Za pet godina dug porastao za 1,4 mlrd.

Ukupan dug Republike Srpske u proteklih pet godina porastao je za 1,4 milijarde KM, odnosno za više od jedne trećine i dostigao gotovo 5,3 milijarde KM na kraju 2015. godine, dok je otplata glavnice duga značajno rasla i udvostručila se lani u odnosu na 2011. godinu, pokazuje revizija učinka „Upravljanje zaduživanjem i dugom u Republici Srpskoj“ koju je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Republika Srpska 10.08.2016 | 07:57
Za pet godina dug porastao za 1,4 mlrd.
Analizarajući protekli petogodišnji period, revizori su iznijeli niz zamjerki na pristup Vlade Republike Srpske prema pitanju zaduživanja. Osim nevjerovatne brzine kojom se dug povećavao, revizori su ukazali i da ta zaduženja uglavnom idu u budžetsku potrošnju, da nema kvalitetnog regulatornog okvira kojim je ova oblast definisana, te da nema odgovarajućih analiza koje bi pokazale da li je dug Republike Srpske zaista održiv.

Ukazali su i na to da zaduživanje Republike Srpske ima nepovoljne tendencije, a da se pokazatelji zaduženosti približavaju zakonom definisanim limitima.

Revizori su naveli da u ukupnom dugu, koji obuhvata Republiku Srpsku, fondove socijalne sigurnosti, javna preduzeća, Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske i lokalne zajednice, Republika Srpska kao krajnji korisnik ima dominantno učešće.

Dug svih ovih korisnika u proteklih pet godina je rastao, ali različitim intenzitetom. Zbog svog dominantnog učešća, dug Republike Srpske je procentualno najmanje rastao (19 odsto), ali u apsolutnom iznosu je porastao najviše, čak za 565 miliona KM. Pri tom je dug Republike Srpske naročito intenzivno rastao nakon 2013. godine.

Dug ostalih korisnika je rastao od 50 odsto kod opština do više od četiri puta kod fondova (sa Kliničkim centrom) i IRB-a, što je posljedica kako ubrzanog rasta, tako i niskog početnog nivoa zaduženosti.

S druge strane, otplata glavnice ukupnog duga se povećavala sa 269 miliona KM u 2011. godini na583 miliona KM u 2014. godini, uz blagi pad u 2015. godini, a što je rezultat manje otplate kredita prema MMF-u.



U petogodišnjem periodu otplaćeno je više od 2,2 milijarde KM glavnice po osnovu ukupnog duga Republike Srpske.

„Uočljivo je dominantno učešće otplate duga Republike Srpske u otplati ukupnog duga, koje se kretalo u rasponu od 2/3 (2011. godine) do 4/5 (2014. godine)“, piše u izvještaju.

Srpska je u ovom periodu po osnovu ukupnog zaduživanja povukla 3,7 milijardi KM. Naglašena je tendencija porasta iznosa povučenih sredstava po osnovu duga Republike Srpske i njegovo sve značajnije učešće u strukturi jer je dostigao gotovo tri četvrtine ukupnog duga.

„Kod drugih korisnika dolazi do pada u obimu povučenih sredstava po osnovu zaduživanja, naročito kod javnih preduzeća i IRB-a što može ukazivati na pad investicione aktivnosti tih preduzeća i podršci privredi preko IRB-a“, ističu revizori.

Ovi podaci pokazuju da je Srpska za pet godina poukla gotovo 1,5 milijardi KM više novca nego što je otplatila kredita, a što je opet najizraženije kod duga Republike Srpske (445 miliona KM) i fondova (460 miliona KM).

Revizori navode i da su se sve grupe korisnika više zaduživale nego što su otplatile duga u svim godinama posmatranog perioda, osim opština u 2015. godini.

„U prethodnom desetogodišnjem periodu, ukupan dug Republike Srpske porastao je za 50 odsto i sa krajem 2014. godine premašio iznos od pet milijardi KM. U istom periodu servis duga je porastao pet puta. U 2014. godini servis duga je iznosio oko 600 miliona KM, a očekuje se da u 2018. godini dostigne gotovo milijardu KM.“

I dok ukupan dug i servis tog duga konstantno rastu, revizori navode da kretanje ključnih makroekonomskih pokazatelja posljednjih godina, poput bruto domaćeg proizvoda, izvoza, neto plata, poreskih i neporeskih prihod, ukazuje na stagnaciju u rastu i razvoju Republike Srpske.

Da bi dug bio dugoročno održiv ekonomisti preporučuju da stopa privrednog rasta bude veća od stope rasta duga, a vidljivo je da u Republici Srpskoj to nije bio slučaj.

