Neuspjeli onlajn popis završio haosom

Pokušaj sprovođenja popisa preko interneta u Australiji završio se haosom, koji je nastao nakon napada hakera, što je podiglo zabrinutost za sajber bezbjednost zemlje kao i oštro kritikovanje sporih internet konekcija.

Svijet 10.08.2016 | 10:45
Neuspjeli onlajn popis završio haosom
"U pitanju je hakerski napad za koji vjerujemo da je organizovan iz inostranstva", izjavio je načelnik statističke službe Dejvid Kališ.

Kališ kaže da je ukradeno 2,3 miliona popunjenih obrazaca, koji su već zavedeni u australijskom Zavodu za statistiku, prenosi Rojters.

"Popunjene ankete za popis posjeduje samo ABS. Niko više" rekao je Kališ.

Popis, koji se u Australiji sprovodio svakih pet godina, prikazuje životne uslove 24 miliona Australijanaca, uključujući detalje o prosječnim prihodima, vjerske i etničke pripadnosti i bračnom stanju.

Ministar nadležan za to istraživanje Majkl Mekl Kormak odbio je da incident nazove napadom, već ga je opisao kao "neuspjeli pokušaj onlajn anekete koji je propao zato što je mreža bila preopterećena".

On je rekao da sajt opremljen da primi teži internet saobraćaj, ali da je došlo do naglog, velikog povećanja broja posjeta na sajtu, čime je ruter preopterećen, a sajt zatvoren iz predostrožnosti.

Vlasti pokušavaju da pronađu uzrok pada sistema, a ovaj neuspjeh je doveo do prvog prekida sprovođenja ankete u svojoj istoriji dugoj 105 godina, što su pojedini političari iskoristili kako bi "izrazili zabrinutost za sajber bezbjednost cijele države".

"Ovaj slučaj dovodi u pitanje nepoštovanje privatnosti i ličnih podataka Australijanaca", izjavila je advokatica Ana Džonston, koja zastupa prava privatnosti i zaštite podataka.

Neuspjeh je dovio i do kritika premijera Malkolma Turnbula, koji je donio odluku da smanji trošak od 29 miliona dolara namjenjenih nadogradnji australijski internet infrastrukture.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zastita?

13.08.2016 07:35

Toliko o "sigurnom" internetu.

ODGOVORITE