Škola u Priječanima u ruševnom stanju

Iako je u nekoliko navrata obnavljana, škola u Priječanima kod Banjaluke nije bezbedna za boravak učenika i nastavnog kadra, a roditelji se pitaju ko će garantovati bezbednost za đake.

Republika Srpska 10.08.2016 | 10:05
Škola u Priječanima u ruševnom stanju
Trošna baraka OŠ „Jovan Dučić“ u kojoj deca pohađaju nastavu od prvog do petog razreda, trebalo je da bude srušena pre pet godina. Roditelji su tada zapretili da će objekat braniti telima, posle čega je renoviran, ali je garancija na tu sanaciju istekla ove godine.

Dotrajale instalacije su najveća pretnja, tvrde u ovoj mesnoj zajednici.

"Objekat nije bezbedan ni za decu ni za nastavnike, jer je sagrađen 1969. godine i trebalo je da bude privremeno rešenje. Ipak, nećemo dozvoliti da nam poruše školu pre nego što sagrade novu, jer se plašimo da bismo čekali godinama, a deca bi ispaštala", rekao je predsednik Saveta MZ Priječani Nebojša Tojagić.

Dodaje, da ovo naselje ima lošu vezu sa gradom, pa bi u slučaju rušenja objekta, odvođenje dece u neku od obližnjih škola bio problem i velika obaveza za roditelje.

"Nije sporno da je naselju potreban novi objekat, ali se plašimo da je upitna volja da se on sagradi" kaže majka školarca koji pohađa ovu školu Marijana M.

Gradska uprava: Za novi objekat urađen idejni projekat

U Gradskoj upravi kažu da je za novi objekat urađen idejni projekat, a po predračunu, za gradnju je potrebno oko 500.000 KM. Novi školski objekat trebalo bi da sagradi Ministarstvo prosvete i kulture RS, ali meštanima poručuju da je dosta uloženo u renoviranje barake, zbog čega gradnja nije planirana ni u narednoj godini.

"U školi su zamenjeni podovi, saniran krov, napravljena je još jedna učionica, uveden je produženi boravak i obezbeđeno centralno grejanje" rekli su u Ministarstvu i dodali da podržavaju rukovodstvo škole da idalje obnavlja i ulaže u baraku.

Pre pet godina inženjeri građevinarstva i arhitekture predložili su da se objekat poruši, jer su utvrdili da je konstrukcija barake toliko oštećena da se ne može rekonstruisati. Istakli su da je pretnja za decu, ali je škola ipak renovirana. Ove godine objekat je ponovo pregledao inspektor Gradske uprave ustanovio da „nema vidljivih oštećenja koja bi ukazala na to da je ugrožena stabilnost objekta“.

Grad na strani meštana

Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Ljubinka Dragojević kaže da Grad podržava roditelje i direktoricu škole u borbi da se u Priječanima sagradi novi objekat.

"Grad se i do sada uključivao u projekte izgradnje osnovnih škola i sigurno bi i ovaj put naša podrška bila velika" kaže Dragojević.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Valter

10.08.2016 12:25

Neka se strpe malo, uskoro svakako nece biti djece,...

ODGOVORITE