Za tri godine Srpska platila skoro 300 miliona KM kamata

U revizorskom izvještaju je navedeno i da je od 2013. do 2015. godine, po osnovu ukupnog duga RS plaćeno 292 miliona KM kamata, uz izraženu tendenciju rasta, koju diktira dug RS, dok iznosi plaćenih kamata po drugim grupama krajnjih korisnika stagniraju.

U 2015. godini ukupno je plaćeno 106 miliona KM kamate, od čega se polovina odnosi na dug RS.




Revizori su ukazali i na to da pojedina javna preduzeća kao što su „Željeznice Republike Srpske“ i „Putevi Republike Srpske“ ne izmiruju svoje obaveze po osnovu indirektnog duga Republike Srpske, što ima značajan uticaj na budžet, budući da RS redovno otplaćuje ovaj dug, a preduzeća im to ne refundiraju. Međutim, Republika Srpska je i pored toga, u proteklih pet godina povukla 114 miliona KM kredita za „Željeznice Republike Srpske“, kao krajnjeg korisnika.

Takođe, revizori ističu i da su uočili različit pristup prema krajnjim korisnicima. Tako se javnim preduzećima koja ne izmiruju obaveze po osnovu indirektnog duga Republike Srpske, obračunavaju zatezne kamate, ali nisu primjenjivali instrumenti prinudne naplate, dok opšinama koje su kasnile u izmirivanju obaveza, nisu obračunavate zatezne kamate, ali im je obustavljano doznačavanje prihoda od indirektnih poreza ukoliko ne izmire obaveze.

Krediti najviše išli za budžetsku potrošnju

Revizori su upozorili i da se povučeni krediti mahom koriste za javnu odnosno budžetsku potrošnju.

„Povlačenje sredstava po osnovu zaduženja za potrebe budžeta Republike Srpske ubrzano raste i od 2013. godine čini više od polovine ukupno povučenih sredstava po osnovu zaduživanja u Srpskoj“, piše u izvještaju.



Revizori ističu i da postoji rizik nemogućnosti pribavljanja potrebnih sredstava, za finansiranje budžeta Republike Srpske u narednom trogodišnjem periodu imajući u vidu neizvjesnost i uslovljenost pozajmljivanja kod međunarodnih finansijskih institucija, te ograničenost kapaciteta domaćeg tržišta kapitala.

„U narednih 10 godina nas očekuje otplata duga iz budžeta Republike Srpske koja na godišnjem nivou neće biti manja od pola milijarde KM“, navode revizori.

Zaduživanje na domaćem tržištu bez jasne strategije i uz ad hok pristup

Revizori su naveli i da se zaduživanju na domaćem tržištu pristupilo bez jasne strategije, uz ad hok pristup povezan sa mogućnošću zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija.

Zaduženje na domaćem tržištu je, prevashodno, rezultat izostanka realizacije zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija za podršku budžetu, a ne strateškog i planskog pristupa.

Prisutna je tendencija pada kamatnih stopa na trezorske zapise uz velike oscilacije (sa 4,2 odsto na 13. aukciji do 0,81 odsto u posljednjoj 37. aukciji u 2015. godini).

Ključni kupac na primarnom tržištu su bile banke, a kao značajan kupac pojavljuje se i javni sektor Republike Srpske (fondovi IRB-a, Penzijski rezervni fond Republike Srpske, Garantni fond RS i JP).


„Kao i kod obveznica, zbirnim i pojedinačnim odlukama o zaduživanju putem trezorskih zapisa i rješenjima o emisiji navedeno je da su oni namijenjeni za finansiranje budžetskih izdataka, iako takva namjena nije predviđena Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama“, istakli su revizori.

Revizijiori su istakli i da im nije prezentovana dokumentacija da su prilikom donošenja odluka rađene analize domaćeg finansijskog tržišta i potencijalnih investitora. Takođe, nije prezentovana ni dokumentacija na bazi čega su utvrđeni planirani iznosi svake konkretne emisije, ročnost i visina kamatne stope, niti zašto je u određenim slučajevima kupljena manja, a u određenim veća od planirane, te obrazloženje konkretnih emisija u kontekstu zakonom definisanim namjenama kratkoročnog zaduživanja

Revizori su dali niz preporuka Vladi i Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

logika

10.08.2016 06:56

Voli mile da ima dug

ODGOVORITE
Name

nebitan

10.08.2016 07:11

Ja sposobnih strucnjaka, eksperti svog zanata a prije svega domacini. Zelim ovom divnom narodu RS da ova vlast vlada narednih 50 godina, toliko im treba da ovaj narod dovedu do istrebljenja.

ODGOVORITE
Name

Neo

10.08.2016 08:02

Kako da vladaju jos 50 godina kad nemaju vise sa cim!!! Prodali i ukrali su sve sto su mogli! Ako ostanu na vlasti, u sljedecem mandatu svi cemo morati donirati po bubreg da bi oni imali sta za ukrasti!

Name

nebitan

10.08.2016 08:22

Povecanjem akciza, haraca i ostalih nameta. Dobar i zahvalan je ovaj narod druze, mozes koliko hoces i dokad hoces handrit.

Name

Mnogo je 50

10.08.2016 13:01

Maksimalno 15 - 20 mozda i prije

Name

pasta

10.08.2016 07:12

Nece ga valjda vracati ovo dvoje sa slike u cemu je problem.

ODGOVORITE
Name

TRN

10.08.2016 07:19

Moze to i bolje!!!

ODGOVORITE
Name

893

10.08.2016 12:57

Ne brini bice.....

Name

Refa

10.08.2016 07:36

Mile daj referendum da se nalazi Glavne službe za reviziju RS ne priznaju!

ODGOVORITE
Name

Preporuka

10.08.2016 07:47

Ma samo glasajte za Dodika. Sve nam ide ko po loju.

ODGOVORITE
Name

Eureka!!!

10.08.2016 08:05

Hajmo svi prodati po bubreg! Sav novac u fond za Milorada i Zeljku! Narode, tesko je njima, a jos teze nama sa njima...

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

10.08.2016 08:23

OČITO JE DA ČOVJEK SA GORNJE FOTOGRAFIJE VOLI DA TROŠI I RASIPA NOVAC I GOVORI O SVOJOJ USPJEŠNOSTI... TO ŠTO MU SE VEĆ DEŠAVALO DA BANKROTIRA NIJE ZNAČAJNO UTICALO NA NJEGA, JER JE MNOGO UMIŠLJEN, A UZ TO I VRLO NEODGOVORAN I SKLON MANIPULACIJI I POTCJENJIVANJU SVEGA I SVAČEGA OKO SEBE I TO NAROČITO ONIH KOJI JAVNO I ISKRENO KAŽU ŠTA MISLE!!! SVOJIM OPONENTIMA STALNO ODGOVARA DA SU POLITIČKI PROMAŠAJI ILI POBAČAJI I TU SE NJEGOVI KOMENTARI ZAVRŠAVAJU - UGLAVNOM NA KRATKIM MEDIJSKI ZAPALJIVIM PAROLAMA, A POTPUNO JE SVJESTAN DA JE ON SVE DO SADA RADIO SUPROTNO OBIČNOJ, ZDRAVOJ LOGICI, A SAMO RADI ZADOVOLJAVANJA SVOJIH VRLO PRIMITIVNIH POBUDA. NAŽALOST OVAJ NAŠ SRPSKI NAROD JOŠ NEMA DOVOLJNO DEMOKRATSKIH KAPACITETA DA STROGO KAŽNJAVA SVOJE POLITIČARE KOJI GA IZNEVJERE ILI LOŠE RADE - A ON JE TO ODLIČNO ZNAO KADA SE ODLUČIO DA RADI OVAKO KAKO TO ON RADI!!!

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

10.08.2016 09:42

Zato su mu i bliski ljudi iz polusvijeta poput Kaje, Čubrija, Bude, Ljube, Miće Kaldere...samo bahato, jako i njihovi lični interesi, a za javnost šuplja priča.

Name

Miri

10.08.2016 10:29

Ovo dvoje bezkicmenjaka treba tuziti za genocid vlastitog naroda protjeruju I unistavaju narod RS a I oni su spremili kofere za bjezaniju

ODGOVORITE
Name

yugosloven

10.08.2016 10:38

GOVNO SRPSKO BOSNA I HERCEGOVINA NIJE DUZNA IMA POKRICE ZA KONVERTIBILNU MAARKU A A STATI IMAS JEBEM TI ZVALJE

ODGOVORITE
Name

Sta reci

10.08.2016 13:05

Mile je istorijska licnost, doveo je RS do kraja. Jedini izlaz je bjezati odavde

ODGOVORITE
Name

BS

11.08.2016 11:53

Mile Baja VELIKO MU HVALA!!

Name

Galeb

10.08.2016 22:19

Samo javno narodno sudjenje Posle revolucije

ODGOVORITE
Name

re

11.08.2016 11:51

Dze si Ernesto CE

Name

Milan

11.08.2016 00:23

To svi znaju u RS da su Mile i Zeljkica u ljubavnoj vezi.trose pare na provod i putovanja,imaju svoj stan.

ODGOVORITE
Name

Odlicna vijest

11.08.2016 11:48

"Zaduzivanje RS ima negativne tendencije, i priblizava se zakonski dozvoljenom limitu". Kocka je bacena,......

ODGOVORITE