Неуспјели онлајн попис завршио хаосом

Покушај спровођења пописа преко интернета у Аустралији завршио се хаосом, који је настао након напада хакера, што је подигло забринутост за сајбер безбједност земље као и оштро критиковање спорих интернет конекција.

Свијет 10.08.2016 | 10:45
Неуспјели онлајн попис завршио хаосом
"У питању је хакерски напад за који вјерујемо да је организован из иностранства", изјавио је начелник статистичке службе Дејвид Калиш.

Калиш каже да је украдено 2,3 милиона попуњених образаца, који су већ заведени у аустралијском Заводу за статистику, преноси Ројтерс.

"Попуњене анкете за попис посједује само АБС. Нико више" рекао је Калиш.

Попис, који се у Аустралији спроводио сваких пет година, приказује животне услове 24 милиона Аустралијанаца, укључујући детаље о просјечним приходима, вјерске и етничке припадности и брачном стању.

Министар надлежан за то истраживање Мајкл Мекл Кормак одбио је да инцидент назове нападом, већ га је описао као "неуспјели покушај онлајн анекете који је пропао зато што је мрежа била преоптерећена".

Он је рекао да сајт опремљен да прими тежи интернет саобраћај, али да је дошло до наглог, великог повећања броја посјета на сајту, чиме је рутер преоптерећен, а сајт затворен из предострожности.

Власти покушавају да пронађу узрок пада система, а овај неуспјех је довео до првог прекида спровођења анкете у својој историји дугој 105 година, што су поједини политичари искористили како би "изразили забринутост за сајбер безбједност цијеле државе".

"Овај случај доводи у питање непоштовање приватности и личних података Аустралијанаца", изјавила је адвокатица Ана Џонстон, која заступа права приватности и заштите података.

Неуспјех је довио и до критика премијера Малколма Турнбула, који је донио одлуку да смањи трошак од 29 милиона долара намјењених надоградњи аустралијски интернет инфраструктуре.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Застита?

13.08.2016 07:35

Толико о "сигурном" интернету.

ОДГОВОРИТЕ