80 година од Шкодиног епског путовања око свијета

Да је Шкода и пре другог светског рата правила квалитетне аутомобиле, показује подвиг из 1936. када су двојица авантуриста возећи модел Рапид обишли свет за 97 дана.

Занимљивости 10.08.2016 | 10:03
80 година од Шкодиног епског путовања око свијета
Савремена Шкода Рапид није први модел у историји чешког произвођача са овим именом. Оригинални Рапид производио се од 1935. до 1947. године, а они који прате ауто-индустрију последњих тридесетак година сетиће се истоименог купеа који се израђивао у периоду 1984-1990.

Јунак данашње приче је предратни Рапид који је у историји Шкоде остао забележен по правом подвигу за то време - путу око света.

Авантура је почела у Прагу, 25. априла 1936. године. Јан Процхазка и Јиндрицх Кубиас кренули су на ово епско путовање Рапидом, погоњеним делимично модификованим четвороцилиндарским 1.4 мотором са свега 31 кс.

Маршрута их је водила кроз Пољску, Литванију, Летонију и бивши Совјетски Савез (до Москве, а затим на југ према Бакуу, главном граду данашњег Азербејџана).

Уследило је напорно путовање кроз Иран, где се Шкода суочила са пешчаном олујом, а затим и кроз беспућа данашњег Пакистана и Индије. Затим и су прошли кроз Малезију и Сингапур, где је аутомобил укрцан на брод који је запловио ка Хонг Конгу.

Уследило је путовање до Шангаја, а потом поново бродом до Јапана.

Пацифик су прешли зауставивиши се на Хавајима, да би на северноамеричко копно пристали у Сан Франциску. Пут кроз Сједињене Државе окончан је у Њујорку, а у Европу су стигли бродом који их је пребацио у Француску.

Европска рута обухватила је и Париз, да би након 97 дана пута, од чега је 44 проведено у вожњи, после 27.700 км посада безбедно стигла у Праг.

Најдужа дневна дистанца износила је око 1.000 км, а најкраћа око 50 км, а Рапид је на путу око света укупно потрошио 2.820 литара горива (уз просечну потрошњу од 10,2 л/100 км), као и 54 литра моторног уља.

Б 92

фото: yоу тубе
 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар