За пет година дуг порастао за 1,4 млрд.

Укупан дуг Републике Српске у протеклих пет година порастао је за 1,4 милијарде КМ, односно за више од једне трећине и достигао готово 5,3 милијарде КМ на крају 2015. године, док је отплата главнице дуга значајно расла и удвостручила се лани у односу на 2011. годину, показује ревизија учинка „Управљање задуживањем и дугом у Републици Српској“ коју је урадила Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Република Српска 10.08.2016 | 07:57
За пет година дуг порастао за 1,4 млрд.
Анализарајући протекли петогодишњи период, ревизори су изнијели низ замјерки на приступ Владе Републике Српске према питању задуживања. Осим невјероватне брзине којом се дуг повећавао, ревизори су указали и да та задужења углавном иду у буџетску потрошњу, да нема квалитетног регулаторног оквира којим је ова област дефинисана, те да нема одговарајућих анализа које би показале да ли је дуг Републике Српске заиста одржив.

Указали су и на то да задуживање Републике Српске има неповољне тенденције, а да се показатељи задужености приближавају законом дефинисаним лимитима.

Ревизори су навели да у укупном дугу, који обухвата Републику Српску, фондове социјалне сигурности, јавна предузећа, Инвестиционо-развојну банку Републике Српске и локалне заједнице, Република Српска као крајњи корисник има доминантно учешће.

Дуг свих ових корисника у протеклих пет година је растао, али различитим интензитетом. Због свог доминантног учешћа, дуг Републике Српске је процентуално најмање растао (19 одсто), али у апсолутном износу је порастао највише, чак за 565 милиона КМ. При том је дуг Републике Српске нарочито интензивно растао након 2013. године.

Дуг осталих корисника је растао од 50 одсто код општина до више од четири пута код фондова (са Клиничким центром) и ИРБ-а, што је посљедица како убрзаног раста, тако и ниског почетног нивоа задужености.

С друге стране, отплата главнице укупног дуга се повећавала са 269 милиона КМ у 2011. години на583 милиона КМ у 2014. години, уз благи пад у 2015. години, а што је резултат мање отплате кредита према ММФ-у.



У петогодишњем периоду отплаћено је више од 2,2 милијарде КМ главнице по основу укупног дуга Републике Српске.

„Уочљиво је доминантно учешће отплате дуга Републике Српске у отплати укупног дуга, које се кретало у распону од 2/3 (2011. године) до 4/5 (2014. године)“, пише у извјештају.

Српска је у овом периоду по основу укупног задуживања повукла 3,7 милијарди КМ. Наглашена је тенденција пораста износа повучених средстава по основу дуга Републике Српске и његово све значајније учешће у структури јер је достигао готово три четвртине укупног дуга.

„Код других корисника долази до пада у обиму повучених средстава по основу задуживања, нарочито код јавних предузећа и ИРБ-а што може указивати на пад инвестиционе активности тих предузећа и подршци привреди преко ИРБ-а“, истичу ревизори.

Ови подаци показују да је Српска за пет година поукла готово 1,5 милијарди КМ више новца него што је отплатила кредита, а што је опет најизраженије код дуга Републике Српске (445 милиона КМ) и фондова (460 милиона КМ).

Ревизори наводе и да су се све групе корисника више задуживале него што су отплатиле дуга у свим годинама посматраног периода, осим општина у 2015. години.

„У претходном десетогодишњем периоду, укупан дуг Републике Српске порастао је за 50 одсто и са крајем 2014. године премашио износ од пет милијарди КМ. У истом периоду сервис дуга је порастао пет пута. У 2014. години сервис дуга је износио око 600 милиона КМ, а очекује се да у 2018. години достигне готово милијарду КМ.“

И док укупан дуг и сервис тог дуга константно расту, ревизори наводе да кретање кључних макроекономских показатеља посљедњих година, попут бруто домаћег производа, извоза, нето плата, пореских и непореских приход, указује на стагнацију у расту и развоју Републике Српске.

Да би дуг био дугорочно одржив економисти препоручују да стопа привредног раста буде већа од стопе раста дуга, а видљиво је да у Републици Српској то није био случај.

За три године Српска платила скоро 300 милиона КМ камата

У ревизорском извјештају је наведено и да је од 2013. до 2015. године, по основу укупног дуга РС плаћено 292 милиона КМ камата, уз изражену тенденцију раста, коју диктира дуг РС, док износи плаћених камата по другим групама крајњих корисника стагнирају.

У 2015. години укупно је плаћено 106 милиона КМ камате, од чега се половина односи на дуг РС.




Ревизори су указали и на то да поједина јавна предузећа као што су „Жељезнице Републике Српске“ и „Путеви Републике Српске“ не измирују своје обавезе по основу индиректног дуга Републике Српске, што има значајан утицај на буџет, будући да РС редовно отплаћује овај дуг, а предузећа им то не рефундирају. Међутим, Република Српска је и поред тога, у протеклих пет година повукла 114 милиона КМ кредита за „Жељезнице Републике Српске“, као крајњег корисника.

Такође, ревизори истичу и да су уочили различит приступ према крајњим корисницима. Тако се јавним предузећима која не измирују обавезе по основу индиректног дуга Републике Српске, обрачунавају затезне камате, али нису примјењивали инструменти принудне наплате, док опшинама које су касниле у измиривању обавеза, нису обрачунавате затезне камате, али им је обустављано дозначавање прихода од индиректних пореза уколико не измире обавезе.

Кредити највише ишли за буџетску потрошњу

Ревизори су упозорили и да се повучени кредити махом користе за јавну односно буџетску потрошњу.

„Повлачење средстава по основу задужења за потребе буџета Републике Српске убрзано расте и од 2013. године чини више од половине укупно повучених средстава по основу задуживања у Српској“, пише у извјештају.



Ревизори истичу и да постоји ризик немогућности прибављања потребних средстава, за финансирање буџета Републике Српске у наредном трогодишњем периоду имајући у виду неизвјесност и условљеност позајмљивања код међународних финансијских институција, те ограниченост капацитета домаћег тржишта капитала.

„У наредних 10 година нас очекује отплата дуга из буџета Републике Српске која на годишњем нивоу неће бити мања од пола милијарде КМ“, наводе ревизори.

Задуживање на домаћем тржишту без јасне стратегије и уз ад хок приступ

Ревизори су навели и да се задуживању на домаћем тржишту приступило без јасне стратегије, уз ад хок приступ повезан са могућношћу задужења код међународних финансијских институција.

Задужење на домаћем тржишту је, превасходно, резултат изостанка реализације задужења код међународних финансијских институција за подршку буџету, а не стратешког и планског приступа.

Присутна је тенденција пада каматних стопа на трезорске записе уз велике осцилације (са 4,2 одсто на 13. аукцији до 0,81 одсто у посљедњој 37. аукцији у 2015. години).

Кључни купац на примарном тржишту су биле банке, а као значајан купац појављује се и јавни сектор Републике Српске (фондови ИРБ-а, Пензијски резервни фонд Републике Српске, Гарантни фонд РС и ЈП).


„Као и код обвезница, збирним и појединачним одлукама о задуживању путем трезорских записа и рјешењима о емисији наведено је да су они намијењени за финансирање буџетских издатака, иако таква намјена није предвиђена Законом о задуживању, дугу и гаранцијама“, истакли су ревизори.

Ревизијиори су истакли и да им није презентована документација да су приликом доношења одлука рађене анализе домаћег финансијског тржишта и потенцијалних инвеститора. Такође, није презентована ни документација на бази чега су утврђени планирани износи сваке конкретне емисије, рочност и висина каматне стопе, нити зашто је у одређеним случајевима купљена мања, а у одређеним већа од планиране, те образложење конкретних емисија у контексту законом дефинисаним намјенама краткорочног задуживања

Ревизори су дали низ препорука Влади и Министарству финансија Републике Српске.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

логика

10.08.2016 06:56

Воли миле да има дуг

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитан

10.08.2016 07:11

Ја способних струцњака, експерти свог заната а прије свега домацини. Зелим овом дивном народу РС да ова власт влада наредних 50 година, толико им треба да овај народ доведу до истребљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нео

10.08.2016 08:02

Како да владају јос 50 година кад немају висе са цим!!! Продали и украли су све сто су могли! Ако остану на власти, у сљедецем мандату сви цемо морати донирати по бубрег да би они имали ста за украсти!

Name

небитан

10.08.2016 08:22

Повецањем акциза, хараца и осталих намета. Добар и захвалан је овај народ друзе, мозес колико хоцес и докад хоцес хандрит.

Name

Много је 50

10.08.2016 13:01

Максимално 15 - 20 мозда и прије

Name

паста

10.08.2016 07:12

Неце га ваљда врацати ово двоје са слике у цему је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

10.08.2016 07:19

Мозе то и боље!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

893

10.08.2016 12:57

Не брини бице.....

Name

Рефа

10.08.2016 07:36

Миле дај референдум да се налази Главне службе за ревизију РС не признају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Препорука

10.08.2016 07:47

Ма само гласајте за Додика. Све нам иде ко по лоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еурека!!!

10.08.2016 08:05

Хајмо сви продати по бубрег! Сав новац у фонд за Милорада и Зељку! Народе, теско је њима, а јос тезе нама са њима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

10.08.2016 08:23

ОЧИТО ЈЕ ДА ЧОВЈЕК СА ГОРЊЕ ФОТОГРАФИЈЕ ВОЛИ ДА ТРОШИ И РАСИПА НОВАЦ И ГОВОРИ О СВОЈОЈ УСПЈЕШНОСТИ... ТО ШТО МУ СЕ ВЕЋ ДЕШАВАЛО ДА БАНКРОТИРА НИЈЕ ЗНАЧАЈНО УТИЦАЛО НА ЊЕГА, ЈЕР ЈЕ МНОГО УМИШЉЕН, А УЗ ТО И ВРЛО НЕОДГОВОРАН И СКЛОН МАНИПУЛАЦИЈИ И ПОТЦЈЕЊИВАЊУ СВЕГА И СВАЧЕГА ОКО СЕБЕ И ТО НАРОЧИТО ОНИХ КОЈИ ЈАВНО И ИСКРЕНО КАЖУ ШТА МИСЛЕ!!! СВОЈИМ ОПОНЕНТИМА СТАЛНО ОДГОВАРА ДА СУ ПОЛИТИЧКИ ПРОМАШАЈИ ИЛИ ПОБАЧАЈИ И ТУ СЕ ЊЕГОВИ КОМЕНТАРИ ЗАВРШАВАЈУ - УГЛАВНОМ НА КРАТКИМ МЕДИЈСКИ ЗАПАЉИВИМ ПАРОЛАМА, А ПОТПУНО ЈЕ СВЈЕСТАН ДА ЈЕ ОН СВЕ ДО САДА РАДИО СУПРОТНО ОБИЧНОЈ, ЗДРАВОЈ ЛОГИЦИ, А САМО РАДИ ЗАДОВОЉАВАЊА СВОЈИХ ВРЛО ПРИМИТИВНИХ ПОБУДА. НАЖАЛОСТ ОВАЈ НАШ СРПСКИ НАРОД ЈОШ НЕМА ДОВОЉНО ДЕМОКРАТСКИХ КАПАЦИТЕТА ДА СТРОГО КАЖЊАВА СВОЈЕ ПОЛИТИЧАРЕ КОЈИ ГА ИЗНЕВЈЕРЕ ИЛИ ЛОШЕ РАДЕ - А ОН ЈЕ ТО ОДЛИЧНО ЗНАО КАДА СЕ ОДЛУЧИО ДА РАДИ ОВАКО КАКО ТО ОН РАДИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

10.08.2016 09:42

Зато су му и блиски људи из полусвијета попут Каје, Чубрија, Буде, Љубе, Миће Калдере...само бахато, јако и њихови лични интереси, а за јавност шупља прича.

Name

Мири

10.08.2016 10:29

Ово двоје безкицмењака треба тузити за геноцид властитог народа протјерују И униставају народ РС а И они су спремили кофере за бјезанију

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

10.08.2016 10:38

ГОВНО СРПСКО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА НИЈЕ ДУЗНА ИМА ПОКРИЦЕ ЗА КОНВЕРТИБИЛНУ МААРКУ А А СТАТИ ИМАС ЈЕБЕМ ТИ ЗВАЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

10.08.2016 13:05

Миле је историјска лицност, довео је РС до краја. Једини излаз је бјезати одавде

ОДГОВОРИТЕ
Name

БС

11.08.2016 11:53

Миле Баја ВЕЛИКО МУ ХВАЛА!!

Name

Галеб

10.08.2016 22:19

Само јавно народно судјење После револуције

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.08.2016 11:51

Дзе си Ернесто ЦЕ

Name

Милан

11.08.2016 00:23

То сви знају у РС да су Миле и Зељкица у љубавној вези.тросе паре на провод и путовања,имају свој стан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлицна вијест

11.08.2016 11:48

"Задузивање РС има негативне тенденције, и приблизава се законски дозвољеном лимиту". Коцка је бацена,......

ОДГОВОРИТЕ