Анализа: Све је извјеснија трансформација Лиге шампиона!

Бенефит за суперсиле, дупло теже квалификације за мале! Чак 50 клубова тркало би се за пет места! За српске представнике Лига шампиона би вероватно постала немогућа мисија!

Фудбал 17.08.2016 | 23:15
Анализа: Све је извјеснија трансформација Лиге шампиона!
Шушка се већ годинама, а с одласком Мишела Платинија са места председника Уефе чини се да је отклоњена и последња препрека великанима да Лигу шампиона скроје према сопственим потребама. Улгедна Газета дело Спорт у данашњем издању пише о трансформацији елитног европског такмичења у нешто што би могло да се зове “Супершампиони“, а што би значајно сузило простор мањим клубовима да се одмере са највећима.

Јер иако би систем био “закључан“ на 32 учесника и осам група, кроз квалификације би се чак 50 тимова борило за свега пет места у “главном жребу“. Осталих 27 било би резервисано за највеће.

Газета наводи по следећем принципу: по четири места за Шпанију, Енглеску, Немачку и Италију с тим да би три клуба имала директну прођу, а један од предлога је да се то последње бира не по учинку у домаћем првенству, већ по историјским резултатима. Намера је да се тиме помогне посрнулим великанима каквих их има на све стране. Од Ливерпула, преко Хамбурга, па до Милана и Интера.

По два места добили би, по тренутном стању ствари, Французи, Португалци и Руси. Наредних четири или пет земаља имале би по једног представника (тренутно су то Украјина, Белгија, Холандја, Турска и Швајцарска), а преосталих пет или шест би давале квалификације у којима би учествовало чак 50 тимова. Дакле, дупло тежи пут него до сад.

Велики су, иначе, тражили лигашки систем са 24 тима и плеј-офом после регуларног дела такмичења, али због мањак места у календару направљен је компромис са Уефом.

Сада се чекају избори за председника Уефа, заказани су за 14. септембар, а фаворит је Словенац Александер Чеферин. Идеја је да се све заврши до зиме како би клубови и Уефа кренули у потеру за спонзорима и продају ТВ права. Барем 20 одсто већи приходи су први циљ.

Другачија Лига шампиона би кренула већ од сезоне 2018/2019.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар