali da ništa ne diraju prije dolaska za to osposobljenih stručnjaka.

Takvi slučajevi u Švajcarskoj više nisu sasvim rijetki zbog otapanja i klizanja lednjaka usled klimatskih promjena.

Tako su prošlog ljeta, na primjer, na padinama Materhorna nađeni ostaci dvojice japanskih penjača na taj vrh koji su nestali 1970. a godinu prije toga i tijelo češkog alpiniste koji se na Materhorn penjao 1974.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ali

10.08.2016 12:14

Jos uvijek postoje neki "pametnjakovici" (i dzabalebare po visokoskolskim ustanovama), a idiotski tvrde kako je globalno otopljavanje samo spinovanje i da nije istina.

ODGOVORITE