80 godina od Škodinog epskog putovanja oko svijeta

Da je Škoda i pre drugog svetskog rata pravila kvalitetne automobile, pokazuje podvig iz 1936. kada su dvojica avanturista vozeći model Rapid obišli svet za 97 dana.

Zanimljivosti 10.08.2016 | 10:03
80 godina od Škodinog epskog putovanja oko svijeta
Savremena Škoda Rapid nije prvi model u istoriji češkog proizvođača sa ovim imenom. Originalni Rapid proizvodio se od 1935. do 1947. godine, a oni koji prate auto-industriju poslednjih tridesetak godina setiće se istoimenog kupea koji se izrađivao u periodu 1984-1990.

Junak današnje priče je predratni Rapid koji je u istoriji Škode ostao zabeležen po pravom podvigu za to vreme - putu oko sveta.

Avantura je počela u Pragu, 25. aprila 1936. godine. Jan Prochazka i Jindrich Kubias krenuli su na ovo epsko putovanje Rapidom, pogonjenim delimično modifikovanim četvorocilindarskim 1.4 motorom sa svega 31 ks.

Maršruta ih je vodila kroz Poljsku, Litvaniju, Letoniju i bivši Sovjetski Savez (do Moskve, a zatim na jug prema Bakuu, glavnom gradu današnjeg Azerbejdžana).

Usledilo je naporno putovanje kroz Iran, gde se Škoda suočila sa peščanom olujom, a zatim i kroz bespuća današnjeg Pakistana i Indije. Zatim i su prošli kroz Maleziju i Singapur, gde je automobil ukrcan na brod koji je zaplovio ka Hong Kongu.

Usledilo je putovanje do Šangaja, a potom ponovo brodom do Japana.

Pacifik su prešli zaustaviviši se na Havajima, da bi na severnoameričko kopno pristali u San Francisku. Put kroz Sjedinjene Države okončan je u Njujorku, a u Evropu su stigli brodom koji ih je prebacio u Francusku.

Evropska ruta obuhvatila je i Pariz, da bi nakon 97 dana puta, od čega je 44 provedeno u vožnji, posle 27.700 km posada bezbedno stigla u Prag.

Najduža dnevna distanca iznosila je oko 1.000 km, a najkraća oko 50 km, a Rapid je na putu oko sveta ukupno potrošio 2.820 litara goriva (uz prosečnu potrošnju od 10,2 l/100 km), kao i 54 litra motornog ulja.

B 92

foto: you tube
 

 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar