Просперитет и подизање животног стандарда

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић поручио је да је циљ нове Владе Србије просперитет и подизање животног стандарда, те да ће у наредном периоду бити повећане плате у јавном сектору.

Србија 09.08.2016 | 22:54
Просперитет и подизање животног стандарда
Вучић је у Скупштини Србије, излажући свој експозе, навео да то неће бити мала повећања и да ће плате и пензије у Србији у будућности бити редовно исплаћиване.

Говорећи о Косову и Метохији, Вучић је истакао да то питање остаје велики изазов и у мандату нове Владе, која неће признати једнострано проглашену независност јужне српске покрајине, али ће у интересу регионалне стабилности и што бољих српско-албанских односа наставити дијалог са Приштином.

"Водећи одговорну политику, чинићемо све да интереси нашег народа, као и наши витални државни и национални интереси на Косову и Метохији буду заштићени", рекао је Вучић у Скупштини Србије излажући свој експозе.

Он је додао да ће Србија на Косову и Метохији наставити да буде институционално присутна кроз свој систем образовања и здравства, путем културних институција, као и дјеловањем локалних самоуправа, а да ће Срби институционално додатно бити оснажени стварањем заједнице српских општина /ЗСО/.

Вучић је напоменуо да Приштина већ дуго опструише формирање ЗСО, користећи неприхватљиве изговоре и ругајући се ауторитету ЕУ, те најавио да ће заштита имовине Србије на Косову и Метохији, њених привредних субјеката и Српске православне цркве /СПЦ/ бити и даље у врху приоритета Владе Србије.

Он је поручио да ће расељени са Косова и Метохије добити први пут од завршетка ратних сукоба реалну шансу да се масовно врате и да ће свакој повратничкој породици бити гарантовано једно радно мјесто и олакшан приступ образовним, вјерским и културним садржајима.

Вучић је истакао да ће Србија наставити да води проактивну, јасно профилисану и осмишљену спољну политику, која доприноси бољем позиционирању Србије на регионалном, европском и ширем међународном плану.

Он је истакао да је даљи напредак на путу европских интеграција стратешки циљ од приоритетног значаја за Владу Србије и да се пут ка чланству у ЕУ сагледава као пут ка већој стабилности, економском напретку и учвршћивању тековина демократије.

Вучић је поручио да ће се нова влада залагати за мир и стабилност у региону, те да ће бити највећа препрека свима који би да дестабилизују Србију, гурају је на доле и зауставе у развоју.

Он је у експозеу пред посланицима рекао да су регионална и економска стабилност услов за нове инвестиције, јер без стабилности нема ни домаћих улагања.

Према његовим ријечима, борба против корупције, организованог и финансијског криминала наставиће да буде приоритет Владе Србије и одвијаће се на даљем развијању институција које ће бити оспособљене да дјелују превентивно или да врше хапшења, оптужују и доносе пресуде на вријеме, у краћем року него данас.

Говорећи о медијима, Вучић је рекао да су медији у Србији, упркос свим причама о цензури и аутоцензури, ослобођени сваке врсте притисака, а неријетко и сваке врсте одговорности, те да ће нова Влада наставити исто да се понаша и ни на који начин неће вршити притисак.

Према његовим ријечима, будућа влада ће наставити да спроводи захтјеве из медијске стратегије, а држава ће се комплетно повући из медија.

Вучић је рекао да ће јавни сервиси морати да се реформишу, другачије да се организују, те да ће морати да се преиспита на шта троше новац, "да се понашају неупоредиво одговорније".

Мандатар је, између осталог, поручио да ће у области образовања акценат бити стављен на развој предузетничких вјештина и практичних и примјењивих знања.

Он је најавио да ће до краја ове године бити усвојене измјене Закона о високом образовању, те додао да ће се напорно радити да се до 2020. године Београд рангира као образовни центар региона који ће бити атрактивно мјесто за образовање студената из других крајева свијета.

У области пољопривреде и руралном развоју, како је рекао, фокус ће бити на средњим газдинствима да постану конкурентна и извозе, затим унапређење технологије, као и примјена стандарда код производа за извоз.

У дијелу експозеа који се тиче приватизације државних предузећа, Вучић је навео да се зарад боље тржишне утакмице, али и рационалног располагања државним средствима планира наставити са повлачењем државе из дијелова привреде који нису стратешки ресурс.

Вучић је вечерас, представљајући кандидате за министре у новој влади, поручио да вјерује да је изабрао тим који ће бити спреман да оствари све зацртане циљеве и побједе.

Обраћајући се посланицима након скоро шест сати представљања програма будуће владе, Вучић је рекао да је спреман да мијења свакога ко на том путу посустане и ко не испуни очекивања.

Вучић је вечерас завршио излагање експозеа у Скупштини Србије, а предсједник Скупштине Маја Гојковић заказала је за сутра у 10.00 часова наставак сједнице када ће бити расправљано о кандидатима за министре у новој влади.

Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лопта је превисе округла

09.08.2016 20:07

На основуи цега це Србија подици зивотни стандард становника у наредних пар година? Само потпуно неодговорни људи могу такво несто изјавити а приглупи могу то оцекивати. Вуциц се цијело вријеме сица некаквим изјавама. У стварности тоне у све веци глиб, заједно са Србијом. Питам се, хоце ли након следецих годину дана опет замијенитии пар министара и кривицу свалити нс њих. Ста ли це тад сукнути народу? Ствар је много комплексна а лидери попут Вуцица и свих осталих у политици у задњих 20 година на Балкану, не могу је ријесити. Ако би неко затразио од мене да једном реценицом или бар укратко описем проблем онда бих рекао да конглометат оних којии немају ни мало образа и оних који немају ни мало мозга, не могу имати бољи стандард. Не вриједи то само за Србију него за сву бивсу Југославију. Потребан је неко ко це стати на лопту. Вуциц то сигурно није. Исто тако, уз стално, недоброњерно уплитање такозване медјународне заједнице, стати на лопту је немогуца мисија. Они су ту да лопту измакну. Ви цете мозда реци, а ко си ти, ти би као боље вофио Србију! Ко сам ја? Неко ко од оваквог народа никада не би добио подрску и никада не би био изабран. Неко сам ко не би имсо воље улизивати се теладима, онако како то ради Вуциц а и остали. Кад народ схвати да од празне прице, лагања и обецања, неце бити боље, тек тада це се створити услови да буде боље. Медјутим, ко за 20 година није схватио, и неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ададад

10.08.2016 01:31

Бит це вам горе, али за васе добро

ОДГОВОРИТЕ