Analiza: Sve je izvjesnija transformacija Lige šampiona!

Benefit za supersile, duplo teže kvalifikacije za male! Čak 50 klubova trkalo bi se za pet mesta! Za srpske predstavnike Liga šampiona bi verovatno postala nemoguća misija!

Fudbal 17.08.2016 | 23:15
Analiza: Sve je izvjesnija transformacija Lige šampiona!
Šuška se već godinama, a s odlaskom Mišela Platinija sa mesta predsednika Uefe čini se da je otklonjena i poslednja prepreka velikanima da Ligu šampiona skroje prema sopstvenim potrebama. Ulgedna Gazeta delo Sport u današnjem izdanju piše o transformaciji elitnog evropskog takmičenja u nešto što bi moglo da se zove “Superšampioni“, a što bi značajno suzilo prostor manjim klubovima da se odmere sa najvećima.

Jer iako bi sistem bio “zaključan“ na 32 učesnika i osam grupa, kroz kvalifikacije bi se čak 50 timova borilo za svega pet mesta u “glavnom žrebu“. Ostalih 27 bilo bi rezervisano za najveće.

Gazeta navodi po sledećem principu: po četiri mesta za Španiju, Englesku, Nemačku i Italiju s tim da bi tri kluba imala direktnu prođu, a jedan od predloga je da se to poslednje bira ne po učinku u domaćem prvenstvu, već po istorijskim rezultatima. Namera je da se time pomogne posrnulim velikanima kakvih ih ima na sve strane. Od Liverpula, preko Hamburga, pa do Milana i Intera.

Po dva mesta dobili bi, po trenutnom stanju stvari, Francuzi, Portugalci i Rusi. Narednih četiri ili pet zemalja imale bi po jednog predstavnika (trenutno su to Ukrajina, Belgija, Holandja, Turska i Švajcarska), a preostalih pet ili šest bi davale kvalifikacije u kojima bi učestvovalo čak 50 timova. Dakle, duplo teži put nego do sad.

Veliki su, inače, tražili ligaški sistem sa 24 tima i plej-ofom posle regularnog dela takmičenja, ali zbog manjak mesta u kalendaru napravljen je kompromis sa Uefom.

Sada se čekaju izbori za predsednika Uefa, zakazani su za 14. septembar, a favorit je Slovenac Aleksander Čeferin. Ideja je da se sve završi do zime kako bi klubovi i Uefa krenuli u poteru za sponzorima i prodaju TV prava. Barem 20 odsto veći prihodi su prvi cilj.

Drugačija Liga šampiona bi krenula već od sezone 2018/2019.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar