Школа у Пријечанима у рушевном стању

Иако је у неколико наврата обнављана, школа у Пријечанима код Бањалуке није безбедна за боравак ученика и наставног кадра, а родитељи се питају ко ће гарантовати безбедност за ђаке.

Република Српска 10.08.2016 | 10:05
Школа у Пријечанима у рушевном стању
Трошна барака ОШ „Јован Дучић“ у којој деца похађају наставу од првог до петог разреда, требало је да буде срушена пре пет година. Родитељи су тада запретили да ће објекат бранити телима, после чега је реновиран, али је гаранција на ту санацију истекла ове године.

Дотрајале инсталације су највећа претња, тврде у овој месној заједници.

"Објекат није безбедан ни за децу ни за наставнике, јер је саграђен 1969. године и требало је да буде привремено решење. Ипак, нећемо дозволити да нам поруше школу пре него што саграде нову, јер се плашимо да бисмо чекали годинама, а деца би испаштала", рекао је председник Савета МЗ Пријечани Небојша Тојагић.

Додаје, да ово насеље има лошу везу са градом, па би у случају рушења објекта, одвођење деце у неку од оближњих школа био проблем и велика обавеза за родитеље.

"Није спорно да је насељу потребан нови објекат, али се плашимо да је упитна воља да се он сагради" каже мајка школарца који похађа ову школу Маријана М.

Градска управа: За нови објекат урађен идејни пројекат

У Градској управи кажу да је за нови објекат урађен идејни пројекат, а по предрачуну, за градњу је потребно око 500.000 КМ. Нови школски објекат требало би да сагради Министарство просвете и културе РС, али мештанима поручују да је доста уложено у реновирање бараке, због чега градња није планирана ни у наредној години.

"У школи су замењени подови, саниран кров, направљена је још једна учионица, уведен је продужени боравак и обезбеђено централно грејање" рекли су у Министарству и додали да подржавају руководство школе да идаље обнавља и улаже у бараку.

Пре пет година инжењери грађевинарства и архитектуре предложили су да се објекат поруши, јер су утврдили да је конструкција бараке толико оштећена да се не може реконструисати. Истакли су да је претња за децу, али је школа ипак реновирана. Ове године објекат је поново прегледао инспектор Градске управе установио да „нема видљивих оштећења која би указала на то да је угрожена стабилност објекта“.

Град на страни мештана

Начелница Одељења за друштвене делатности Љубинка Драгојевић каже да Град подржава родитеље и директорицу школе у борби да се у Пријечанима сагради нови објекат.

"Град се и до сада укључивао у пројекте изградње основних школа и сигурно би и овај пут наша подршка била велика" каже Драгојевић.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Валтер

10.08.2016 12:25

Нека се стрпе мало, ускоро свакако неце бити дјеце,...

ОДГОВОРИТЕ